La portada de l’edició internacional de The New York Times destaca avui a portada un reportatge contundent sobre la pèrdua de llibertat de premsa a Espanya i les pressions que rep del govern de Mariano Rajoy. L’article, signat per Raphael Minder, comença reconeixent que aquests últims anys a tot arreu els diaris han hagut de lluitar per adaptar-se al món digital i a la davallada d’ingressos per publicitat, però considera que a Espanya hi ha hagut un obstacle afegit: la pèrdua creixent d’independència editorial dels grans diaris, enmig de la crisi financera.

Més enllà de la imposició de límits a la llibertat de premsa a través de mesures governamentals com la ‘llei mordassa’, explica Minder, hi ha hagut també ‘pressions més subtils en la indústria dels mitjans’ que han afectat la llibertat d’expressió, especialment als diaris més influents’.

Mitjançant entrevistes amb periodistes independents i directors d’alguns mitjans digitals, l’article denuncia que els grans diaris són a les mans dels creditors, que van impedir que fessin fallida pels seus deutes, i del govern, ‘una situació de dependència que ha fet un mal terrible a la credibilitat dels mitjans’, hi afirma el periodista Ángel Aguilar.

La majoria dels deutes van lligats a les inversions fetes pels grups mediàtics durant els anys de bombolla financera a Espanya, i això ha acabat resultant una pèrdua d’independència d’aquests mitjans a l’hora d’informar de les grans empreses que hi han posat diners. Minder posa exemples del diari El País en relació amb notícies sobre Catar i Telefònica, dues empreses que inverteixen al grup Prisa.

‘Treballar a El País solia ser un somni de qualsevol periodista espanyol –declara Aguilar–, però ara n’hi ha que estan tan desesperats que se’n van, de vegades amb la sensació que s’han superat els nivells de censura.’

‘No crec que hi hagi hagut una època pitjor per a la llibertat d’expressió a Espanya des de la mort Franco’, rebla Juan Pedro Velázquez-Gaztelu, que justament va deixar El País per a impulsar Alternativas Económicas.

L’article es tanca amb declaracions de l’advocat i portaveu del PP Pablo Casado: ‘No veig que la premsa a Espanya tingui cap problema.’

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.