Diversos experts defensen al parlament la creació d’un mecanisme independent per controlar la policia

  • La Comissió d'Estudi sobre el Model Policíac debat sobre l'accés a la informació, elaboració d'atestats o vigilància

VilaWeb
ACN
23.09.2022 - 18:44

Diversos experts han coincidit avui a la Comissió d’Estudi sobre el Model Policíac del parlament en la necessitat de crear un mecanisme públic i independent de control, avaluació i investigació de les actuacions. “Volem que hi hagi confiança en la policia? Si la resposta és si, cal que hi hagi un mecanisme independent, així ho recomanen els organismes internacionals de drets humans”, ha expressat Matthew McEvoy, que ha comparegut en representació de l’Omega Research Foundation. Mc Evoy ha exposat l’experiència d’organismes d’aquesta mena al Regne Unit i a Irlanda i ha destacat en positiu que hi hagi ens independents, un element que ha reivindicat com a fonamental en una cultura de retre de comptes.

Josep Maria Noales, magistrat i representant de l’associació Àgora Judicial, ha exposat que la creació d’un organisme independent a Catalunya és absolutament necessari i ha recordat que també ho indica l’ONU. Segons Noales, aquest organisme públic també hauria de ser un mecanisme d’estudi i generació de coneixement.

Una altra de les compareixents en la sessió parlamentària ha estat Antonia Linde, doctora en criminologia per la Universitat de Lausana i corresponsal espanyola del grup d’experts en estatístiques sobre la criminalitat European Sourcebook of Crime and Criminal Justice Statistic. Linde ha centrat el discurs a criticar la insuficiència de dades policíaques a Catalunya i ha posat de manifest la importància de disposar d’estatístiques públiques i fiables, ja que les actuals diu que són de baixa qualitat. “Ser policia de proximitat també vol dir ser transparent”, ha manifestat. Per tot plegat, ha reivindicat l’accés a les dades sense la necessitat d’haver de recórrer a peticions de transparència per accedir a certa informació.

Eva Pous, advocada i membre d’Alerta Solidària, ha defensat que hi hagi un mecanisme independent, un organisme que estigui sota el control directe del parlament i que posi la lupa en les actuacions policials. L’actual, que depèn dels Mossos, ha dit que era absolutament corporatiu.

Damià del Clot i Trias, doctor en ciències polítiques per la Universitat de Barcelona, ha parlat principalment del lowfare i ha destacat la rellevància que pot tenir, per exemple, la subjectivitat en un atestat policial i com aquesta pot tergiversar la presumpció d’innocència. Qui també s’ha referit als atestats és Pous, que ha afirmat que tant que funcionen d’una manera diferent quan és un cas normal o un cas polític, fent referència als casos de Marcel Vivet i Adrià Catasús.

L’ex-diputat de la CUP David Fernàndez, que ha comparegut en qualitat de periodista i activista social, també s’ha mostrat molt crític amb algunes actuacions de la policia i ha centrat bona part del seu discurs a parlar de l’espionatge o la vigilància d’organitzacions socials. Fernàndez ha citat diversos casos en què la policia tenia identificades persones i les tenia categoritzades com a anarquistes o independentistes. “Incorporar la dissidència com un problema d’ordre públic i la discrepància com un problema d’ordre legal en la lluita contra el terrorisme és un autèntic terrorisme”, ha assegurat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any