El congrés espanyol ha aprovat la Llei per a la reducció de la temporalitat al sector públic, pactada entre el govern espanyol, ERC i el PNB, que permet que els interins que fa cinc anys que ocupen una plaça “de caràcter estructural” la puguin guanyar sense opositar sotmetent-se a un concurs de mèrits. La llei introdueix dues disposicions addicionals a la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic que obliga les administracions a convocar pel sistema de concurs les places ocupades per personal temporal almenys d’ençà del primer de gener del 2016.

El text s’ha aprovat amb els vots a favor del PSOE, Podem, ERC, PNB, l’abstenció del PP, Cs, PDECat i CC, i el vot en contra de Vox, PRC, CUP. El text estableix que els interins que fa entre tres i cinc anys que ocupen la plaça sí que hauran d’opositar, però aquestes oposicions no podran ser eliminatories. Un altre extrem de la llei estableix que les places que poden sortir per concurs no estan condicionades a no haver estat prèviament convocades.

A més, els processos s’estenen també a les societats mercantils públiques, entitats públiques empresarials, fundacions del sector públic i consorcis del sector públic. A banda, es modifica la disposició transitòria que aborda els processos del 2017 i el 2018. Se segueix parlant que han d’estar resolts abans d’acabar el 2024.

La diputada de la CUP Mireia Vehí ha afirmat que l’aprovació de la Llei és una mala notícia perquè deixarà “molta gent al carrer”. Ha recordat que els aplaudiments per als treballadors públics durant la pandèmia haurien de ser ara drets i no acomiadaments i que es pugui “convocar places en frau de llei”.

El diputat de Junts Josep Pagès ha anunciat el vot afirmatiu perquè la redacció de la llei recull diverses de les esmenes presentades per Junts. “Hem aconseguit substituït el sistema d’oposicions per un concurs de mèrits, obrint les portes a què els treballadors públics temporals puguin fer valdre els seus anys d’experiència”, ha dit.

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha recordat que la llei busca solució a moltes persones, sobretot dones i en l’àmbit de les cures, que es trobaven en situació d’interinitat perquè les administracions del PP i del PSOE “no van fer el que calia fer”. “És cert que aquesta llei no és la panacea, però quan es negocia cal cedir en algunes coses, i ha estat un combat de sis mesos per convèncer el govern que les nostres propostes eren factibles”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.