Parque Rodó
Monument a Enriqueta Compte i Riqué
Mapa a Google

Tant l’Uruguai com, especialment, Montevideo han estat terra d’emigració catalana aquests últims segles, tal com demostren molts topònims i llinatges locals. A l’extrem sud de la capital uruguaiana, per exemple, hi trobareu el bonic Parque Rodó, un espai verd i tranquil que homenatja l’escriptor i polític José Enrique Rodó (1871-1917), fill del mercader català Josep Rodó i Janer.

Però avui ens volem fixar en una estàtua que hi ha a l’interior del parc, dedicada a Enriqueta Compte i Riqué. Nascuda el 1866 a Barcelona, es va traslladar a l’Uruguai quan tenia pocs anys amb la seva família, arran de la caiguda de la Primera República espanyola. Al país sud-americà es va interessar per la pedagogia i a vint anys, amb el títol de mestra a la butxaca, ja era subdirectora de l’Institut Normal de Senyoretes. Des d’aquell càrrec, el govern uruguaià la va seleccionar per viatjar a Europa el 1889 a estudiar-hi els nous corrents pedagògics sorgits al Vell Continent. En el seu cas, li van encarregar d’investigar el mètode del pedagog alemany Friederich Fröbel, aplicat a la primera infància.

Els fruits del llarg viatge per Alemanya, Bèlgica, França, els Països Baixos i Suïssa no es van fer esperar, i el 10 de març de 1892 fundava la primera llar d’infants pública de tota l’Amèrica Llatina adaptant a la realitat uruguaiana els Kindergarten fröbelians. El Jardín de Infantes núm. 213, que encara continua en funcionament amb el nom de la fundadora i primera directora, va establir les bases de l’educació preescolar a l’Uruguai amb sistemes inspirats en l’Escola Nova, l’ensenyament laic i la igualtat social. En paral·lel a la seva feina a la llar d’infants, Compte també va ser professora de psicologia, creadora de l’Institut de Clínica Pedagògica i impulsora de la facultat de pedagogia a l’Uruguai. Va morir a Montevideo el 18 d’octubre de 1949 a vuitanta-tres anys, i en memòria seva hi ha un carrer prop del jardí d’infants amb el seu nom al barri de la Aguada, un segell dedicat de Correo Uruguayo i, des del 1960, el monument de l’artista Armando González al Parque Rodó.

I una mica més: En un dels extrems del parc també podem visitar el Museo Casa Vilamajó, la casa-museu del reconegut arquitecte uruguaià Julio Agustín Vilamajó Echaniz (1894-1948), fill del comerciant perpinyanès Ramon Vilamajó.

· Què és Com a casa?
· Tots els articles
· Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.