El Debat Constituent prepara l’arrencada dels debats territorials amb l’objectiu final d’acordar unes bases constitucionals per a la República Catalana la primavera del 2020. Un dels impulsors, Lluís Llach, ha dit que les conseqüències polítiques que es derivin de la sentència contra els presos polítics i la resta dels acusats, i les mobilitzacions que prepara el Tsunami Democràtic, no han d’aturar el debat, sinó que són compatibles amb les discussions constituents, que pretenen avançar paral·lelament. El Debat Constituent s’estructura territorialment perquè les discussions es facin al carrer. Han format 22 òrgans locals, que anomenen ‘enteses’, i preveuen que n’entrin en funcionament una quarantena. L’objectiu és que n’hi hagi una per comarca i per cada districte de Barcelona. És a dir, que arribin a 52.

Però abans que les enteses comencin el procés participatiu de base, a partir del novembre, faran unes jornades formatives per a estructurar els grans eixos temàtics dels debats i els subtemes en què hauran d’aprofundir després les enteses, formades per entitats i ciutadans. Aquestes jornades formatives seran entre el 14 de setembre i el 26 d’octubre. Es faran en ciutats diferents, i abordaran els set temes en què s’estructuraran els debats constituents: seguretat i relacions internacionals, organització territorial, drets, règim econòmic, participació política i organització del poder, elements constitutius, i territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques. Fins a l’octubre, pretenen consolidar igualment les enteses que encara no poden funcionar amb total autonomia.

En una conferència de premsa a l’Ateneu Barcelonès, els impulsors del Debat Constituent han presentat l’òrgan que coordinarà els debats que es faran per tot el Principat. Es diu Coordinadora d’Enteses i és formada per ex-membres del Consell Assessor pel Debat Constituent nomenat pel govern, ja dissolt. Hi ha, per exemple, Lluís Llach, Jordi Domingo, Gabriela Serra, Carmina Castellví, Montse Castellà, Albert Noguera i Montserrat Palau, i vint-i-dos delegats territorials elegits per les nou regions en què han dividit el Principat. Llach ha insistit que ja no hi ha vincle amb el govern i que no tenen relacions orgàniques amb cap institució. Fins que no es consolidi l’estructura regional, també en formen part com a delegats territorials Miquel Altarriba, Judit Borrell, Octavi Casellas, Isa Castell, Conxita Cervantes, Montserrat Chacón, Salvador Garreta, Josep Maria Ibars, Marta Pocino, Mònica Puixeu, Teresa Romeu i Sisco Vernet. Tot i que la intenció inicial dels impulsors és no alterar el calendari dels debats, la coordinadora haurà de prendre la decisió de fer-ho si consideren que la situació política ho aconsella.

Després de les jornades formatives i del procés participatiu de les enteses, el Debat Constituent preveu de fer una síntesi de tots els debats al Fòrum Cívic i Social, la primavera de l’any vinent. Aquest seria l’últim pas abans de presentar els resultats del debat al parlament.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.