VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

El ple del Consell ha aprovat este divendres el conveni marc de col·laboració entre la Conselleria de Justícia i les universitats d’Alacant, València i Jaume I de Castelló, per a la creació de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana, que pretén ser una plataforma acadèmica multidisciplinària de reflexió i de divulgació.

Este marc de col·laboració s’establix per al foment del coneixement i difusió d’aquelles qüestions que, des de les diverses branques del coneixement, permeten aprofundir en el succeït durant la Guerra Civil, la dictadura franquista, la Transició, fins a l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia, així com les repercussions socials, culturals, polítiques, històriques i legals d’estos esdeveniments, ha informat la Generalitat.

La càtedra té com finalitat convertir-se en el nucli central des del qual s’analitzen, investiguen i difonguen les temàtiques relacionades amb la memòria democràtica valenciana, “constituint-se en l’enfilada decisiva i funcional entre l’activitat educativa i investigadora de les universitats amb la gestió, planificació i execució de les actuacions que en matèria de memòria històrica i democràtica duu a terme la Conselleria de Justícia”.

La direcció de la càtedra tindrà caràcter anual i s’establirà per rotació, corresponent-li, en primer lloc, a la Universitat d’Alacant, en segon lloc a la Universitat Jaume I de Castelló i finalment, a la Universitat de València.

Integraran la càtedra aquells equips de treball, grup d’investigadors, professors o investigadors de les diferents àrees de coneixement de les universitats firmants del conveni que sol·liciten formar part de la mateixa i les línies de la qual d’investigació estiguen relacionades amb el tractament interdisciplinari de la memòria històrica i democràtica del poble valencià.

ACTIVITATS DE LA CÀTEDRA

La càtedra contempla activitats de formació com cursos monogràfics, seminaris i conferències d’extensió universitària en matèria de memòria històrica; intercanvi d’investigacions i experiències amb les universitats i grups memorialistes de la Comunitat Valenciana i d’Espanya; intercanvi d’investigacions amb altres països que hagen patit processos històrics similars, així com amb les organitzacions nacionals i internacionals de defensa dels drets humans i de la justícia universal.

També realitzarà activitats d’investigació com a realització de projectes d’investigació d’història i memòria de la Segona República, Guerra Civil, franquisme i Transició Democràtica en els municipis de la Comunitat Valenciana, pels grups d’investigació de les tres universitats implicades, sobre la vulneració de drets, la legislació i el reconeixement i reparació de les víctimes.

A més, emprendrà projectes d’investigació en altres camps de les Ciències Socials, Experimentals i Humanístiques sobre la influència de la Guerra Civil i la repressió franquista en la societat valenciana i les seues repercussions actuals; elaborarà projectes d’investigació sobre el patrimoni documental i material de la Guerra Civil i confeccionarà itineraris didàctics i turístics d’esta etapa de la nostra història recent.

HOMENATGES A VÍCTIMES

Finalment, durà a terme tasques de coordinació, difusió i divulgació. Cada universitat crearà una col·lecció relacionada amb temàtiques de la Memòria Democràtica a la Comunitat Valenciana; organitzarà congressos, jornades i trobades d’investigadors i grups memorialistes sobre memòria històrica; contactarà amb les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme o amb els seus familiars per a homenatjar-los i impulsar publicacions sobre la seua vida i, entre altres, promourà la unificació dels fons documentals de les diferents universitats en una base de dades única d’àmbit autonòmic.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb