Capitulacions. santa fe Casado Abascal Rivera

La foto ja s’ha fet famosa: els dirigents de Vox, el PP i Ciutadans junts en la concentració nacionalista de la plaça de Colón de Madrid. Darrere, en el monument, sobre la pedra destaca una frase: ‘Capitulacions de Santa Fe.’ Evidentment és una casualitat, però és una casualitat interessant del punt de vista històric.

Capitulacions. santa fe Casado Abascal Rivera

Les Capitulacions de Santa Fe són el contracte que els reis anomenats catòlics van signar amb Cristòfor Colom per fer possible el viatge a Amèrica. I el document, vist de la perspectiva de la fotografia dels tres dirigents té dues curiositats interessants. La primera és que és un document que fa servir la terminologia d’estat catalana, perquè els càrrecs que atorga a Colom eren inexistents a la Castella de l’època. I el segon, que després d’haver estat signat no es va complir mai. Tota una tradició.

Un document amb terminologia catalana

Les Capitulacions de Santa Fe són un pacte o contracte entre els reis i Colom. El document és enregistrat i guardat a l’Arxiu Reial de Barcelona i la redacció segueix la tradició de la Cancelleria Reial catalana. Segons l’historiador Jaume Vicens Vives, la Castella de l’any 1492 mancava de l’experiència de govern de la Corona d’Aragó. Per tant, trobant-se en la necessitat d’improvisar un règim administratiu i jurisdiccional per a la jove Amèrica, van acudir a l’única font on podrien trobar-ne. I això era en la complexa organització estatal elaborada pels reis del casal de Barcelona.

El text de les Capitulacions en relació a Colom diu que és nomenat ‘virrei’, ‘almirall’ i ‘governador general’ com a compensació d’allò que ha descobert a la Mar Oceànica i que descobrirà al viatge següent. Tots els càrrecs rebuts són genuïnament catalans. Dos (virrei i governador general) no existien a Castella. En el cas de l’almirall, encara que existia a Castella, a la Corona d’Aragó era una figura plenament vigent i que desenvolupava la tasca que indica el nom.

El segle XIV la Corona d’Aragó va començar a fer servir el virrei per a definir la designació de l’ofici de governació a Sardenya i Còrsega.

El governador general també va ser un càrrec creat a la Corona d’Aragó vers la meitat del segle XIV en substitució del procurador general. Era vinculat a l’hereu de la Corona, el primogènit o, si no n’hi havia cap, a un infant. Tenia caràcter universal sobre tots els regnes i la seva jurisdicció emanava de la llei i no pas per nomenament.

Un pacte incomplert

En les Capitulacions el matrimoni de la reina de Castella i el rei de la Corona d’Aragó atorgaven a Colom beneficis importants arran l’expedició a Amèrica. Li atorgaven el títol vitalici i hereditari d’almirall dels mars, com també el de virrei i governador de les terres on arribés i el dret de rebre la desena part de totes les riqueses i mercaderies obtingudes en aquella empresa (el delme).

En realitat, les Capitulacions de Santa Fe van significar un repartiment anticipat entre Colom i els reis dels beneficis que podria reportar la incorporació a la Corona dels nous territoris americans, concebuts els primers anys com una factoria o empresa comercial d’ultramar.

El problema va ser que, una vegada els monarques van veure la transcendència i l’abast de l’operació de Cristòfor Colom i els seus possibles beneficis, van començar a ignorar sistemàticament bona part de les concessions inicials i gradualment van anar retallant les demandes de Colom i els seus descendents. Finalment, després d’uns quants plets judicials, els hereus de Colom van renunciar el 1556 a moltes de les concessions contingudes en les Capitulacions.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.