El Govern ha interposat aquest dimarts recurs de reposició davant el Jutjat de primera instància i Instrucció número 1 d’Osca contra la resolució que requereix a la Generalitat que comuniqui al govern d’Aragó, com a molt tard el proper 25 de juliol, la manera en què pensa traslladar els 44 béns de Sixena que hi ha al Museu de Lleida que estan en litigi. La jutgessa també va fixar el 31 de juliol com a data límit per fer aquesta entrega però l’executiu català ha presentat recurs al·legant que els béns no podrien sortir sense que abans el Consorci del Museu n’exerceixi el seu dret de defensa. El Govern insisteix en demanar l’execució provisional de la sentència que obliga a lliurar l’art i que es permeti a dos tècnics designats pel Departament de Cultura a què puguin comprovar in situ i informar sobre les condicions en què es troben els béns exposats provinents del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), lliurats l’any passat.

En el recurs, el Govern també addueix la impossibilitat del retorn atès que els béns afectats es troben en mans de terceres persones alienes al plet o a la falta de condicions físiques de les instal·lacions del Monestir de Sixena per rebre’ls.

A més a més, la Generalitat al·lega la possessió de Monestir de Sixena per terceres persones alienes al procés (Comunitat de Belem), i que els béns objecte d’aquesta execució professional conformen una col·lecció que no pot ser disgregada, d’acord amb la Llei Catalana de Patrimoni Cultural. D’altra banda, la Generalitat esgrimeix que, d’acord amb la funció social del Dret de Propietat, li correspon l’exercici de les competències jurídico-públiques sobre els béns procedents de Sixena, atès que són uns béns sotmesos a l’Administració catalana.

Recordem que quan tot just s’estava a punt de complir l’any del termini que va fixar la jutgessa d’Osca per lliurar els béns de Sixena el 25 de juliol de 2016, la magistrada va emetre la setmana passada una nova interlocutòria fixant nous terminis en el litigi per fer complir la sentència provisional. Un primer per al 25 de juliol, aquest cop de 2017, per informar del com i el quan del lliurament, i un segon per al 31 de juliol, per fer-lo efectiu.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]