Les sancions a dues feministes per haver fet piquets durant la vaga del 8-M de 2018 a València han prescrit, de manera que no hauran de pagar-se. Ho ha fet saber l‘Assemblea Feminista de València, que recorda com l’advocada d’Alerta Solidària Maria Josep Martínez ja ho va apuntar després d’haver sortit dels jutjats el 20 de desembre: “Han transcorregut més de dos anys des que va finalitzar el termini que tenia l’administració per a resoldre el recurs d’alçada i el moment en què es va dictar.”

Més enllà de la prescripció dels fets, la defensa diu que no hi havia prou elements probatoris que demostressin la suposada “alteració de la seguretat ciutadana que s’acusava les encausades”, segons Martínez.

És la segona vegada que la justícia dóna la raó a les feministes sancionades, que van recórrer la vintena de sancions administratives imposades per la policia espanyola amb la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa. Des de 2020 ja han tingut sis judicis a causa dels recursos a les sancions, i enguany ja tenen programats tres cites judicials més.

La sentència del primer judici, celebrat a setembre de 2020, també va ser favorable a les vaguistes feministes, ja que va reconèixer que l’atestat policíac era parcial. El redactat de la policia incloïa comentaris sobre el català i la denominació “País Valencià”, coses que no tenien res a veure amb els fets.

Tanmateix, en tres altres judicis s’ha condemnat les vaguistes feministes i en un quart, celebrat el 17 de novembre, l’advocada contempla de presentar-hi recurs. “Vulnera el dret a la presumpció d’innocència i fa una aplicació de la infracció excessivament automàtica”, diu. Fins ara, el moviment feminista de València ha hagut de pagar vora 7.000 euros dels 11.000 total que suposen les sancions.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.