L’atac informàtic global que hi va haver divendres ha afectat ja dos-cents mil usuaris de 150 països diferents, segons que ha informat avui Europol. Són ordinadors i desenes d’empreses d’arreu del món.

Aquesta xifra d’afectats encara podria augmentar dilluns, quan moltes empreses reprenguin l’activitat. ‘En aquests moments, encarem una escalada de l’amenaça; les xifres augmenten i poden continuar-ho fent’, ha declarat el director de l’Europol, Rob Wainwright.

Tot amb tot, qui va poder aturar l’atac momentàniament fou un informàtic que a Twitter es diu ‘Malware Tech’. Ha trobat la solució per a anul·lar el virus informàtic WannaCry de manera accidental.

Segons que recull el diari The Guardian, ell mateix ha explicat per Twitter que havia aconseguit d’anul·lar el virus. Tanmateix, admet que no és una solució definitiva.

L’usuari s’ha adonat que, dins el codi de l’atac, hi havia un domini web no registrat, amb un nom molt rar. Era una acció de seguretat dels creadors del codi, que, activant aquesta web, podien aturar el Wannacry. El codi anava fent constants crides a aquesta web inactiva. MalwareTech, sense saber què passaria si activava la web, ha pagat deu dòlars i ha posat en marxa l’adreça, i d’aquesta manera ha aconseguit de blocar l’acció del virus informàtic. No obstant això, els pirates informàtics podrien modificar novament el domini per tornar a activar el virus.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]