El vice-president i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha urgit per carta a la ministra espanyola d’Hisenda, Maria Jesús Montero, a convocar com més aviat millor la comissió bilateral d’afers econòmics. Aragonès assegura que això és més ‘adequat’ que les reunions del Consell de política fiscal i financera com la d’aquest dijous, ‘tenint en compte l’especificitat tècnica dels temes que pertoquen al finançament de Catalunya’. En la carta, Aragonès trasllada que té ‘poc sentit’ d’assistir-hi perquè ja han començat els tràmits per a convocar les comissions bilaterals, entre les quals la d’Assumptes Econòmics i Fiscals, que no es reuneix d’ençà del 2010. D’altra banda, el vice-president apunta que és ‘frustrant’ que en el Consell de política fiscal i financera els representants dels territoris no tinguin dret de vot, ‘com molt bé sabràs per la teva experiència prèvia com a consellera’, subratlla.

Per a Aragonès, el Consell de política fiscal i financera és una ‘reunió de tràmit on es notifiquen o oficialitzen les posicions de l’administració general de l’estat espanyol, lluny de constituir un espai per al consens i el debat productiu’ i que la possibilitat que es modifiqui alguna de les qüestions proposades inicialment és ‘remota’ perquè ‘ la composició del ple i la majoria de vots reservada al Ministeri d’Hisenda permet de vetar qualsevol postura discrepant’.

El 12 de juliol, Aragonès i Montero es van reunir a Madrid en una trobada en què el conseller d’Economia va posar sobre la taula deutes pendents de l’estat espanyol amb la Generalitat, que ascendeixen a més de sis mil milions d’euros. D’aquests, set-cents cinquanta corresponen a la liquidació de la disposició addicional tercera de l’estatut sobre la inversió en infrastructures pactada per al 2008 que en fa de referència, gairebé tres mil milions d’euros, una partida de 668 milions per als Mossos d’Esquadra i uns mil cinc-cents per l’aplicació de la llei de dependència. Totes aquestes qüestions s’abordaran a la comissió mixta d’afers econòmics i fiscals estat-Generalitat.

El conseller d’Economia també va suggerir a la ministra una revisió a l’alça dels objectius de dèficit per a Catalunya el 2019, ‘imprescindible perquè es pugui fer un bon pressupost’.

Compareixença al parlament
Els comuns han demanat que el vice-president comparegui a la cambra per explicar per què ‘renuncia’ a assistir al Consell de Política Fiscal i Financera. ‘Defensem que Catalunya ha de tenir una relació bilateral amb l’estat però no podem deixar buit cap espai on defensar els interessos de Catalunya’, ha assegurat el diputat David Cid. En aquest sentit, els comuns volen preguntar a Aragonès ‘com pensa teixir aliances’ amb altres territoris de l’estat si no es presenta a les cimeres ‘multilaterals’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.