La Diputació de València liquidarà Divalterra, epicentre de nombrosos casos de corrupció

  • L'empresa pública Divalterra, antigament coneguda com a Imelsa, ha estat l'eix de diverses trames corruptes com el cas Imelsa, el cas Alqueria i el cas Taula, que va arribar a esquitxar l'ex-batllessa Rita Barberà

VilaWeb
Redacció
23.03.2021 - 15:54

El president de la Diputació de València, el socialista Toni Gaspar, ha anunciat avui “la dissolució, liquidació i extinció” de l’empresa pública Divalterra, antigament coneguda com a Imelsa, que ha estat l’eix de nombrosos casos de corrupció durant les últimes dècades. El pròxim pas serà la dissolució del consell d’administració i el nomenament d’un nou equip que en dirigirà “el tancament ordenat i definitiu”. Segons que ha dit Gaspar a la junta ordinària en què n’ha anunciat el tancament, els brigadistes, que són majoria entre els 589 treballadors de l’empresa, seran resituats al consorci provincial de bombers. La resta s’incorporaran al cos de funcionaris de la Diputació.

Imelsa va ser el centre d’una trama de corrupció situada al voltant de l’ex-president popular de la Diputació Alfonso Rus. Justament avui, de fet, la jutgessa substituta jutjat d’instrucció número 18 de València, encarregada de l’anomenat cas Imelsa, ha processat l’ex-president de la Diputació Alfonso Rus, l’actual subdelegat del govern a València, Rafael Rubio i vint-i-quatre persones més per les contractacions presumptament irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa. Imelsa també va ser l’epicentre d’una trama paral·lela, el cas Taula, en què l’Ajuntament de València va fer contractacions i concessions manipulades a Imelsa a fi d’enriquir personalment diversos càrrecs del PP, incloent-hi l’aleshores batllessa Rita Barberà, així com l’ex-gerent de l’entitat, Marcos Benavent, popularment conegut com el “jonqui dels diners”.

Divalterra, ja amb el nom renovat, també és al centre del cas Alqueria, que ha dut el socialista Jorge Rodríguez, batlle d’Ontinyent, al banc dels acusats. La fiscalia li demana vuit anys de presó per un presumpte malbaratament de cabals públics que s’ha quantificat en més d’un milió d’euros durant el seu mandat com a president de la Diputació de València. Segons anticorrupció, Rodríguez va contractar de manera irregular set alts directius per a l’empresa pública Divalterra, amb “l’única motivació per a contractar-los és l’adscripció o vinculació dels contractats als dos partits polítics que governen la diputació”, en aquell moment PSPV i Compromís.

“Una decisió molt meditada”

Gaspar ha dit avui que el seu equip de govern volia donar estabilitat a l’empresa, però que l’informe conjunt encarregat als departaments de Secretaria i Intervenció de la Diputació, que n’ha analitzat la viabilitat, conclou que la millor solució és la dissolució de DIvalterra. “L’únic benefici al qual aspirem en aquest últim capítol de l’empresa és el futur laboral dels qui la integren i el servei que presten als municipis valencians”. Per part seva, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha considerat que aquesta ha estat “una decisió molt meditada” en què fa tres anys que es treballa.

PP i Ciutadans han qüestionat l’anunci. El portaveu popular, Vicente Mompó, ha qualificat l’anunci de Gaspar com “un intent desesperat que no taparà en cap cas les presumptes irregularitats que s’hagin pogut cometre” en el cas Alqueria. Cs, per part seva, ha mostrat la seva sorpresa i ha demanat que es respectin els drets dels treballadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any