20.12.2016 - 14:08
|
Actualització: 20.12.2016 - 15:08
Barcelona és la novena ciutat d’Europa més atractiva per a les persones amb un projecte emprenedor en l’àmbit tecnològic, en un rànquing encapçalat per Londres, Estocolm i Amsterdam, segons l’informe Observatori Barcelona 2016 que ha presentat aquest dimarts el consistori de la capital catalana. Barcelona millora també el seu posicionament i se situa entre les 20 primeres ciutats del món més competitives. Segons l’Institute for Urban Strategies de la Fundació Mori, respecte a l’any anterior, ha guanyat sis posicions, degut a l’evolució d’indicadors com ara la recerca i el medi ambient o en interacció cultural, entre d’altres.
Per al tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, “el resultats d’aquest informe constaten que Barcelona destaca com a motor econòmic, que hi ha creixement econòmic, i el nostre repte està en transformar tot aquest potencial en la creació de llocs de treball de qualitat”. “Volem un model de creixement just i sostenible, que suposi la reducció de la desigualtat i permeti la redistribució de la riquesa”, ha seguit el tinent d’alcaldia, que ha destacat també les dades positives en captació d’inversió estrangera i ha posat en valor que “el 60% del conjunt d’inversions en empreses start-up de tot l’Estat venen a Barcelona”.
El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha mostrat l’acord de la seva institució en abordar com a repte principal generar ocupació de qualitat, i ha apostat per “competir a nivell global en l’economia que ve, que és l’economia digitalitzada i d’internet, molt diferent de l’actual però que des del posicionament de Barcelona, tal i com ens diuen els informes, estem ben posicionats”. Segons KPMG, Barcelona està entre les vuit àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera en el període 2012-2016, amb més de 500 projectes. En aquest sentit, representa més de la tercera part (el 36%) dels projectes d’inversió estrangera de tot l’Estat; el mateix que representa Londres en el conjunt del Regne Unit.
En la línia del posicionament com a pol d’activitat econòmica a escala internacional, Barcelona ocupa la tercera posició entre les ciutats del món en nombre de congressos internacionals organitzats i en volum de delegats, durant el 2015, en un rànquing encapçalat per Berlín i París. Pel que fa a l’economia del coneixement, cal destacar la massa crítica del mercat laboral català en sectors d’alt valor afegit. Segons dades de l’Eurostat 2015, Catalunya és la setena regió europea en nombre de persones treballadores en l’àmbit de la ciència i la tecnologia, amb més de 730.000 persones ocupades en aquests sectors; i la novena que més ocupació genera en serveis de coneixement i tecnologia punta.
A més, ocupa la cinquena posició entre les regions d’Europa amb major nombre de població ocupada en manufactures d’intensitat alta i mitjana-alta i és la novena que més ocupació genera en serveis de coneixement i tecnologia punta. “Al potencial en l’àmbit del coneixement, de capacitació de professionals i en l’atracció d’empreses digitals, se sumen altres elements que també converteixen la ciutat en un entorn competitiu per continuar atraient inversió a la ciutat.
Així, malgrat que al 2015 comencen a pujar els preus de lloguer d’oficines, locals comercial i sòl industrial, fruit de la recuperació de l’activitat econòmica, Barcelona encara compta amb una posició competitiva per atreure activitat, respecte a altres ciutats d’Europa i de la resta del món, i afavoreix a l’atractiu de la ciutat com a entorn de negocis”, segons el comunicat de l’Ajuntament.