covid

La circulació de la covid-19 s’ha accelerat de manera exponencial d’ençà de fa dues setmanes. Ara hi ha una taxa d’infecció sense precedents entre la població més jove.

D’ençà del 21 de juny, s’han detectat 35.944 casos al Principat, dels quals un 82% són menors de quaranta anys i un 65% en tenen menys de trenta; la mitjana d’edat és de vint-i-sis. Per contra, només 553 casos –un 1,5%– són de gent més gran de setanta anys. Les dades contrasten amb les xifres globals de la pandèmia, en què un 32% són menors de trenta, els més grans de setanta són el 16% i la mitjana d’edat s’enfila a 41,6 anys.

Com a resposta, el Departament de Salut ha decidit de tancar el lleure nocturn en espais tancats. Considera que l’augment de casos i transmissió ha estat causat per la interacció social més gran del jovent i perquè la majoria encara no estan totalment vaccinats. Com que els encomanats són més joves, aquesta pujada gran de contagis no s’ha traduït en un repunt elevat de pacients crítics i de morts.

Què és la variant delta plus?

Hi ha hagut quaranta-cinc morts el darrer mes, una de les xifres més baixes de la pandèmia, i cap tenia menys de quaranta anys. Però han començat a augmentar les hospitalitzacions, fins i tot de persones vaccinades. Ara hi ha 575 pacients ingressats; l’última setmana de juny n’hi havia 476. L’onada de moment ha impactat en l’atenció primària –que també ha assumit el rastreig i la vaccinació en massa–, perquè la majoria de casos són lleus o asimptomàtics. Tot i això, el grup de recerca de Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) preveu que aquesta setmana arribin als hospitals els casos greus de la setmana de Sant Joan.

La incidència entre els joves és la més alta d’ençà del començament de la pandèmia, amb diferència. Hi ha hagut 1.449 infeccions per cada 100.000 habitants les dues darreres setmanes en la franja d’edat de 15 anys a 29. És a dir, entre un 1% i un 2% d’aquests joves té la covid ara mateix. A la ciutat de Barcelona, la xifra supera el 2%. De fet, el BIOCOMSC preveu que un jove de cada quaranta acabarà agafant la covid simultàniament en aquesta onada. A més, això causa que els indicadors de la resta de franges d’edat com més va més augmentin.

Les dades de contagis entre els joves són similars arreu del país. Al País Valencià, la meitat dels contagis detectats tenen entre 15 anys i 29, amb una incidència de 930 entre els de 20 anys a 24. A les Illes hi ha hagut casos remarcables com el macrobrot de Mallorca, i la incidència arriba als 710 entre els de 16 anys a 29.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.