Caixa d’Enginyers supera les xifres d’abans de la pandèmia i obté un benefici de 15,1 milions d’euros el 2021

  • L'entitat supera els 8.200 milions d'euros en volum de negoci i té 212.074 socis

VilaWeb
ACN
16.03.2022 - 18:37
Actualització: 16.03.2022 - 19:37

Caixa d’Enginyers va obtenir un benefici net de 15,1 milions d’euros el 2021, un 33% més que l’exercici anterior i per sobre els guanys de 12,8 milions d’euros registrats el 2019, abans de l’esclat de la pandèmia. Malgrat l’impacte de la covid-19, es tracta del millor resultat de la seva història. Per altra banda, l’entitat va assolir un volum de negoci –inclou els recursos gestionats, el crèdit brut i els valors dipositats de socis- de 8.234 milions d’euros, un 9,1% més en termes interanuals. Pel que fa a la cartera de clients, la cooperativa de crèdit va tancar amb 212.074 socis, un 1,1% més que l’any passat.

En un escenari de tipus d’interès reduïts, l’entitat atribueix bona part del creixement al negoci assegurador. Aquest 2021, el patrimoni sota gestió en assegurances de vida, estalvi i plans de pensions va incrementar-se un 11,5%, fins als 689 milions d’euros. Pel que fa al volum de primes en el ram de vida, el creixement va ser un 32%, mentre que el patrimoni dels plans individuals va augmentar un 11,6%.

Dins el negoci pròpiament financer, la inversió creditícia bruta va créixer un 5,8% respecte al 2020, fins als 2.096 milions, superant també els volums registrats abans de l’esclat de la pandèmia. Per altra banda, el crèdit a particulars va incrementar-se un 6,7%, per sobre el volum de les operacions protagonitzades per empreses i institucions (+3,5%).

Una ràtio de morositat per sota la mitjana del sector

Caixa d’Enginyers va tancar l’exercici amb una ràtio de morositat del 2,7%, per sota la mitjana del sector financer (4,3%). La cooperativa de crèdit ho atribueix a una exposició poc important cap als crèdits ICO, d’aproximadament seixanta milions d’euros. En paral·lel, la ràtio de capital CET1 puja fins al 15,46%, després d’un any marcat per una forta generació de reserves, mentre que la ràtio d’eficiència –divideix les despeses d’explotació entre el marge brut- se situa en el 72,23%.

Juntament amb una millora del marge brut i una reducció continguda del marge d’interessos, la rendibilitat financera del grup –ROE- s’ha mantingut en el 6,85%. Per altra banda, la ràtio de liquiditat a curt termini s’ha quedat en el 429%.

Perspectives per al 2022

Pel director general de l’entitat, Joan Cavallé, el 2022 és un exercici on el creixement és ara mateix impossible d’anticipar per l’impacte que tindrà la guerra d’Ucraïna sobre l’economia global. No obstant això, el directiu ha apuntat que s’espera una revisió a l’alça dels tipus d’interès per contenir la inflació.

Pel que fa al negoci bancari, Cavallé ha assegurat que aquest exercici s’incrementarà la demanda creditícia. “L’augment no vindrà tant pels fons Next Generation, sinó per les disrupcions en la cadena de subministraments i l’encariment dels costos de producció”, ha apuntat. Sobre això, veu previsible que la morositat de les empreses s’incrementi, però no la de les famílies.

En relació amb l’evolució de la morositat, Caixa d’Enginyers espera tancar l’any amb una ràtio inferior al 3%. L’entitat també fixa com a objectius mantenir una ràtio d’eficiència vora el 75%, una ràtio de capital superior al 15% i superar els 9.000 milions d’euros en volum de negoci. Tot i que el grup preveu un increment de la morositat, Cavallé ha assegurat que l’empresa té un ampli espai de cobertura per fer front a la situació. “Fins i tot amb una ràtio de morositat del 5% estaríem tranquils”, ha subratllat.

També en relació amb els efectes derivats de la guerra d’Ucraïna, el director general de l’entitat ha manifestat que l’impacte directe de l’encariment de l’energia no és excessivament rellevant, amb l’única excepció d’alguns edificis corporatius. “Ens preocupa més la part tecnològica, on tenim algun projecte important que patirà retards per la falta de subministraments d’equips tecnològics”, ha afegit.

Captació de nous clients

Durant la presentació de resultats, Cavallé ha volgut posar de manifest que aquest 2022 l’entitat es llençarà de forma decidida a la captació de nous clients, després d’augmentar només un 1,1% el nombre el 2021. “Sentim que tenim espai per captar nous socis; la nostra intenció és recuperar el ritme de creixement d’altres anys”, ha destacat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any