El congrés espanyol ha aprovat per unanimitat de reclamar rebaixes fiscals pels citricultors afectats pels acords comercials de la Unió Europea amb Sud-àfrica, estudiar un sistema de compensació per les pèrdues i reforçar els controls sanitaris i d’inspecció en les fronteres per evitar la penetració de plagues. La moció proposada per Compromís i pactada amb el PSOE i Units Podem ha rebut el suport de tots els grups.

La coalició valencianista ha reivindicat l’activació de la clàusula de salvaguarda en l’acord comercial amb Sud-àfrica si es constaten ‘distorsions del mercat atribuïbles a aquests acords’. El text aprovat demana al govern espanyol que analitzi ‘les conseqüències negatives que, si s’escau, estan tenint en el sector citrícola els acords de la Unió amb tercers països’.

El text també demana de ‘reforçar el seguiment de les condicions fitosanitàries de les importacions de cítrics’ i un seguiment específic de les mesures de mitigació que estableixin els tercers països per garantir un adequat control de plagues.

Altres de les mesures són una reducció dels índexs de rendiment net per al sector citrícola en l’IRPF de l’exercici 2018, en el cas que les peticions que presentin els corresponents governs autonòmics estiguin justificades i excepcionalitats en el pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI), amb compensacions als ajuntaments corresponents.

Així mateix, el congrés espanyol demana d’estudiar possibles exempcions per als exercicis 2018 i 2019 dels cànons i tarifes que el govern espanyol ha recaptat o vagi a recaptar a les comunitats de regants i societats de reg de les zones citrícoles, tal com estableix la Llei d’Aigües, per compensar el desastre de la campanya citrícola.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb