MINUT A MINUT

Puig i Aragonès reprenen relacions i posen l’accent en els interessos compartits

La de Pere Aragonès és la primera visita d’un president de la Generalitat de Catalunya a València d’ençà de setembre del 2016

VilaWeb
Redacció
08.09.2021 - 12:14
Actualització: 08.09.2021 - 14:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, han reprès relacions entre totes dues institucions en una reunió avui al matí al Palau de la Generalitat Valenciana. Ha estat la primera reunió entre tots dos presidents d’ençà de la presa de possessió d’Aragonès, i han posat l’accent en “els interessos compartits” entre el País Valencià i Catalunya, amb un esment especial a l’infrafinançament, a la recuperació econòmica i social després de la pandèmia, a la gestió dels fons europeus i a la reciprocitat entre les televisions públiques respectives.

Ací podeu veure la compareixença íntegra:

Puig i Aragonès han acordat de crear una “aliança pràctica” per a reclamar a l’estat un finançament just i captar fons europeus. I han coincidit que cal impulsar d’una vegada el corredor mediterrani. S’han compromès a teixir una defensa conjunta per exigir més transferències dels recursos procedents de Brussel·les per pal·liar els efectes de la pandèmia, i han anunciat la creació d’un “grup de treball consolidat” per a demanar més ajuts europeus.

Puig ha parlat de la intenció de cooperar més, perquè “no té sentit l’allunyament institucional” que hi ha hagut fins ara. “És l’hora dels ponts. Tenim projectes diferents, es tracta de sumar en allò que es puga coincidir”. Però ha dit que no s’aconseguirà res des del “frontisme”, sinó amb “aliances diverses i plurals”.

Sobre la taula de diàleg entre el govern català i l’espanyol, que s’ha de reunir a final de la setmana que ve, Aragonès ha insistit que ha de ser “prou important” com perquè hi hagi la màxima implicació de tothom, en referència a la presència del president espanyol, Pedro Sánchez, encara no confirmada.

12.55h

"No volem un frontisme"

Ximo Puig: “Tenim projectes diferents i es tracta d’anar sumant en allò que es puga coincidir. No propose cap tipus de front, no es recuperarà des del frontisme, sinó teixint aliances diverses i plurals. Volem reforma estructural del finançament que respecte la singularitat dels territoris”.

12.48h

L'infrafinançament, problema comú

Diu Aragonès: “Compartim diagnòstic d’infrafinançament. En fiscalitat compartim el problema de l’efecte capitalitat de Madrid, i hi hauria d’haver limitacions al dumping fiscal, la competència deslleial en matèria fiscal.”

12.47h

La reciprocitat

El president de la Generalitat de Catalunya ha destacat també la cultura compartida: “En audiovisual cal potenciar l’espai compartit en què les indústries audiovisuals es puguin desenvolupar. I ens cal la reciprocitat entre les televisions públiques.”

12.46h

La taula de negociació

Aragonès ha fet esment de la taula de negociació: “Comencem a Catalunya un procés de negociació per afrontar el conflicte polític que necessitarà d’àmplies majories i d’una ratificació democràtica.”

12.45h

Els interessos compartits

Pere Aragonès ha començat posant l’accent en els interessos compartits són. “Hem tractat la qüestió dels fons europeus i la situació financera de les dues administracions. Entenem la necessitat de millorar el finançament dels valencians, també de la gent de les Illes, i al costat del dèficit fiscal de Cataluya això limita el creixement dels nostres territoris, i s’ha de revertir. Els tres territoris fan propostes de futur, estructurals, que són diferents però que tenen camí compartit.”

Ha afegit: “De cara al 2022 els fons extraordinaris covid han de continuar, perque especialment en Salut calen esforços addicionals que persistiran en el temps. Són esforços compartits de cara pressupost estat 2022”

12.36h

"No té sentit l'allunyament institucional"

Ximo Puig apunta alguns dels aspectes més destacats que han tractat i sobre els quals estan d’acord. “No té sentit l’allunyament institucional, és l’hora dels ponts i de les solucions.” I ha afegit: “L’objectiu és clar: superació de la pandèmia i recuperació econòmica i social. “ I ha destacat la defensa conjunta davant del govern espanyol de la transferència de fons europeus; la preocupació compartida per la salut mental i l’impuls definitiu al corredor mediterrani. “Hi insistirem perquè és fonamental”, ha dit Puig.

12.27h

"Un corredor d'interessos compartits"

Ximo Puig dona la benvinguda a Aragonès, i comença dient: "Un corredor d’interessos compartits. La voluntat és clara, crear un corredor d’interessos entre la comunitat valenciana i Catalunya des del respecte i la voluntat d’acord. Per damunt de tot hi ha l’interès de les persones. Els nostres territoris no són uns entre tants, són veïns a banda i banda del Sénia, que no és un riu que ens separa sinó que ens agermana."

11.57h

Aquest és el text que Pere Aragonès ha escrit al llibre d’honor de la Generalitat

«És un honor visitar el Palau de la Generalitat Valenciana per a estrényer llaços amb el president Ximo Puig i avançar en els reptes compartits entre el País Valencià i Catalunya.

Compartim vincles culturals, socials, econòmics i lingüístics que ens conviden a aprofundir els llaços de fraternitat a banda i banda del riu Sènia.
Catalunya vol ser un país germà del País Valencià, i com a govern de la Generalitat ens posem al vostre servei per avançar en les relacions de bon veinatge i aprofundir en els projectes comuns.

Teixim junts un futur de prosperitat, justícia i llibertat compartides!
Ben cordialment, rebeu una salutació afectuosa i fraternal.»

11.50h

La de Pere Aragonès és la primera visita d’un president de la Generalitat de Catalunya a València d’ençà de setembre del 2016, quan Carles Puigdemont es va entrevistar amb Ximo Puig.

Aquesta trobada és per a Puig una passa més en l’estratègia d’arreplegar suports en la seua lluita per aconseguir un nou sistema de finançament, o una millora en les inversions estatals en infraestructures. Tots dos territoris comparteixen, per exemple, la demananda històrica perquè es complete el Corredor Mediterrani.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes