El ple del congrés espanyol ha aprovat de manera definitiva a la llei de l’eutanàsia, que entrarà en vigor d’aquí a tres mesos, després d’haver aprovat les esmenes proposades pel senat. L’estat espanyol és el sisè del món on l’eutanàsia ja és legal, després de Bèlgica, els Països Baixos, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia. Vox, que hi ha votat en contra, ha anunciat que portarà la llei al Tribunal Constitucional perquè la derogui.

La nova llei estipula un procediment per mitjà del qual el pacient pot demanar que li apliquin l’eutanàsia tant en centres hospitalaris com a casa. L’eutanàsia la podran demanar els majors d’edat que tinguin una malaltia greu, crònica, invalidant o inguarible en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, hom tingui la “seguretat”, o una gran probabilitat, que no hi hagi capacitat de guariment o de millora.

Un cop completi la tramitació i entri en vigor, la llei regularà que els sol·licitants facin dues peticions per escrit separades per un mínim de quinze dies. La decisió ha de ser autònoma i sense pressions, i es pot fer palesa amb una declaració de voluntats anticipades.

Les sol·licituds seran avaluades per dos facultatius. Ells remetran el seu examen a una comissió de control, que hi donarà el vist-i-plau final. El pacient se’n podrà desdir en qualsevol moment.

‘Fas servir l’eutanàsia perquè necessites ser lliure, però no vols morir’

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.