Avui s’inicia el judici contra els set exdirectius que formaven part de la cúpula de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i que van autoritzar totes les irregularitats que van conduir a la fallida de l’entitat l’any 2011. El judici ha començat avui a les 10 del matí i s’allargarà fins al pròxim 21 de juliol.

La fiscalia demana set anys i mig de presó i 180.000 euros de multa per a l’exdirector general de la CAM Roberto López Abad, l’exdirectora general adjunta Dolores Amorós, l’exdirector general de Planificació i Control Teófilo Sogorb i l’exdirector general d’Inversions i Riscos Francisco José Martínez García.

Tanmateix, el ministeri públic espanyol reclama una pena d’un any i dos mesos de presó i una multa de 90.000 euros per a l’exdirector de Finançament i Gestió de Liquiditat Juan Luis Sabater i per a l’exdirector d’Informació Financera Salvador Ochoa. Per a l’exdirector general de Recursos de la CAM Vicente Soriano, el fiscal sol·licita una pena de deu mesos de presó i multa de 12.000 euros.

La Fiscalia demana el decomís de determinades quantitats en poder dels acusats: més d’1,4 milions d’euros per a Robert López; 150.632 euros per a Dolores Amorós; 122.623 euros per a Francisco José Martínez; 108.615 euros per a Teófilo Sogorb; i 429.475 euros per a Vicente Soriano.

Segons explica l’escrit de l’acusació, els exdirectius de la CAM van impulsar un mecanisme per incrementar de forma fictícia els beneficis de l’entitat l’any 2010, reclassificant crèdits dubtosos i fallits com a normals, de manera que van aconseguir alterar el balanç i el compte de resultats de l’entitat. També van recórrer a la titulització d’actius i a la seva comptabilització incorrecta.

Un dels motius que va portar l’antiga cúpula a incrementar els beneficis de forma fictícia va ser la integració amb altres caixes per crear el Banco Base, però l’acció també buscava ‘assegurar-se l’any 2011 el pagament d’una sèrie de complements retributius als quals només es tenia dret si s’assolien determinats resultats al tancament de l’exercici anterior’.

‘D’aquesta manera, els acusats es van assegurar que anaven a cobrar, quan la situació de la CAM ja era crítica, unes remuneracions addicionals que no tenien dret a rebre’, indica l’escrit del ministeri público espanyol. Els acusats van cobrar, així, paga de beneficis, aportacions al pla de pensions, incentius anuals, un bonus extraordinari a llarg termini i indemnitzacions per jubilació. En total, la CAM va desemborsar indegudament més de 20 milions d’euros en tots aquests conceptes.

El març de l’any 2011, els gestors de la caixa d’estalvis, actualment propietat del Banc Sabadell -que la va adquirir per un euro- van comunicar a les autoritats financeres uns beneficis de 38,9 milions d’euros quan tres mesos després els comptes mostraven pèrdues de 1.136 milions d’euros.

La CAM va ser intervinguda pel Banc d’Espanya el 23 de juliol de l’any 2011. També va substituir als seus administradors i va aprovar una injecció de 2.800 milions d’euros del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Aquest va elaborar una sèrie d’informes on es descrivien les nombroses irregularitats comeses pels antics gestors, principalment en la concessió de crèdits al sector immobiliari i en la concessió de pensions vitalícies per a la cúpula directiva.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.