La Bressola es mobiliza per la supervivència de l’escola en català a Catalunya Nord

  • L'entitat denuncia la inacció del Departament dels Pirineus Orientals i de l'Ajuntament de Perpinyà i demana una aportació mínima del 5% del global del pressupost

VilaWeb
14.03.2025 - 20:00
Actualització: 15.03.2025 - 11:00

Perpinyà acull una manifestació en defensa de la Bressola i la continuïtat de la immersió educativa en català, després d’haver anunciat fa un temps que tenia greus dificultats econòmiques. La convocatòria ja ha començat i anirà fins al Castellet, on es llegirà un manifest.

L’entitat ha demanat als assistents que portin samarretes de la Bressola –hi haurà un punt de venda– o bé vagin vestits amb colors vius i alegres. L’objectiu és que la manifestació sigui festiva i reivindicativa, en defensa de la Bressola i l’ensenyament del català i la cultura catalana a Catalunya Nord. També ha posat a disposició dels participants, per mitjà de les xarxes socials, el cartell i el lema de la manifestació perquè els manifestants el portin imprès: “Bressola viva, llengua viva: suport institucional ara mateix”.

Aquesta xarxa d’escoles, que ara compta amb set centres d’educació infantil i primària i dos col·legis de secundària, es va fundar el 1976, ara fa gairebé cinquanta anys, i té actualment 1.100 alumnes de 750 famílies, que paguen quotes segons els seus ingressos, i 110 treballadors.

Una situació límit

El mes de gener, el president de l’entitat, Guillem Nivet, va explicar que, si no hi havia canvis estructurals per part de les administracions, s’abocarien a una “ruptura de liquiditat”, cosa que implicaria que no poguessin pagar els salaris a partir del mes de maig.

La crisi econòmica que passa respon, per una banda, a l’augment de la inflació, però, per una altra, a la manca de subvencions de les institucions nord-catalanes. Nivet ha explicat que tenen un pressupost de 4,5 milions d’euros, 1,9 dels quals són finançats per l’estat francès, i la resta assumida per l’entitat. De les administracions del Departament dels Pirineus Orientals tan sols reben un ajut de 50.000 euros (un 1,1% del pressupost global), i de la Regió d’Occitània, 117.000, un 2,6% del total.

Abans de l’entrada del govern d’ultradreta de Louis Aliot, rebien una subvenció de 60.000 euros de l’Ajuntament de Perpinyà. Però ara no tan sols els l’han retirada, sinó que els han apujat les càrregues amb imposts. Per aquest motiu, Nivet explica que se senten abandonats i demana la implicació real de l’ajuntament i el departament amb una aportació mínima del 5% del global del pressupost.

Fins ara, els comptes havien sortit gràcies als estalvis, però aquesta via ja no té més recorregut. Sobre això, després de la crida feta a les administracions, la Generalitat de Catalunya ha anunciat un augment de l’ajut, de 650.000 euros, l’any passat, a 800.000, enguany. Per la seva banda, la Regió Occitània s’ha mostrat disposada al diàleg i a augmentar la subvenció que ja aporta.

Així que la manifestació d’avui va dirigida, principalment, a protestar contra la inacció del Departament dels Pirineus Orientals, que ha dit que donaria 30.000 euros més, i de l’ajuntament. La Bressola demana que reconeguin la importància de l’escola en català per al futur de la llengua, i exigeix un compromís clar i que proporcionin els mitjans econòmics necessaris per a garantir l’estabilitat de la Bressola.

Nivet explica que, al mateix temps que es veuen abocats a una situació econòmica límit, la demanda de les famílies i dels municipis no ha parat d’augmentar, però no la poden satisfer. De fet, si no hi ha canvis en les aportacions, diu que es veuran obligats a demanar a les famílies que augmentin les aportacions i, possiblement, a tancar algun centres d’ensenyament immersiu en català que tenen repartits per Perpinyà, Nils, Prada, el Soler, Sant Esteve, Pesillà i Canet de Rosselló.

L’objectiu de la manifestació, com diuen al manifest, és també de fons, de reivindicar “una Catalunya del Nord en la qual el català no sigui una excepció, sinó una realitat viva i palpitant en tots els àmbits de la societat. Una Catalunya del Nord en la qual es pugui fer servir el català i viure en català amb normalitat. Reivindiquem el futur de la Bressola, reivindiquem el futur de la llengua.”

Com es pot ajudar?

La crida de la Bressola ha portat a una campanya de donatius, més enllà de la sol·licitud de subvencions. L’entitat ha animat qui vulgui i pugui a fer-se soci de l’Associació d’Amics de la Bressola. També es pot fer directament una donació, i ho separen segons si es viu a Catalunya Sud o a Catalunya Nord. Al mateix temps, Òmnium Cultural també recull donatius, i l’ANC ha habilitat aquesta pàgina per fer-ne. Entitats com el Consell de la República i partits polítics s’han adherit a la manifestació.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor