capital

L’òrgan del Consell d’Europa encarregat de la lluita contra l’emblanquiment de capitals, el Moneyval, ha reconegut els avenços legislatius que ha fet Andorra en aquest àmbit. Amb tot, l’òrgan encara identifica algunes mancances. Per exemple, l’últim informe destaca el risc que organitzacions sense ànim de lucre puguin ser utilitzades per finançar activitats terroristes i s’indica que no s’han desenvolupat reglaments específics per a protegir el sector. No hi ha cap sistema d’auditories externes i independents per a aquestes associacions, tret de les que reben fons públics, ni mecanismes interns que promoguin la cooperació i coordinació entre els nivells de l’administració per a un intercanvi d’informació adient.

En canvi, uns altres aspectes passen de ser ‘parcialment assolits’ a ‘àmpliament assolits’. Són els relatius a la transparència i disposicions legals per a identificar la propietat efectiva de les empreses; la regulació i supervisió d’entitats financeres i, finalment, la regulació i supervisió de les professions i negocis no financers designats: casinos, agents immobiliaris, comerciants de metalls i pedres precioses i professionals com ara advocats, notaris o persones i activitats que presten determinats serveis a tercers. Andorra ara compleix plenament deu de les quaranta recomanacions d’aquest òrgan del Consell d’Europa.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb