Catalunya i Occitània fan pinya per a defensar a l’UE projectes com el corredor mediterrani

  • Puigdemont i Delga posen les bases d'un acord que es materialitzarà a l'estiu i que abastarà àmbits com la cultura i l'economia

VilaWeb
ACN
19.02.2017 - 19:02
Actualització: 18.05.2018 - 14:16

Catalunya i Occitània tindran una única veu davant d’Europa a l’hora de defensar projectes comuns com el corredor mediterrani. ‘Si no som nosaltres els qui empenyem, els respectius estats no tenen pressa’, ha assegurat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president ha signat aquest diumenge les bases d’un acord de cooperació amb Occitània, que es materialitzarà a les portes de l’estiu i que impulsarà les potencialitats dels dos territoris. L’acord abastarà àmbits com la cultura (entre els quals, la llengua) o l’economia (per exemple, la innovació tecnològica). La presidenta de la nova macroregió, Carole Delga, ha fet incís en què la voluntat és la de sumar sinèrgies per ‘tenir una Europa del sud-oest connectada i amb obertura cap al Mediterrani’.

El president de la Generalitat s’ha reunit aquesta tarda amb la d’Occitània en el marc del viatge de dos dies que el portarà a Narbona i Tolosa de Llenguadoc. A Narbona, Puigdemont i la seva delegació –l’acompanya el conseller Romeva- s’han trobat amb Delga i el seu gabinet per assentar les bases d’un acord institucional entre els dos territoris.

Avui se n’ha signat el protocol d’intencions, i l’objectiu és que l’acord es materialitzi al juny, a les portes de l’estiu, coincidint amb què Delga cedirà a Puigdemont la presidència de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. L’acord suposarà que Catalunya i Occitània vagin a la una a l’hora de defensar projectes comuns davant d’Europa i col·laborin en aquells aspectes on els dos territoris convergeixen.

Sobretot, tant el president de la Generalitat com la d’Occitània, però, han volgut posar l’accent en què el corredor mediterrani serà una de les prioritats. França ja s’ha compromès a desencallar el Béziers-Montpeller (que suposarà un estalvi de 18 minuts de trajecte per als TAV Barcelona-París) i entre aquest any i el vinent preveu donar empenta al Perpinyà-Montpeller.

Delga ha posat el corredor mediterrani com a exemple d’impuls ‘d’un arc Mediterrani ferroviari’ que beneficiarà tant Catalunya com Occitània. I el president del govern, per la seva banda, ha insistit en què precisament tant la macroregió francesa com la Generalitat han d’empènyer per desencallar el corredor, ‘perquè si no ho fem nosaltres, els estats no tenen pressa’. ‘I entre València i Catalunya, hi ha un tram escandalosament obsolet en una sola via’, ha afegit.

Cultura, tecnologia i terra d’acollida
L’acord bilateral de cooperació transfronterera, que es materialitzarà al juny, i que es vol reforçar com a mínim amb una reunió anual, no s’emmarcarà només en el terreny de les infraestructures. Abastarà molts altres camps on Catalunya i Occitània ‘impulsaran les seves potencialitats’, ha precisat Delga.

Entre d’altres, aquests projectes conjunts s’estendran també a l’ensenyament, la cultura (amb la llengua), la mobilitat laboral, el medi ambient, la tecnologia o l’acollida als refugiats. ‘Si hi ha afers en què els ciutadans dels dos territoris tenen la mateixa veu, per què les institucions no hem de fer el mateix davant d’Europa?’, s’ha preguntat el president de la Generalitat.

‘Estem obligats a aprofitar les nostres potencialitats; per exemple, la recerca i la digitalització o els projectes a favor de les renovables’, ha precisat la presidenta d’Occitània. ‘La nostra voluntat és sumar per tenir una Europa del sud-oest connectada i amb obertura cap al Mediterrani’, ha conclòs Delga.

Aquest dilluns, el president de la Generalitat continuarà el seu viatge oficial a Tolosa de Llenguadoc. Allà, es reunirà amb la junta de la patronal MEDEF Occitanie.

Al conjunt de l’estat, l’organització representa unes 750.000 firmes, la majoria pimes (dels sectors de la indústria, el comerç i els serveis). A la trobada, s’analitzarà la situació econòmica i política de Catalunya i les relacions econòmiques i empresarials.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any