14.05.2025 - 11:30
Projecte Home Catalunya, la ONG que treballa per a la prevenció i el tractament de les addiccions, han anunciat que l’any passat van atendre 1.771 persones, un 14,0% més que l’any anterior. Així, es confirma una tendència ascendent els últims anys: 1.553 atesos el 2023, 1.486 el 2022, i 1.279 l’any 2021.
Els programes de tractament també posen el focus en els familiars. L’any passat es van atendre 1.132 familiars. Gairebé dues de cada tres persones familiars són dones (63,6%), i les mares en són el principal parentiu (29,9%).
Es cronifica el consum de la cocaïna i l’alcohol
El consum de cocaïna i alcohol continuen sent els més comuns entre els usuaris. De fet, d’ençà de fa quinze anys, la suma d’aquestes dues substàncies genera més del 80% de les demandes d’ajuda: per això es parla de cronificació. “Sembla una realitat acceptada i que no provoca preocupació social”, ha denunciat Neus Canals, directora de Projecte Home Catalunya.
La cocaïna ha significat el motiu d’inici de tractament per a un 44,8% dels casos, seguida de l’alcohol, en un 40,0%. A molta distància se situen el cànnabis (4,7%), les addiccions comportamentals – abús de pantalles, videojocs i apostes en línia– (3,7%) i l’heroïna (2,9%).
Projecte Home detalla que el 58,2% de les persones ateses reconeix un consum de dues o més substàncies alhora. Entre els casos de policonsum més habitual trobem la cocaïna i l’alcohol; la cocaïna, l’alcohol i el cànnabis; l’alcohol i el joc (en el cas dels homes); i l’alcohol i els psicofàrmacs (en el cas de les dones).
El consum de cocaïna és molt generalitzat, present en totes les franges d’edat, estrats econòmics, sexes i professions. Es tracta d’una substància que és assequible a totes les butxaques i amb un consum que es troba en tots els entorns socials, també en els més marginals, trencant així els estereotips clàssics d’una droga associada a classes més benestants: “Malgrat que són xifres reiteradament elevades, no observem que aquesta realitat generi l’atenció que hi hagut en altres moments del passat ni un interès com el que causen noves substàncies que van apareixent, però que tenen una repercussió molt menor”, alerta Canals.
Pel que fa a l’alcohol, la majoria d’addiccions tenen una base en el consum de begudes amb baixa graduació: cervesa en els homes i cervesa i vi en les dones. Els usuaris afectats solen arribar amb un recorregut de consum llarg i, per tant, amb una edat avançada, acompanyada d’un deteriorament físic i mental, i més conseqüències econòmiques, laborals o familiars.
Més alcohol i pantalles, i menys cànnabis entre els joves
Projecte Home destaca un progressiu augment de l’edat de les persones ateses, que puja fins als 20 anys. Així, mentre que el 2014 el 44% dels joves atesos eren menors d’edat, el 2024 tan sols ho han estat el 16%.
El primer motiu de tractament és el cànnabis, amb un 39,1% dels casos. Després hi ha l’alcohol, amb un 18,8%; les addiccions comportamentals (abús de pantalles, videojocs i apostes en línia), amb un 17,2%; i la cocaïna, també amb un 17,2%. S’observa en els darrers anys una disminució del cànnabis com a substància principal i un lleuger augment de les altres substàncies i conductes mencionades, un efecte provocat principalment per l’augment d’edat de les persones ateses. Concretament, el 2023 consumien cànnabis un 54,6% dels usuaris, un 16% eren addictes a les pantalles, videojocs o apostes en línia, un 13,6% a la cocaïna, i un 12,3% a l’alcohol.
Entre els joves, es perpetua una majoria d’usuaris homes: el 82,8% han estat nois i el 17,2%, noies. Pel que fa a la salut mental, un 38,3% dels casos presenta algun tipus de patologia dual.
Un home de 45 anys i a l’atur, el perfil tipus
Entre els usuaris dels tractaments oferts a la comunitat terapèutica i reinserció, al centre de dia o al programa ambulatori de Projecte Home, la mitjana d’edat se situa a 43 anys. A més, el 85% són homes i el 15% són dones, una xifra que fa palesa la falta d’accessibilitat de les dones als programes de tractament.
D’altra banda, el 45,5% reben la prestació d’atur, la pensió o bé altres prestacions socials, mentre que la feina tan sols és la principal via de subsistència per a un 35,7% dels casos.
Pel que fa a la salut mental, una de cada tres persones (un 33,2%) pateix algun tipus de patologia dual, és a dir, que a més de l’addicció, presenten un diagnòstic de trastorn mental. És una xifra molt superior en el cas de les dones (50,8%) que en els homes (29,8%).
Els programes i serveis d’atenció i tractament de les addiccions del Projecte Home a Catalunya que es duen a terme als vuit centres situats a Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa, Lleida i Girona.