Endavant i Poble Lliure fan públiques les discrepàncies dins la CUP

  • Emeten sengles comunicats mentre que el diputat Benet Salellas avisa d'un possible trencament

VilaWeb
Redacció
23.11.2015 - 21:10
Actualització: 24.11.2015 - 05:46

La CUP viu un debat intern sobre la negociació amb Junts pel Sí i la investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat. Diumenge es farà una assemblea oberta a tots els moviments de l’esquerra independentista per a debatre aquestes qüestions. De moment dos dels sectors interns de la CUP ja s’han pronunciat amb sengles comunicats.

L’un és Endavant, el sector més anticapitalista, del qual forma part la diputada Anna Gabriel, que ha fixat la posició en un llarg comunicat a la seva pàgina web.

Endavant és molt crític amb CDC i Mas. ‘Allò que explica les dificultats per a arribar a acords –diu el comunicat– són els interessos partidistes de CDC i la seva condició de representants de determinats sectors de les classes dominants, i la voluntat del conjunt de Junts pel Sí de no discutir-los.’

Sobre el paper del líder de Convergència, assenyala: ‘Mas no pretén aconseguir el suport de la CUP per avançar cap a una ruptura amb l’estat, pretén assegurar-ne la submissió, possibilitar a través de la seva investidura la desactivació de tot el seu potencial rupturista i de la seva credibilitat davant les classes populars, per garantir-se una legislatura sense destorbs parlamentaris.’

I afegeix: ‘CDC i Mas necessiten un pacte per a aturar la sagnia que les convulsions dels darrers anys els està causant: una sagnia electoral, en què perden vots procés electoral rere procés electoral; i una sagnia política i de legitimitat.’

També fa una crida a la CUP perquè resisteixi les pressions: ‘Per això la consigna per a l’esquerra independentista no pot ser una altra que resistir l’embat que estan plantejant els sectors més conservadors i immobilistes de Junts per Sí i de Convergència Democràtica de Catalunya contra la CUP i contra la seva posició defensada públicament des de prou abans de les eleccions del 27 de setembre.’

Manifest de Poble Lliure
Un altre dels sectors de la CUP que s’ha pronunciat és Poble Lliure, del qual forma part el diputat al parlament Albert Botran. A la seva pàgina web, ha emès un comunicat titulat ‘La prioritat per al moment present: la Ruptura Independentista’, en què exposa sis punts que reproduïm íntegrament:

«Davant diferents declaracions i preses de posició confusionàries, sorgides de diferents sectors que es reclamen d’esquerra i fins i tot de l’independentisme entorn del procés independentista, Poble Lliure considera necessari refermar:

  1. Que el moviment independentista actual és un moviment popular de fons, de cairerupturista, que ens ha de dur a curt termini a la construcció d’una República Catalana independent. Aquesta República és un nou marc que representarà l’alliberament de l’opressió de l’Estat espanyol en una part del país, un avenç en l’accés al poder polític de les classes populars catalanes, i una oportunitat per construir una societat més igualitària. En aquest sentit, les declaracions neoautonomistes d’alguns dirigents de CDC no fan sinó refermar aquest diagnòstic, en la mesura que mostren la seva por que aquest nou marc esdevingui real.
  2. No afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat de l’Estat espanyol i l’oligarquia, perpetuar les formes de poder despòtiques d’aquest Estat i les polítiques de desposseïment, amb què s’ajuda a perllongar la situació d’opressió i ofec social per al poble treballador català.
  3. Abandonar el suport als objectius actuals i immediats de l’independentisme (forçar la ruptura i construir la República Catalana) amb l’excusa d’una hipotètica millora en la correlació de forces en un futur inconcret, no és altra cosa que un engany que amaga posicionaments políticament immobilistes.
  4. Substituir la batalla política actual per reivindicacions reformistes sense perspectives estratègiques, plantejar l’objectiu vague d’una vida digna, impossible dins el marc autonòmic, sense constatar la necessitat de ruptura amb l’Estat espanyol, és fer el joc al poder opressor.
  5. Caldrà, doncs, que l’independentisme i el conjunt del poble català identifiquem, denunciem i combatem amb claredat aquests postulats de caire lerrouxista o soleturista que, sota la pantalla d’una suposada defensa dels drets socials, no fan altra cosa que perpetuar el poder de l’oligarquia i l’Estat espanyol al nostre país.
  6. Per al moment present, les consignes són clares:

Forcem la Ruptura Democràtica respecte de l’estat espanyol.

Despleguem un Procés Constituent de base popular.

Revertim les polítiques socials.

Construïm la República Catalana.»

Salellas avisa del perill d’una ‘fractura’ de la CUP
Per una altra banda, el diputat al Parlament de Catalunya per la CUP, Benet Salellas, ha advertit en una entrevista a Televisió de Girona que abocar el partit a un debat ‘Mas o març’ pot portar la formació a una ‘situació de fractura’.

Salellas ha subratllat que, a parer de la formació, el procés d’independència ‘demana’ que la CUP ‘existeixi amb totes les seves forces, matisos i pluralitat’. Però ha admès que ‘si algú vol trencar-la i ens planteja el debat en aquests termes, realment la ruptura pot produir-se’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor