El conseller d’Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, diu que un 30% dels grups de convivència estable creats a les escoles públiques catalanes per a afrontar la tornada a les aules supera el màxim de vint alumnes per classe marcat per al segon cicle d’infantil i primària. En declaracions a RAC1, el conseller ha explicat que la setmana vinent s’acabarà de fer balanç i es posaran en marxa ‘actuacions extraordinàries immediates’ en aquests col·legis per intentar reduir la quantitat d’alumnes per aula amb mesures de reorganització d’espais o bé es recorrerà a la contractació de personal ‘si cal’.

Com serà la reobertura de les escoles a Catalunya? Grups estables i més reduïts, màscares i entrades esglaonades

En qualsevol cas, Bargalló ha dit que ‘el fet important és tancar els grups, perquè és molt més segur un grup de 22 en una aula gran, molt ventilada i amb mesures d’higiene constants que un grup de quinze en una aula petita i poc ventilada’. El conseller també ha dit que entre les 5.455 escoles catalanes, de les quals unes 3.000 són d’infantil, primària i secundària, hi ha casuístiques de tota mena. Ha explicat que tenen detectats quins són aquests centres amb excés d’alumnes per aula en tots els municipis i que la inspecció educativa, que ahir va acabar la revisió centre per centre, la setmana que ve buscarà solucions extraordinàries per a ells, com espais alternatius, i que si el problema és la manca de personal, es resoldrà.

Quant als tancaments de centres si s’hi detecten casos de coronavirus, Bargalló ha dit que, en cas de trobar un segon cas positiu en una escola, els equips epidemiològics de cada zona analitzaran si el cas venia de fora de l’escola o no i, en funció d’aquest i de més criteris, s’analitzarà si cal o no tancar un centre escolar completament. D’una altra banda, ha donat per fet que el 14 de setembre, quan tornaran a obrir les escoles, la majoria dels alumnes majors de sis anys hauran de portar màscara. Quant a les extrascolars, Bargalló les ha avalat, sempre que es facin amb les mesures de distància i higièniques necessàries, i ha argumentat que ‘en molts casos aquestes activitats són més necessàries que mai’ després de l’etapa de confinament.

Malgrat això, ha dit que està a l’espera que el govern defineixi els protocols relacionats amb extrascolars esportives per a saber com dur a terme aquest tipus d’activitats. Quant a les famílies que es neguin a portar els seus fills a l’escola aquest curs, ha dit: ‘La fiscalia diu que els perseguirà. Nosaltres hem optat pel convenciment com a pas previ a qualsevol actitud punitiva. […] La llei persegueix l’absentisme voluntari i conscient i no té explicació si no es garanteix el dret a l’educació dels fills.’

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.