El director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha explicat que les parts que no s’han publicat del protocol dels projectils de foam “tenen poc a veure” amb la “rendició de comptes”. Ferrer ho ha dit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha apuntat que allò que no s’ha fet públic està relacionat amb els equipaments o el manteniment, i no pas amb els usos. Ferrer ha recordat que es tracta d’un document viu que es va fer quan el cos va adquirir les llançadores de foam. El director dels Mossos també ha reconegut algunes discrepàncies a la prefectura pel que fa a la publicació del protocol, però ha defensat que aquestes sempre han estat sanes, assegurant que la transparència no espanta els agents.

Ferrer ha opinat que tenir diversos punts de vista enriqueix el cos i que en cap cas ha notat que l’exercici de publicar el protocol incomodés als diferents sindicats dels Mossos. Preguntat pel moment de la publicació – enmig de les negociacions dels partits per formar govern –, el director ha assegurat que s’ha fet perquè els mesos de gener i febrer s’havia arribat al compromís de fer-ho.

“És un document fruit d’un treball de molts anys”, ha subratllat, “malgrat fer-lo públic ara l’estem actualitzant i assumim que s’ha de millorar”. Així, Ferrer he negat que tinguin “qualsevol problema” a explicar-ho.

Els Mossos com a “moneda de canvi”

La posició de Ferrer contrasta, però, amb la visió d’alguns sindicats que sí que veuen certa intencionalitat en el moment que s’ha triat per publicar el protocol. És el cas de SAP-FEPOL, que ha explicat que tenen la sensació de ser “moneda de canvi”. Segons la seva portaveu, Imma Viudes, “no s’oposen en la publicació del document”, però sí que qüestionen que s’hagi publicat quan s’està “construint l’executiu”.

Viudes també ha demanat “certa confiança” en la forma de treballar del cos, demanant que no se situï sempre els agents “al focus del debat”. “La fiscalització és sana i democràtica, però tenim la sensació que sempre serà qüestionada”, ha dit. En aquest sentit, el sindicat ha lamentat que en algunes ocasions el suport dels polítics “hagi brillat per la seva absència” i ha recordat que només demanen “treballar amb seguretat”, sigui “amb unes eines, o unes altres”.

Un exercici “positiu” però insuficient

Pel que fa al Centre Irídia, la seva advocada, Pere Ferrer assegura que les discrepàncies a la prefectura han estat sanes i diu que els diversos punts de vista enriqueixen els Mossos, ha valorat “positivament” la publicació del protocol, considerant, però que hi falten “algunes parts concretes” que els “preocupen molt”. També ha posat sobre la taula la necessitat de marca un ús de la força que sigui “mínim”, per tal de neutralitzar una persona quan faci falta “sense causar-li una lesió major”.

Franquesa ha insistit que no s’hauria d’utilitzar certs mètodes per dispersar la gent de les manifestacions, així com diverses armes que poden ser “lesives”. “No pot haver-hi tolerància o impunitat en segons quines situacions”, ha assenyalat, “la fiscalització no és contrària a la confiança”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.