La tertúlia proscrita

Barcelona, la ciutat d’Europa amb més ketamina en aigües residuals

  • Tarragona és la segona ciutat del continent amb més presència de cocaïna en aigües residuals

VilaWeb
Fotografia: Daniel Foster/Flickr
Redacció / ACN
22.03.2023 - 20:07
Actualització: 22.03.2023 - 21:38

Barcelona és la ciutat europea amb més presència de ketamina en aigües residuals. És una de les grans conclusions que es deriven de l’informe anual de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA), publicat avui, que traça, a partir de l’anàlisi d’aigües residuals, l’ús de diverses substàncies estupefaents en cinc ciutats del país: Barcelona, València, Tarragona, Castelló i Lleida.

Barcelona ocupa la primera posició quant a presència de ketamina. En canvi, l’ús d’aquesta droga a la resta de ciutats del país analitzades sembla ser molt més residual. Amb 4,22 mil·ligrams per dia, tan sols Lleida apareix en la llista de consum d’aquesta substància, lluny dels 29,45 mil·ligrams de Barcelona o els 19,12 mil·ligrams de Lisboa, que ocupa la segona posició.

Mapa de la detecció de ketamina a les ciutats europees (fotografia: EMCDDA).

Molt més estès pel país és l’ús del cànnabis, que l’informe constata que és la droga més popular a Europa. Amb 151,1 mil·ligrams per dia, Barcelona torna a encapçalar els registres dels Països Catalans en aquesta substància, superada a escala europea tan sols per Amsterdam (169,39 mil·ligrams) i Ginebra (180,81 mil·ligrams). Als Països Catalans, la segueixen València (93,94 mil·ligrams), Lleida (89,24 mil·ligrams), Tarragona (87,71 mil·ligrams) i Castelló (54,53 mil·ligrams).

Mapa de la detecció de ketamina a les ciutats europees (fotografia: EMCDDA).

La substància més present a les aigües residuals del país, tanmateix, és la cocaïna. Amb 1.610 mil·ligrams, Tarragona se situa al capdavant dels registres catalans i en segona posició a escala europea, superada tan sols per Anvers (2.381,39 mil·ligrams). Entre les ciutats dels Països Catalans, la segueixen Lleida (759,54 mil·ligrams), València (724,12 mil·ligrams), Barcelona (622,26 mil·ligrams) i Castelló (554,3 mil·ligrams).

Mapa de la detecció de cocaïna a les ciutats europees (fotografia: EMCDDA).

La presència d’amfetamina, metamfetamina i MDMA, finalment, és molt més residual. Barcelona va al capdavant en la presència d’aquestes substàncies en aigües residuals, que també es detecten a Tarragona, Lleida i Castelló. En aquests casos, tanmateix, els registres de Barcelona s’allunyen dels de les ciutats capdavanteres en l’àmbit europeu.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any