La Cambra de Comerç pregunta als empresaris les conseqüències que tindria la independència a les seves companyies

  • Serà la primera d’una ronda de consultes sobre diferents qüestions

VilaWeb
EFE
04.10.2019 - 13:29

La Cambra de Barcelona ha posat en marxa una consulta per a conèixer l’opinió dels empresaris sobre quines serien les conseqüències per a la seva companyia en cas que Catalunya fos un estat dins la UE. A més, preveu de llançar-ne una altra sobre la resposta que s’hauria de donar a la sentència del procés. La pregunta sobre les conseqüències econòmiques de la independència és la primera que formularà la Cambra, que vol implantar un sistema de consultes permanent, que es planteja que sigui setmanal.

En una conferència de premsa, el president de la Cambra, Joan Canadell, ha explicat que la primera consulta, que es realitzarà a través del web de l’entitat, es durà a terme com un projecte pilot i que s’ha obert a tot l’empresariat català, no només al de Barcelona, perquè es considera prou important. La pregunta concreta és ‘Quines creu que serien les conseqüències econòmiques per a la seva empresa en cas d’una Catalunya amb estat propi integrada dins la Unió Europea?’, el mateix enunciat d’una consulta realitzada el 2012 pel departament d’estudis de la Cambra, amb una mostra d’uns 800 empresaris. Les respostes possibles entre les quals podran elegir els empresaris, seran quatre: positives, no significatives, incertes i  negatives.

Uns 500.000 empresaris i autònoms de Catalunya (380.000 de la demarcació de la Cambra de Barcelona) poden votar en la consulta, que s’ha obert avui mateix i que es pretén mantenir durant uns quinze dies. Canadell i la vice-presidenta de la Cambra, Mònica Roca, han assenyalat que d’aquí a dos o tres dies podran veure l’interès que desperta la consulta i, si aquest es considera suficient, es plantejarà preguntar sobre la resposta que s’hauria de donar a la sentència del judici contra el procés.

Un 25,4% dels empresaris que van participar en la consulta del 2012 van afirmar que les conseqüències econòmiques d’una Catalunya independent dins la UE serien positives; un 24,3% va assenyalar que serien incertes; un 13,8% va apuntar que serien negatives i el 36,4% restant va afirmar que no afectaria significativament la marxa del seu negoci. ‘Si, per exemple, voten 20.000, la resposta tindrà més legitimitat que el resultat d’aquesta altra enquesta anterior i se li haurà de fer cas. No volem precipitar-nos. Animem tots els empresaris a participar’, ha subratllat Canadell, que ha deixat clar que les consultes no són vinculants. Canadell ha avançat que altres qüestions que es volen portar a consulta versen sobre la figura de l’aprenent, el model de vinyeta per a les autopistes o l’impacte del Brexit. Una altra possible pregunta seria si els empresaris creuen necessari un eventual avançament de les eleccions a Catalunya.

El procés de consultes està ara obert a tots els empresaris catalans, encara que es publicaran de manera diferenciada els resultats dels que formen part del cens de la Cambra de Barcelona, i dels que no. Per participar en la consulta, caldrà disposar d’un certificat digital que acrediti l’autenticitat i registri la participació en el procés. Un cop registrat, podrà votar amb el certificat o amb un usuari i contrasenya. En el cas que algun empresari o autònom no aparegui en el cens, l’aplicatiu demanarà que s’ompli un formulari amb les seves dades i, un cop validades, rebrà un correu electrònic informant-lo de què ja està integrat i podrà votar.

Canadell ha assenyalat que, de moment, s’ha decidit deixar per a més endavant plantejar una pregunta sobre si el rei espanyol Felipe VI ha de ser considerat persona no grata per la seva actitud davant el procés, tal com s’havia anunciat, en considerar que ara mateix no és prioritari. Per la seva banda, Mònica Roca, que dirigirà la Cambra en els dos últims anys de mandat, ha elogiat el sistema de consultes perquè és un exemple de ‘democràcia participativa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any