El govern diu que l’ANC es confon d’adversari i acusa una part de l’independentisme de “criticar per criticar”

  • “Es important que els organitzadors tinguin clar que el govern no és l’adversari”, diu la portaveu, Patrícia Plaja

VilaWeb
Redacció
06.12.2022 - 14:30
Actualització: 06.12.2022 - 19:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern considera que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es confon d’adversari en manifestacions com la d’avui, convocada per a protestar contra la reforma del delicte de desordres públics que Esquerra Republicana ha pactat amb el govern espanyol. “Si en lloc de confrontar-nos entre independentistes dirigíssim tots els esforços cap als objectius compartits, segur que aniríem més de pressa i aniríem més lluny”, ha dit la portaveu Patrícia Plaja. El govern diu que “és important que els organitzadors tinguin clar que el govern no és l’adversari”. 

Plaja ha volgut “lamentar que la resposta davant de moltes coses sigui criticar per criticar”, tot i que ha expressat “el màxim respecte per a totes les manifestacions”. Tampoc no ha volgut fer servir el terme “antipolítica”, que ahir emprà el president d’Òmnium, Xavier Antich, per a suggerir que l’ANC l’atiava. “No ens el fem nostre. El moviment independentista, tot, des dels partits polítics fins als moviments socials i cívics tindran molta més força si sumen”, ha dit Plaja. Durant la compareixença de Plaja, més de deu mil persones, segons l’ANC, s’han aplegat a la plaça de Sant Jaume, al carrer de Jaume I i a un tram de la Via Laietana. 

La lletra petita, clau de la disputa

El govern sosté que la reforma del codi penal, tal com l’han pactada, “és un avenç”. Mantenen que la torna de la derogació de la sedició, que és la modificació del delicte de desordres públics, és menor. S’escuden en el fet que el delicte ja existia i en les parts que en desapareixen, però n’obvien canvis substancials com la transformació dels desordres públics en un delicte finalista. “Segurament ens n’hauríem de mirar la lletra petita”, ha dit Plaja, “però en tot cas la modificació del delicte de desordres públics no deixa ningú en una situació pitjor que no estava”. 

Precisament de la lletra petita del canvi n’ha parlat Dolors Feliu, presidenta de l’ANC, en el discurs que ha fet a la plaça de Sant Jaume, on ha culminat la manifestació: “Ens van dir que havien aconseguit derogar el delicte de sedició i que tot anava molt bé, però quan vam llegir la lletra petita vam veure que no anava així, sinó que l’estat espanyol havia fet una jugada més per la repressió.”

Feliu ha dit avui que l’entitat celebra la derogació de la sedició i que allò que critica, en canvi, és que en el delicte de desordres públics s’hi incloguin elements nous i decisius com l’obstrucció a les vies públiques, la intimidació sobre persones o coses, la invasió d’instal·lacions o edificis, la provocació i conspiració, i les multituds idònies per afectar greument l’ordre públic. “Tot el llenguatge està pres de la sentència del procés per a penalitzar més còmodament els fets de l’1 d’octubre i posar-ho negre sobre blanc al codi penal”, ha dit en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes