Educació no aclareix com blindarà la immersió davant el 25% en la resposta al TSJC

  • El govern ha obert una consulta pública prèvia a la redacció del decret que regularà el règim lingüístic educatiu, que no inclourà percentatges específics per al català i el castellà

VilaWeb
Redacció
22.03.2022 - 15:23
Actualització: 22.03.2022 - 16:23

El govern ha obert una consulta pública prèvia a la redacció del decret que regularà el règim lingüístic educatiu per a donar resposta a la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles. Però el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, no ha aclarit pas de quina manera aquest decret blindarà legalment la immersió arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Aquest decret sense percentatges de català i castellà serà l’instrument jurídic que desenvoluparà el títol segon de la llei d’educació de Catalunya (LEC) sobre règim lingüístic. Cambray ha dit que l’objectiu és “enfortir” el model d’escola catalana i dotar de més seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres.

El conseller ha explicat que el decret tindrà en compte les noves maneres d’educar i la realitat sociolingüística de cada centre, i que una vegada publicat tindrà dotze mesos de termini d’aplicació. Aquesta consulta prèvia a l’elaboració del decret durarà un mes. El decret garantirà a tota la població escolar “el compliment del deure i l’exercici del dret de conèixer amb suficiència oral i escrita el català i el castellà”. Precisament, els coneixements de castellà eren un dels arguments del TSJC per a justificar l’aplicació del 25%.

El termini per a complir la sentència del TSJC acaba divendres. Quan s’acabi, el govern espanyol podrà demanar l’execució forçosa de la sentència, com a part demandant. Segons fonts del TSJC, també hi podria haver tercers que la demanessin si acreditessin “perjudici objectiu” pel no compliment de la sentència.

Cambray no ha aclarit pas si els centres que vulguin aplicar la immersió lingüística tindran cobertura legal, tot i que ha explicat que els centres no hauran de modificar els seus projectes lingüístics. Preguntat per si hi haurà centres que podran impartir menys del 25% de castellà, ha dit que no volia parlar de percentatges perquè, tal com assenyalava l’informe publicat ahir pel Síndic de Greuges, aquest no és un marc que afavoreixi l’aprenentatge. “El govern dóna resposta al tribunal desplegant un marc normatiu, donant absoluta garantia de l’aprenentatge del català i el castellà i no aplicant percentatges, perquè no és una mesura pedagògica”, ha dit. “Mesurem aprenentatges, no mesurem percentatges”. També ha assenyalat que la presència del català s’incrementarà a les escoles, però no ha concretat la qüestió dels percentatges.

D’altra banda, ha anunciat que el govern se suma a les mobilitzacions de demà contra la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules. Els sindicats convocants demanaven a Cambray una resposta concreta que garantís l’aplicació de la immersió lingüística en tots els centres i que no deixés a les direccions la responsabilitat d’aplicar-la o no. Sobre la responsabilitat davant de la sentència, Cambray ha dit que ja va adreçar-se als tribunals i va dir que s’havien d’adreçar al conseller. “No hi ha res per a argumentar que hi ha hagut passivitat per part del departament.”

Sobre la resta de reivindicacions de la comunitat educativa, Cambray ha dit que el departament havia donat resposta a algunes demandes en menys d’un any de legislatura: ha posat com a exemple la reducció de ràtios a partir del curs vinent i ha anunciat un pla d’estabilització dels interins.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any