Brussel·les proposa d’harmonitzar les penes per corrupció a la UE i sancionar tercers països

  • La Comissió Europea demana que ser polític o policia sigui un fet agreujant

VilaWeb
ACN
03.05.2023 - 16:18

La Comissió Europea ha presentat un pla de mesures contra la corrupció que inclou l‘harmonització de la definició i les penes d’aquests delictes a la UE. El pla de l’executiu comunitari també amplia la llista dels delictes que es consideren corrupció per a incloure-hi els de malversació, tràfic d’influències, abús de funcions, obstrucció a la justícia i enriquiment il·lícit relacionat amb delictes de corrupció. A més, fixa les circumstàncies agreujants i atenuants dels delictes. Per exemple, considera que ser polític o policia ha de ser un fet agreujant.

La directiva que proposa Brussel·les actualitza la norma actual contra la corrupció i es basa en tres pilars: la prevenció, l’harmonització legal i la garantia d’investigacions i persecució de la corrupció.

Pel que fa a la prevenció, la Comissió Europea apunta que cal augmentar la conscienciació sobre la corrupció través d’informació i campanyes, i amb programes educatius. També defensa que cal que els estats tinguin organismes especialitzats en la lluita contra la corrupció i garantir que estan ben dotats de recursos i el personal ben format.

En el cas dels procediments per corrupció, l’executiu comunitari demana als estats de garantir que les autoritats policials i judicials tenen eines d’investigació efectives. També els reclama que garanteixin l’aixecament dels privilegis i la immunitat als acusats de corrupció durant les investigacions.

Finalment, el pla també inclou un règim de sancions específic per a tercers països per lluitar contra la corrupció arreu del món. El règim sancionador estarà dirigit a castigar delictes com el suborn i la malversació i permetrà a la UE sancionar els culpables, que no podran entrar a territori comunitari i se’ls congelaran els actius.

Un cop feta la proposta, ara el Parlament Europeu i el Consell han de negociar per pactar la directiva final.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any