MINUT A MINUT

PSPV, Compromís i Podem es posen d’acord per governar al País Valencià

Avui a les 18 hores els tres socis del Botànic signaran a Alacant el nou pacte de govern · Demà a les 10 del matí es farà la votació de la investidura

VilaWeb
Redacció
12.06.2019 - 11:23
Actualització: 12.06.2019 - 13:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els líders del PSPV, Compromís i Unides Podem-EU han aconseguit tancar un acord per conformar un nou govern del Botànic, en què Podem tindrà dues conselleries, una d’elles amb rang de vice-presidència amb competències en matèria de medi ambient. Així ho han acordat l’actual president de la Generalitat, Ximo Puig (PSPV), la vice-presidenta, Mónica Oltra (Compromís), i el líder de Unides Podem-EU, Rubén Martínez Dalmau, en una reunió mantinguda a primera hora d’aquest dimecres al Palau de la Generalitat, minuts abans de l’inici del debat d’investidura.

Segons que han informat fonts de la negociació, Unides Podem assumirà les conselleries de Transparència i Habitatge, aquesta última amb rang de vice-presidència i des de la qual es coordinarà una comissió delegada encarregada de ‘les polítiques verdes’ del Consell, similar a les ja existents d’Hisenda i Assumptes Socials. D’aquesta manera, el nou Consell tindrà 12 conselleries (dues més que ara), de les que el PSPV tindrà sis (una més), Compromís a quatre (una menys), i Unides Podem-EU entrarà amb dos.

La signatura de l’acord serà a les 18 hores a Alacant, al Castell de la Santa Bàrbara. És per això que la sessió d’investidura s’ha suspès després del discurs inicial de Ximo Puig i es reprendrà demà a les 10 del matí amb les intervencions dels grups parlamentaris i la votació, en què Puig tindrà garantits els 52 vots que sumen PSPV, Compromís i Unides Podem-EU.

Lluita contra el masclisme i la crisi climàtica

Puig ha començat el seu discurs d’investidura convocant a la ‘unitat davant la barbàrie’ que suposa la violència masclista, i amb paraules de record a Beatriz, l’última víctima al País Valencià. Puig ha assenyalat que aquesta violència ‘no és una qüestió domèstica’, sinó una qüestió de la societat davant la qual no es pot guardar equidistància’. Per això, ha anunciat que, si tira endavant la investidura, convocarà de forma immediata el Pacte valencià contra la violència masclista, que lidera la vice-presidència del Consell, amb la finalitat d”intensificar el combat comú’ contra aquesta xacra.

De repetir en el càrrec, també ha anunciat que la setmana vinent convocarà una reunió per rellançar el diàleg social amb una estratègia de quatre anys en l’horitzó 2030. Aquesta serà la primera acció com a president de la Generalitat, ja que el diàleg social serà en aquest mandat ‘la clau’ del projecte del govern del PSPV, Compromís i Unides Podem-EU, ha manifestat. Puig ha dit que la taxa d’atur és avui deu punts menor que fa quatre anys i que el País Valencià s’ha situat per sota de la mitjana de l’estat espanyol, en un ‘clima de confiança’ que s’ha traduït en confiança empresarial ‘positiva’, creixement en un 108% de la inversió estrangera i un augment en el nombre de turistes que ha duplicat les dades de 2014, amb 9,2 milions de visitants. Fins al maig, s’han creat 271.053 llocs de treball al País Valencià.

Per a Puig, aquestes millores han estat possibles gràcies a un escenari ‘d’estabilitat, honradesa i diàleg’, i ‘l’acció responsable’ d’empresaris i treballadors, representats pels sindicats i les organitzacions empresarials, que segons Puig han propiciat aquest entorn de confiança. L’acord social, ha dit, ha estat la condició necessària en la novena legislatura pel creixement de l’economia valenciana i que els beneficis d’aquest creixement beneficiïn al conjunt de la societat.

Seguidament, Puig ha proposat a les Corts la declaració de l’emergència climàtica al País Valencià, ja que, segons ha advertit, ‘estem consumint i degradant’ aquest planeta, ‘que és la nostra vida’. Puig ha assegurat que no hi haurà creixement sostenible si no s’aborda ‘amb decisió la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica’.

‘La transició energètica ja no és només una qüestió de justícia o d’ecologia, sinó també una qüestió de supervivència i de seguretat per a la vida de les persones’, ha manifestat. Això no obstant, ha dit que declarar l’emergència climàtica no és suficient per a fer front a la crisi, i ha avançat que el nou Botànic té un eix específic amb mesures per impulsar la transició ecològica i lluitar contra l’emergència climàtica.

Entre elles, ha anunciat una llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, que incorporarà un fons específic d’adaptació, mesures de foment de les energies renovables i la integració de la política de sostenibilitat energètica en totes les àrees de gestió. També impulsaran una llei d’Economia Circular i una altra de Benestar Animal; crearan el Centre de Control de la Contaminació Atmosfèrica; signaran un Pacte pels Boscos Valencians; impulsaran una Estratègia Valenciana per a la Biodiversitat, i elaboraran l’Estratègia Valenciana de l’Aigua.

 

Recupereu a continuació el desenvolupament de la primera part de la sessió d’investidura:

11.04h

Enric Morera suspèn el ple d'investidura fins demà a les 10 del matí, quan es farà la votació. Avui a les 18 hores se signarà el pacte de govern a Alacant.

11.01h

Puig acaba el discurs d'investidura: 'Senyores i senyors, fem política i fem bona política'.

10.59h

Ximo Puig demana el suport de les Corts reivindicant una manera de fer política 'que anteposa la solidaritat a l'egoisme'.

10.53h

Segons que han informat fonts de la negociació, Unides Podem assumirà les conselleries de Transparència i Habitatge, aquesta última amb rang de vice-presidència i des de la qual es coordinarà una comissió delegada encarregada de 'les polítiques verdes' del Consell, similar a les ja existents d'Hisenda i Assumptes Socials.

D'aquesta manera, el nou Consell tindrà 12 conselleries (dues més que ara), de les que el PSPV tindrà sis (una més), Compromís a quatre (una menys), i Unides Podem-EU entrarà amb dos.

10.47h

La signatura del pacte pel nou govern del Botànic es farà a Alacant a les 18 hores.

10.45h

Puig anuncia que demanarà a les Corts que reconeguen la crisi climàtica i anuncia una llei per combatre-la.

10.40h

Els dirigents dels tres socis del Botànic s'han fotografiat junts minuts abans del ple per a escenificar el seu acord.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: EFE
Fotografia: Efe
Fotografia: EFE
Fotografia: EFE

10.27h

Puig parla de l'europeisme del País Valencià i anima al futur govern espanyol a enfortir la col·laboració europea. Alhora, demana que també es practiqui la col·laboració dins de l'estat i critica la recentralització que ha asfixiat les comunitats autònomes.

10.16h

'Si prospera esta investidura convocarem el pacte contra la violència de gènere'. Ximo Puig comença el discurs recordant la dona assassinada a Alboraia i diu que la lluita contra el masclisme serà una prioritat.

10.15h

El president de les Corts, Enric Morera, obre la sessió i dóna la paraula al candidat a la investidura Ximo Puig.

09.53h

Abans de començar la sessió, Mónica Oltra diu que els tres socis s'han reunit in extremis per a desencallar la votació, que es farà demà. A la reunió hi han participat ella mateixa, Ximo Puig i Rubán Martínez Dalmau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes