El BCE alerta que una recessió a l’eurozona és com més va probable

El banc central no descarta una onada de tancaments d'empreses si la situació econòmica continua deteriorant-se

VilaWeb
Redacció
16.11.2022 - 19:14
Actualització: 16.11.2022 - 19:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Banc Central Europeu (BCE) alerta que una recessió a l’eurozona és com més va més probable i que els riscs per preservar l’estabilitat financera han augmentat. Segons l’organisme monetari, la pujada dels preus energètics i la desacceleració de l’economia ja té un impacte en les famílies i les empreses. Tot plegat en un context on les condicions per obtenir finançament s’han endurit arran de la pujada dels tipus d’interès, tal com recorda avui en el seu informe d’estabilitat financera. Sobre això, el banc central no descarta una nova onada de tancaments d’empreses –especialment entre aquelles intensives en energia- si la situació econòmica continua deteriorant-se.

Alhora, la institució presidida per Christine Lagarde posa de manifest que tant empreses com famílies troben cada cop més complicat fer front als seus deutes. Com a conseqüència, l’informe apunta que els bancs poden enfrontar-se a una situació de pèrdua de crèdit a mitjà termini. Si bé el BCE comenta que el sector bancari ha experimentat una recuperació amb la pujada dels tipus, matisa que les entitats potser hauran d’incrementar les seves provisions per fer front a situacions més delicades.

Pel que fa a les recomanacions fiscals, el banc central insisteix que les mesures dels governs han de ser temporals i han d’anar dirigides a les classes més vulnerables. “Els alts nivells d’endeutament durant la pandèmia, juntament amb unes condicions de finançament més estrictes, limiten l’eficàcia de les mesures fiscals que no generin riscos per a la sostenibilitat del deute”, indica.

Malgrat les perspectives, el BCE creu que el sistema financer de la zona euro es troba ben situat per fer front a bona part dels riscs, però recomana aplicar polítiques “macroprudencials” –com per exemple incrementar les reserves- per a fer enfortir la seva resiliència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes