Aquest esport, poc innocent, d’atacar Quim Torra

  • Hi ha un sistema tancat de poder que refusa que la gent tinga criteri propi, que sospita de tot aquell que vinga de fora del 'sottogoverno' i que necessita ridiculitzar l'exercici de la política per part de no professionals

Vicent Partal
14.03.2021 - 21:50
Actualització: 14.03.2021 - 21:51
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui surt a la venda el llibre Les hores greus, escrit pel president Quim Torra. És un relat punyent basat en el dietari que el president de la Generalitat escrivia cada dia durant el seu confinament a la Casa dels Canonges, en els pitjors moments de la crisi de la covid.

El llibre és directe i franc. Molt sincer. Quim Torra escriu bé, de fet escriu molt bé, però allò que impressiona del llibre és el contingut. En el pitjor moment de la història contemporània, al capdavant de la Generalitat, hi ha una persona no contaminada pels vicis de la política professional i que per tant no es podia mirar tot allò que passava des del càlcul polític, sinó gairebé des del carrer.

I amb la seua mirada s’aprecia la confusió, el desconcert que segurament tindríem tots els qui no som polítics en veient com a la cúpula formal de la societat es té més cura de la pròpia canongia que no pas de la vida i el benestar de la gent. Torra ho explica de manera molt metòdica, tant que hauria d’empènyer a la reflexió col·lectiva. Hi rep, moltíssim, Pedro Sánchez. Hi rep el vice-president, i aviat president, Aragonès. Hi rep la consellera de Salut. Hi reben els sindicats i la patronal. Hi rebem els mitjans. Hi rep el seu partit, Junts –i això no és de cap manera un detall anecdòtic.

Torra, en definitiva, hi explica coses que, efectivament, no sol dir un president. Sobre el funcionament intern d’aquesta gran màquina que és la Generalitat, però també sobre ell mateix. I quant a això sobta constatar que de seguida s’ha començat a fer rodar una perversa bola mediàtica a partir d’algunes de les coses que hi diu. Que si plorava, que si es va trencar, que si parlava amb un psicòleg… El FAQS de TV3 de dissabte va tenir alguns moments molt lamentables i truculents respecte d’això. Que, tanmateix i paradoxalment, refermaven i posaven en relleu la crua veritat que Torra explica en aquest volum: que hi ha, en aquest cas a Catalunya, un sistema de poder tancat, professionalitzat, que refusa que la gent tinga criteri propi, personalitat, que sospita de tothom qui vinga de fora del sottogoverno i que necessita ridiculitzar i impedir l’exercici de la política per no professionals.

I no crec que siga qüestió ni tan sols de discutir si Torra ha estat un bon president o no. Comparat amb qui? I, a partir de quines circumstàncies? I lluitant amb quines limitacions? Perquè quan explica, si ho voleu de manera càndida, el seu desconcert personal en veure que li lleven el dret de ser diputat els mateixos que hores abans l’havien abraçat en públic i li havien dit que sempre li farien costat perquè continuàs essent-ho, l’única pregunta raonable és: i qui no se n’estranyaria, d’això? Costa també d’entendre com alguns veuen impotència política en el gest d’adreçar-se a la patronal i els sindicats a demanar-los un acord perquè la gent es quedàs en casa, vist que no hi havia cap altra manera d’aconseguir-ho, perquè la via política era impossible. I vist, sobretot, que a ningú d’allà dins no semblava importar-li massa el preu en morts d’aquella decisió. A mi aquell gest, fet sense calcular riscs, em sembla més aviat constància i generositat, avantposar els interessos generals a tota la resta. I si de cas diria que qui hauria de passar vergonya serien la patronal i els sindicats.

I encara sobta més, moltíssim més, que s’oblide que tot allò que ell proposava des del primer minut i li fou negat –i encara fent grans escarafalls i ridiculitzant i deshumanitzant la seua figura– ho ha acabat assumint tothom amb el pas del temps, però sempre massa tard i havent causat molts morts. El primer gran xoc polític, per exemple, aquell confinament de Catalunya que Torra va demanar el 13 de març de 2020, Pedro Sánchez el va acabar implantant el 25 d’octubre. Sí, el mateix Pedro Sánchez que havia respost a la demanda inicial dient aquella estupidesa que el virus no entenia en fronteres. Ara, la qüestió és que el 13 de març al Principat hi havia 6 morts i el 25 d’octubre, 13.819. I qui n’ha de respondre, d’això? Qui l’encertava però no li deixaven fer allò que era evident que calia fer i qui s’equivocava perquè no volia fer allò que tocava?

El pas del president Torra per la Generalitat ha servit per a deixar clar, i lamentablement ell n’és l’exemple vivent i ho pot explicar millor que ningú, que l’autonomia no serveix, perquè ja no és capaç de garantir el benestar dels ciutadans. I que la dependència de Catalunya –ep! i del País Valencià, i de les Illes, i de qui siga– respecte d’Espanya és el principal problema que tenim com a societat. També perquè ens contamina dels seus vicis i les seues maneres de fer i governar. La prova és que la gestió de la pandèmia pel govern espanyol no és que haja estat inepta, és que ha estat directament criminal. I que la barra i la irresponsabilitat dels dirigents polítics espanyols ha estat increïble, inaudita –vegeu aquest vídeo i riureu i tot. Però també hi ha hagut mala gestió de les comunitats autònomes, especialment del seu encarcarat i fossilitzat sistema burocràtic. I molt especialment, molt perquè ací no es pot sentir orgull de cap manera, en el cas de la Generalitat de Catalunya.

Però ara resultarà que el problema és que l’home que pilotava formalment allò i veia com se li moria la gent d’hora en hora sense poder fer-hi res d’allò que sabia que calia fer, s’adonà que la Generalitat és un ens inoperant o tingué el gest humà de plorar d’amagat –perquè mai no va plorar el públic, conscient del seu paper institucional. O que explique com va patir en veient que l’enganyaven tots. I és aquest el problema o el problema és que uns, el govern espanyol, li robaven les competències i jugaven a la política amb les vides de la gent; que uns altres, mitjans i jutges el perseguien cada dia sotmetent-lo a un escarn constant; que els socis de govern eren tan rematadament deslleials com ho van ser; i que els del seu propi partit, no li donaven el suport que necessitava en moments clau?

Diuen que aquesta setmana serà, sembla, decisiva per a formar un nou govern de la Generalitat. I tot fa pensar que, pel vot de la ciutadania però també per les decisions polítiques dels partits, ens trobarem que al capdavant del govern de la Generalitat hi haurà precisament les persones que van merèixer els elogis públics del secretari d’estat per a les Administracions Territorials, del PP, Roberto Bermúdez de Castro, per “haver col·laborat activament” en la implantació del 155 als departaments de la Generalitat “sense tenir l’obligació de fer-ho”. I ara encaixeu també ací el perquè d’aquest esport tan poc innocent d’atacar Quim Torra.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
14.03.2021  ·  22:15

Totes les administracions espanyoles, i les seues autonomies ho són, estan farcides de “professionals” que hi viuen allà com a una bombolla i viuen molt millor del que viurien si s’hagueren de guanyar la vida en qualsevol altre lloc. Aquesta gent tenen molts por d’aquells que accedeixen a càrrecs polítics d’importància i que provenen de qualsevol activitat. És a dir, que es guanyen la vida bé fora de la “política”. El president Torra, n’és un exemple, com ho és el president Puigdemont, la presidenta del Parlament, Laura Borràs o en Joan Canadell. Sistemàticament, contra aquests, els “professionals” reaccionaran amb molta hostilitat. La hostilitat dels incompetents, al meu parer.

Matilde Font
Matilde Font
14.03.2021  ·  22:19

Penso que el President Torra ha demostrat ser molt bon President i molt humà. Això, que és un gran valor afegit, és el que no li ha tolerat quasi ningú. Tampoc el fet de pensar per ell mateix i tindre criteri propi, cosa que per desgràcia, se porta poc.

Josep Salart
Josep Salart
14.03.2021  ·  22:20

Es una persona molt humana que va despullar els titelles que viuen de la política, com la gent d’ ERC que vol substituir a CiU i no li interessa per res la gent del carrer.
D’aquí ve que l’eliminessin de la política, seguint ordres de madrid i aquest petit homenet l’Aragonès, ho cumplís a quatre peus junts. Es l’ànsia de poder a canvi de la traiduría.
Sembla estrany que tots aquells que es manifestaven els 11S, alguns, han optat encara per votar ERC, partit empresa amb l’únic objectiu de destruir el moviment independentista.
MHP President Torra, els espanyols catalans encara no ens deixen ser un país com cal.

Carles Blanc
Carles Blanc
14.03.2021  ·  22:25

Un gran president. I, de fet, un dels pocs que sabia on tenia la mà dreta i donava confiança quan estàvem confinats. Els qui tant se li’n riuen no li arriben ni a la sola de l’espardenya.

Núria Coma
Núria Coma
14.03.2021  ·  22:25

Sense paraules.
Gràcies Vicent, gràcies President.
Quan m’arribi el llibre, suposo que tocarà plorar i enrabiar-se, i tenir més ganes de lluitar amb el poble per el poble i per al poble.

Carles Serra
Carles Serra
14.03.2021  ·  22:32

Aquesta editorial Vicens m’ha refermat la meva estima cap el president Torra i el fàstic d’aquest putus vividors del sistema/política.
I així volíem fer la independència?

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
14.03.2021  ·  22:36

Mai podrem agrair prou la dignitat i honestedat del MHP Quim Torra!!*!!
Espero que ocupi el lloc què es mereix a la Història (no el que li voldrien donar els seus detractors, des de CUP fins a Vox i passant per ERC i ppsc’s) i que serveixi de far al futur govern de la Generalitat (si és que s’acaba constituint)
Salut i força !!*!!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
14.03.2021  ·  22:37

Sempre m’han semblat cruels les paròdies del MHP Torra. Ho atribuïa al fet que era un home lliure, no de partit.
M’ha agradat l’editorial d’avui perquè no sabia quines persones en concret li havien posat pals a les rodes. He trobat molt dolorós l’enllaç que rebel·la el nom de les persones que van col·laborar tant amb el 155. Compraré i llegiré el llibre.

Maria Rosa Andrés
Maria Rosa Andrés
14.03.2021  ·  22:40

Segurament soc una mica obtusa, no acabo d’ entendre això “d’ aquest esport tan poc innocent d’ atacar el President Quim Torra”.
Pensonalment penso q el fan més gran, i empetiteixen al qui els fa. Tot i tenir poder, són xavalla. El President Quim Torra ha estat un gran president i els dies i la història ho avalaran.
De moment una altra legislatura perduda. Perquè els q ens han de governar varen fer un bon curriculum l’ anterior legislatura.
Algun dia Vicent podrieu fer un article sobre els entrevistadors i la baixa qualitat de tv3. Ara mateix el sr Sanchís en l’ entrevista a la Presidenta del Parlament, va baixant graons. Penós.

Josep Gualló
Josep Gualló
14.03.2021  ·  22:43

ADMIRO MOLT AL MHP QUIM TORRA. ESPÈRO AMB ANSIA EL LLIBRE

Tothom sap que el sots president Aragonès s’ha passat tota la legislatura intentant destruir al MHP per ordre de Pedro Sánchez.

Te la barra de queixar-se que la nova presidenta del Parlament no ha llepat el cul de Torrent, que és a la presó perquè Roma no paga traïdors.

Si Aragonès despres de fracassar en la negociació amb els comuns, arriba a ser MHP, ” el govierno más progresita del mundo” el tancarà perquè no ha après la llissó que Roma no paga traïdors.

Qui la fa la paga. Ell es pensa que té patent de cors. Nosaltres sabem com és, però els espanyols poc informats, es pensen que és català. Té gràcia !

Joan Mollà
Joan Mollà
14.03.2021  ·  22:57

Tot i una certa candidesa del MHP Quim Torra, les seves paraules a l’entrevista, i suposo que al seu llibre, em refermen en la idea que ja tenia: cap dels 3 partits polítics independentistes actuals, cap, em mereix la més mínima confiança de que ens portaran amb ma ferma cap a la independència. I no només això: amb l’abandonament que varen fer del President no estan legitimats, als meus ulls, per dur a terme la gestió del dia a dia del Govern de la Generalitat. A diferència del Quico Sallés, jo prefereixo una persona de bona fe, generosa i altruïsta a un estol de cínics per fer una tasca al servei de la ciutadania.
Crec, honestament i des de fa temps, que hem de fer foc nou respecte al sistema actual de partits, plens de l’estigma del règim del 78 neofranquista. Potser es pot intentar regenerar-los des de dins abocant-hi molts dels voluntaris de la societat civil que han mogut el País en els darrers anys. Tot i així, no crec que poguessin desmuntar l’entramat dels quadres dels partits, atents, sobretot, a ocupar la menjadora pública més que a tirar endavant el País en unes “hores tan greus”. I a més, massa comptes pendents entre ells, massa rancúnies, massa afanys de venjança que els enceguen. Foc nou!

NIL MALET
NIL MALET
14.03.2021  ·  23:00

Com bé expliques Vicent, el despotisme espanyol està ben instaurat també a la política professional catalana. Aquesta és la veritable disjuntiva. O ens alliberem o ens podrim a imatge de Castella. Els oportunistes que entenen l’assalt a les institucions com el “pelotazo” de la seva carrera, ja poden desaparèixer.

Pura Peiró
Pura Peiró
14.03.2021  ·  23:06

L expresident de la Generalitat de Catalunya, l’honorable Quim Torra, sempre m’ha semblat un gran home bo.

Ignasi de
Ignasi de
14.03.2021  ·  23:13

Gran el president Torra. Gràcies president, per la mare!

Jordi Torruella
Jordi Torruella
14.03.2021  ·  23:16

Editorial per fer obrir els ulls a la gent. Els polítics són persones mediocres al servei de l’establishment . L’1 i 3 d’octubre el poble va dir prou i tot va tremolar. Sols el poble té l’última paraula. De nosaltres depèn que ho tornem a fer.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.03.2021  ·  23:18

! No estoy de acuerdo!!

Torras es un supremacista racista sin ninguna ética que desprecia a una mayoria de españoles.
Dijo sin ninguna vergüenza que tratábamos la “nación” Catalana como si fuera una colonia agregada por derecho de conquista.

Con un individuo de ésta calaña que niega la ligitimidad de la Constitución aprobada por todos los españoles, sólo cabe el desprecio más absoluto de todos, catalanes incluidos, los que tenemos España como Patria que nos iguala a todos en una sóla habla y ante la ley.

(Per cert: Votar “NO” a la constitució volia dir seguir dins del règim d’Arias Navarro).

Joan Cusidó
Joan Cusidó
14.03.2021  ·  23:25

Aquest final ens ho explica tot. Aquests tres anys vergonyosos… i els que vindran…

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
14.03.2021  ·  23:33

Pense que ha estat un dels millors President que heu tingut els catalans junt a Puigdemont. Passaran anys fins que en tingueu un altre igual o millor. Amb els seus encerts i les seues errades, és una gran persona, culta i no sotmesa a les capelletes de la política, a la misèria.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
14.03.2021  ·  23:35

Serà molt difícil restituir la dignitat a les institucions catalanes, Parlament i Govern després del que hem viscut aquests tres anys.
Afortunadament el President Torra ens fa mantenir l’esperança que hi hagi més gent com ell que entra en política per defensar les idees i per treballar pel benestar de la gent.

Malauradament, com diu l’editorial la Generalitat està plena d’individus (i no precisament funcionaris, que ja tenen el sou i el lloc assegurat) que van col·laborar estretament a l’aplicació del 155 perquè volien conservar els seus carrercs (obtinguts a dit) per damunt d’altres consideracions. I aquests encara hi són. Potser hauríem de començar per aquí, no troben?.

Monika Diethelm-Knoepfel
Monika Diethelm-Knoepfel
14.03.2021  ·  23:39

No crec que es pugui confiar en les paraules de Bermúdez de Castro sobre Pere Aragonès i Elsa Artadi.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
14.03.2021  ·  23:41

Al MH President Quim Torra li va passar igual que al MH President KRLS que els varen deixar sols, que els enganyaven, que no els informaven de les decisions que es prenien i no els eren lleials. Tot el meu suport i reconeixemen a tots dos per la seva capacitat de treball, humanitat, honorabilita i honradesa. Sempre al costat de tots dos.

Rafael Artigas
Rafael Artigas
14.03.2021  ·  23:41

Vull MHP dignes,honestos,sincers i fidels a la gent,no als aparells dels partits. No vull funcionaris grisos,indignes,deshonestos,hipòcrites i servils a les ordres del líder de la secta partidista. Vull servidors públics eficients i capaços, no prifessionals de la pitjor política.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
15.03.2021  ·  00:00

Ondia, penso que se’ns ha colat un fatxa espanyol entre els comentaristes.

Jordi Parera
Jordi Parera
15.03.2021  ·  00:06

En Torra se’l va atacar només en ser investit tirant de bibliografia que ha escrit¿ quins Tweets articles… amb això el fals puritanism d’ERC i comuns ja el van tractar de racista xenòfob etc. Va demostrar tenir una coherència i sentit comú poc comú per ser polític.
Per cert Si es vol parlar de Aragones iArtadi que digui de cara no validant els relats de la dreta mes rància.

Josep Jallé
Josep Jallé
15.03.2021  ·  00:16

Essencialment entenc be el que es descriu respecte de la partitocràcia imperant. Les mentalitats dels professionals de viure de la política, altrament dits polítics, en general. Amb excepcions com la referenciada del MHP Torra. A altre nivell, modest i concret, ho he viscut a la nostra Vila quan aquesta corrua de vividors de la política va cercar a les direccions dels partits de torn com podien fer entendre a hom, independent dins d’una coalició de partits, que no calia prendre-ho tant a pit, fent la oposició corresponent, honestament, quan pertocava i a fons. L’entenc i l’admiro MHP Torra: un lliure pensador i independent. Som, quan fem de l’honestedat bandera, un destorb per als vividors de la política. Amb ells al capdamunt no avançarem mai al ritme que es podria esperar. Una realitat dura, però certa. Confirmat.

Josep Sivillà
Josep Sivillà
15.03.2021  ·  00:39

Al FAQS de dissabte vaig quedar perplex en veient Quico Sallés, com va despotricar d’en Quim Torra. Aquest periodista sempre l’he vist ficant-se en merders, a primera línia en les manis, rebent cops de la policia, per aportar la noticia. Però al FAQS va fer un atac d’en Quim Torra, per incompetent, per no professional, per humà.
No sé si hi ha algo de raó, però no passa hora del dia que no estigui sentint aquestes paraules. Se’m han quedat gravades. Em contrasta tant el què va dir, amb la imatge que tinc d’en Quim Torra!

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
15.03.2021  ·  00:44

Sí, Partal: algú ho havia de dir; i ho ha dit Torra i com molt bé dius, la anomalia, la bestiesa i l’absurd, és que ningú ho hagi dit abans. Que en nom de la professionalitat politica és permeti la mort de milers i milers de persones és senzillament monstruós. I n’hi ha per plorar, certament! Per plorar o recòrrer a la violència directa, però que no serveix de res sinó per empitjorar les coses. Quim Torra ens ha donat vàries lliçons a tots i tant de bo que les aprenguem.

I de retruc ha demostrat que el govern “efectiu” i “pragmàtic” no serveix de res, i que té molt més de masell que de efectiu i pragmàtic. I fent el masell mai s’arriba enlloc ni s’arregla res de res. Però veurem com els responsables de la criminal incúria que ha causat una carnisseria humana, no respondran mai de les seves animalades i ni tan sols són assenyalats. No, cal assenyalar a l’hiperventilat (?!) President Torra que tenia tota la raó; en la lluita contra la pandèmia i també penjant la pancarta que hauria hagut de avergonyir a tot demòcrata i persona decent, i no pas a ell, com diuen alguns….

Esther Miquel
Esther Miquel
15.03.2021  ·  00:54

Gràcies, MHP Quim Torra.

Antoni López
Antoni López
15.03.2021  ·  01:08

Un home honest, intel·ligent i culte, que ha viscut fora de la politica ,rodejat de afeccionats amb trets d’inmaduresa. Massa diferencia i no sap o no vol jugar brut.
No ens mereixem.

Josep Minguell
Josep Minguell
15.03.2021  ·  01:18

Veig que l’amic Partal no ha fet cap referència al seu colega Sallés i els seus comentaris insultants al M.H. President Torra i a la seva gestió. Venint d’un senyor..? vinculat a ERC, diu molt del joc brut de la política i dels polítics professionals.

Ed Garrido
Ed Garrido
15.03.2021  ·  02:49

Cal confessar que l aparell de propaganda d ER funciona i molt be, han col.locat els seus propagandistes a tot arreu, als TN per parlar a tothora de l Aragones, al FAQS parlant tot el dia dels presos d ER per despertar la llagrimeta, als Matins amb el Sol i l Heredia, al programa del Grasset amb el Voltas, Minoves, Simo o Benach, al punt avui amb la Marina Llansana o el Sr Vall Clara, a l Ara amb el Munoz, Saez o Miro, al Nacional amb el Sol i l Heredia, al Mon amb la Simo, Voltas i Salles…els altres partits tambe poden tenir opinadors, peroni molt menys arriben al nivell de control absolut d ER.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
15.03.2021  ·  04:50

Potser el millor president PER Catalunya 🏅🏅🏅🏅🏅

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
15.03.2021  ·  05:34

Gràcies Partal pel vostre article. I per defensar a uns dels més grans Presidents . Des de lluny veia amb angoixa tots els “tripijocs” dels polítics empoltronats per fer-li la traveta. Tot perquè puguessin posar the President de la Generalitat un dels seus , això si però sense talla, mediocre i al servei dels que encare ens tenen presoners.

Joan López
Joan López
15.03.2021  ·  06:06

Torra per la gent del carrer es honest,es lluitador I mai s’agenollat davant els represors, tot al contrari que feia el vice president,que ara ho tindrem de president,aquesta es la mala noticia. Laura Borràs ja ha començat a patir la mala llet que portan endins oi sr. Sanchis

Carme Perello
Carme Perello
15.03.2021  ·  06:44

Realment quan sortia a fer alguna declaració…..traspuava total solitud.
I reconec, que em costava de creure i, jo mateixa em deia ,no nooo, no està sol, el vicepresident i la resta de consellers, estan amb ell.
Però alhora pensava…on són? només els veia al Polònia.
Què feien doncs? la consellera Vergés,enfenadíssia, sí és veritat, però el de PINEDA, que com bon amic del teatre, estava entre bambalines; però ara, resulta, que era molt més….que feia d’apuntador dels medis, dels sindicats, de la patronal, sabem que és gran amics dels de la Caixa, AHHHH¡¡¡ ara serà BBVVV,no???, un gran servei a pàtria ezpañola, i itant¡¡¡
Però m’he de treure el barret, de la manera tan astuta com ha enganyat i continuen fent-ho, utilitzant el mot Esquerra, I tinguent empatia amb uns comuns, depenens de MADRID.

Albert Miret
Albert Miret
15.03.2021  ·  07:00

Els despropòsits del que en diuen “la classe política” ja venen de molt lluny. Fa anys que tots sabem que la gent que està més preparada no vol fer de polític, perquè en el seu egoisme li prevalen els diners en vers la societat que el rodeja, la qual cosa ha fet que s’ha anat apoderant del que en diem política -que no ho és-, a allò que fan els escaladors, gairebé sempre provinents del funcionariat, que arriben a polítics, no per capacitat, preparació ni vocació, sinó perquè al seu partit minat de funcionaris els sembla que ja ho ha arribat a merèixer. No vol dir això que tots els funcionaris siguin iguals, però hi ha un tipus de funcionari que se’n fa per tots els avantatges (molt poc justs amb la resta de treballadors, per cert) que li permetran que no se’l pugui acomiadar, que tingui una paga més que qualsevol treballador i tota mena de prebendes, entre elles el temps suficient per anar a perdre’l al partit amb més possibilitats d’ascens. Però el més comú és aquell individu que mai ha tingut la   intenció d’entendre que un polític ho és per a fer evolucionar al seu poble, fer-lo feliç i defensar-lo de la violència i violenta estupidesa d’un veí. El senyor Torra és un empresari modèlic que sempre ha defensat i protegit la història i la llengua de Catalunya molt més que la majoria de “polítics”, i això es veu que és insuportable per a la “classe política” d’aquesta colònia estrangera al seu propi país, que es diu Catalunya. Gràcies, Molt Honorable  President Torra! Mai li podrem agrair prou la seva immensa generositat.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
15.03.2021  ·  07:37

Pagaran cara la deslleialtat. I els mitjans d’informació connivents seran els que més patiran.
Perqué la desconfiança és molt difícil de combatre un cop insral.lada en els nostres cors.
En Boye diu que creu que en PUIGDEMONT, president legítim de Catalunya, podrà tornar aviat.
Jo vull saber si l’Aragonés li restituirà elrol i el lloc que li correspon

Josefina Estremera
Josefina Estremera
15.03.2021  ·  07:41

Gràcies al Molt Honorable Quim Torra i després d’aquests anys del seu pas com a President de la Generalitat, espero poder continuar fruint de les seves obres literàries. L’agraïment es remet al coratge que sempre va demostrar davant de polítics malintencionats i vulgars que tant hem patit.

Belén Solé
Belén Solé
15.03.2021  ·  07:43

Gràcies a Déu, encara hi ha persones com el President Quim Torra.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
15.03.2021  ·  07:58

Des d’ahir i avui aflorant fins a límits descontrolats tinc un nus al pit i llàgrimes aflorant per eixir. No puc païr el mal que s’ha fet i encara està fa a la persona i benvolgut Honorable President Quim Torra. Només pot venir de ments malaltes i fosques. No vull rates que ens governin. No vull funcionaris ineptes que ens governin. Vull una neteja a fons de tanta podridura. Vull una Generalitat governada per persones properes al poble. Humanes. Ètiques. I sobre tot, sobre tot no vull ser governada per polítics. Fora rates. Bon dia i bona hora. ☮️

Imma Verdaguer
Imma Verdaguer
15.03.2021  ·  08:26

Totalment d’acord amb vos!
I, so se’m permet dir, fart dels periodistes i humoristes que és creuen per sobre de tot i de tots!

Adrià Arboix
Adrià Arboix
15.03.2021  ·  08:28

Honest, intel·ligent i culte. Una gran persona.

jaume vall
jaume vall
15.03.2021  ·  08:36

Som un país petit. Amb els avantatges, i els inconvenients de ser-ho.
El President Torra ha tingut el coratge de ser lliure i n’ha pagat un preu alt.
En un país petit, hi pot haver massa gelosies. Qui destaca pot molestar a la mediocritat.
Bon editorial. L’honestedat de reconèixer la vàlua de qui no és mediocre.

Per cert, reconeixerem a temps la vàlua d’altres valents, que superen també, de molt, la mediocritat dels polítics professionals ? Ho farem ARA, i els donarem suport, o esperarem a que siguin a la paperera de la història?

Em refereixo al MHP Puigdemont i a la MHP Borràs.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
15.03.2021  ·  08:38

Governança i Humanitat no haurien de ser antònims, com evidencia aquest país (i molts altres). S’ha de ser una gran persona, amb fortalesa interior i humanitat extrema per a aguantar el tipus quan t’estan torturant per totes bandes amb atacs bruts i travetes constants. És evident que socialment som cada vegada més inhumans en no veure la realitat.

Pep Agulló
Pep Agulló
15.03.2021  ·  08:50

Un lluitador que la seva honestedat el fa valent per anar contra tota hipocresia. El preu: el van deixar sol i li van fer el buit més absolut a la manera estalinista. ERC n’ha après molt d’això.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
15.03.2021  ·  08:53

Malgrat tota la mesquinesa a l’ombra dels poders polítics del món, la humanitat se salva gràcies a persones com el, ell sí, MOLT HONORABLE PRESIDET QUIM TORRA. Gràcies per tan magnífica Editorial. “Algú ho tenia que dir”.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
15.03.2021  ·  08:56

A l’epíleg del llibre, escrit la nit electoral del 14-F, Torra subratlla que “no es pot repetir la idea de fer Govern al preu que sigui sense que s’hagi acordat una estratègia de país -i no de partits- que li doni sentit i el faci creïble”.

francesc moliné
francesc moliné
15.03.2021  ·  08:59

Després de llegir aquesta aclaridora editorial i d’escoltar l’entrevista a Laura BORRÀS ahir segur q molts s’hauran adonat que es van equivocar al votar ER
i que una cosa molt bona seria no formar govern i repetir eleccions

Teresa Puig
Teresa Puig
15.03.2021  ·  09:07

Un article magnífic.
Homes com en Puigdemont i en Torra a Catalunya fan nosa, però no només als polítics, a la gent també. En general els catalans som molt mediocres i curts de mides… i amb perdó… Si no és així com s’explica que tinguem el president que tenim ara i no una excel·lent Laura Borràs?

Amadeu Casamayor
Amadeu Casamayor
15.03.2021  ·  09:13

Penso que el MHP Torra, des de la seva honestedat, ha honorat el càrrec de president de la Generalitat.
No puc dir el mateix de molts dels polítics professionals que viuen dels partits, el nostre gran problema.

Joan Feliu
Joan Feliu
15.03.2021  ·  09:20

Durant molt temps el programa “Polònia” de TV3 ha estat una punta de llança de riure’s de i de menysprear el president Torra. Cal que en siguem conscients.

Francesc Clarà
Francesc Clarà
15.03.2021  ·  09:21

Si de veritat A i A van “col·laborar activament” en la implantació del 155 a la Generalitat seria gravíssim, per tant abans de donar credibilitat al que pugui dir un PePero primer caldria demostrar-ho. Digueu- me innocent si voleu però el fet és massa greu…

David Badia
David Badia
15.03.2021  ·  09:24

El que resulta fastigos, insults e inadmisible els atacs del tot fora de lloc del periodista Quico Salles a el President Quim Torra al programa del dissabte Preguntes Frecuents de la Sra. Cristina Puig. Estrany que el Sr. Partal no en parli.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
15.03.2021  ·  09:27

Sens cap dubte, estic al 100% amb la, editorial d’avui.

El MHP Quim Torra ha estat un profesional dedicat a la política que estima el seu país. Tot el contrari dels que trobem avui dia majoritàriament agafats a la seva poltrona: polítics professionals que no sabrien què fer fora de la política.

Per aquest motiu ha estat atacat cruelment pels polítics professionals, que patien per la seva “mamella” . Ja vàrem veure al començament atacs cruels a la seva família des de l’espanyolisme més ranci, que no van ser contestats com calia per part dels que és deien independentistes i companys de viatge.

El MHP Carles Puigdemont n’és un altre exemple de compromís sincer amb Catalunya. El va posar Artur Mas pensant que el controlaria, i li va sortit “respondon”, honest vaja.

El sottogoverno Convergent, que tant criticava l’Oriol Junqueras, és avui sottogoverno d’ER, o potser hauríem de dir ERConvergent. Des de l’octubre de 2017 ha anat quedant cada cop més clar quin havia estat l’objectiu de Junqueras, substituir, amb una mala còpia, les estructures professionalitzades convergents. No pel país, no per Catalunya, no per la independència, si no per egoisme propi i de partit. Per això va enganyar al MHP Carles Puigdemont no preparant les estructures d’estat que eren la seva responsabilitat com a vicepresident.

Jo vaig passar de votar ERC a votar “Junts x Si”, com calia quan tots pensaven en la necessària unitat d’acció, i a no votar mai més ER després d’albirar l’egoisme de Junqueras i acòlits a partir de la tardor del 2017. Egoisme i botiflerisme confirmats amargament després, el 30-G o el Juny de 2018, per un dels pitjors presidents del Parlament que hem tingut, Roger Torrent.

El que em sobte és el volum encara de votants que ha tingut ER a les darreres eleccions. Perquè trets els sectaris de partit, trets els que viuen dels càrrecs polítics que els dona el partit, tretes les seves famílies i amistats directes, trets els autonomistes ex-convergents (tot això ja és tot un bon grapat de gent), encara hi ha hagut molts créduls, que suposo independentistes, que li han donat suport a ER.
Per a mi la explicació vindria en part per la manipulació informativa dels mitjans com TV3 i CatRadio, més el diari ARA, que alguns creuen encara que estan per Catalunya, quan en realitat estan per servir l’autonomisme de Junqueras.

JxCat no va guanyar ara al 14-F per 30 o 40.000 vots, malgrat les potinejades fetes pel PSOE per ajudar-se a si mateix i ajudar a Junqueras, i desgastar al MHP Carles Puigdemont. Així va passar amb els greus problemes del vot estranger. Així va passar amb el suport judicial als drets d’imatge usurpats pel PdCAT, drets que s’ha pogut comprovar, amb el resultat electoral, que no eren seus. Així va passar amb el temps als mitjans de comunicació (tots els espanyols també) dels d’ER.

Sense aquestes potinejades, el partit més votat hagués estat JxCat, i segon o tercer ER o PSOE.
Per això crec que si ara JxCat no lliga fermament a ER per a seguir un camí realment d’autodeterminació, més val forçar unes noves eleccions amb l’esperança de menys potinejades i que més gent honesta obri els ulls i no voti ER.

Pere Grau
Pere Grau
15.03.2021  ·  09:43

Sra. Ma. Àngels Fita: D’una banda no crec que el Sr. Junqueras permetés que Aragonès cedís el lloc a Carles Puigdemont (i tant de bo pogués constatar que m’equivoco). Però pensi que allò que protegirà Puigdemont és la seva qualitat de parlamentari europeu. En el moment que deixés de ser-ho per tornar a la Generalitat, ja l’estaria esperant la guàrdia civil. Ara bé, si pogués tornar a casa i es pogués moure amb tota llibertat “des de Salses a Guardamar” ja seria un gran pas endavant (i un malson per Madrid). Però el que ara és el nostre president legítim només podria tornar a ser-ho com a “efectiu” quan la colònia se separi de la “metròpoli”. I llavors crec que Puigdemont faria el que sempre ha dit: retirar-se de la política, potser amb un curt intermedi per legalitzar plenament el seu successor. I seria ben comprensible.

Sr. J. Ma. Martín: el seu text (que suposo que reflexa la seva opinió) li ha sortit com una burda paròdia de totes les absurditats que segreguen els defensors de la “unidaz”. I per cert: que una majoria aprovés la constitució del 78, avui ja no és cap argument. Primera: quan hom té fam, mossega el primer tros de pa sec que troba. I per això també a Catalunya es va aprovar aquell text, confiant que seria interpretat de la manera més generosa i democràtica possible, cosa que no ha estat així. I segona: des de llavors i a la vista dels fets hi hauria hagut prou temps per reformar la constitució i netejar-la de totes les imposicions militars. No haver-ho fet ha estat l’error més gran dels poders fàctics espanyols. I ara s’ho troben…

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
15.03.2021  ·  09:44

Josep M. Martin
Menys mal que el temps fa caure les caretes a tothom… allò que diu contra el president ho diu sense tenir cap mena de dubte? És seriòs el seu comentari?. Ho trovo esgarrifòs vomitòs i fatxendòs. Vade retro

Montserrat Barbera
Montserrat Barbera
15.03.2021  ·  09:46

Sols el poble salvarà el poble una abraçada al M.H president Torra ojala tots els presidents fossin com ell

Vicenç Alay
Vicenç Alay
15.03.2021  ·  09:53

Gracies al president Torra per tot el seu treball i per haver estat capaç de no deixar-se endur per un entorn lamentable. I gracies al Vicent Partal, per aquest editorial de reconeixença. I un lament emprenyat per gent com el Quico Salles i el Vicent Sanchis, entre altres, (ahir, l’entrevista de la Presidenta Borras va ser increible) que aixo del saber estar i l’etica ho deuen tenir guardat per la propera reencarnacio. Una pena.

maria serra
maria serra
15.03.2021  ·  09:56

El tracte que va rebre per part d’alguns el president Torra no té nom . Un President que d’entrada diu que vol treballar per Catalunya i que esta disposat anar a la presó, no cal afegir res mes.

Josep Ramon Gil
Josep Ramon Gil
15.03.2021  ·  10:05

Caram, Sr Partal !!! Em congratulo de que un gran periodista i semble també , a tenor de les seves opinions , una persona amb sensibilitat, escrigui un Editorial posàn de relleu la Valua del President Torra i a la vegada traslladant les crítiques de gestió al sotogoberno i a la lluita fraticida dels partits polítics . Personalment em sento totalment identificat amb l opinió que vam tenir l inmens privilegi de tenir un President-Humà

ramon Feixas
ramon Feixas
15.03.2021  ·  10:12

Des del punt de vista d’organització social mitjançant és un sistema democràtic, que vol dir representativitat de baix a dalt, ja es veu que la lluita partidista i rival, per les quotes de poder, i apuntar-se victòries, no encaixa per cap banda. Ens tenen acostumats fer-nos creure que els fenòmens surten perquè algú té un bei mental ( per exemple el cas de Trump) quan en realitat un esdeveniment social reactiu es el fruit d’un procés. Per centrar el tema el procés català s’ha esdevingut per evolució reactiva als abusos i males praxis franquistes que brinden les institucions espanyoles. Aznar sabia molt bé que en totes les conteses, les víctimes o perdedors se les foten entre ells. Això és el que vol l’espanyolisme, i marquen pauta pedagògica, per exemple, ara a Madrid i a Múrcia. Rep qui rep. Ens hem desempallegat els catalans de la reva partidista i liderista? És molt lamentable que el senyor Torra hagi de tenir aquestes frustracions després de la seva generositat, però això exclou per, exemple com s’ha d’haver sentit qualsevol dels encausats. De ben segur que volem estar als eu costat, igual que volem estar al costat de totes les víctimes de la situació. Els membres de Junts han fet tot el costat possible a en Torrent. És possible que no, donat que algun pot haver primat l’estratègia dels eu partit i no haver valorat suficientment la d’ERC. Això, que ja es veia una mica, que quan hi hagués un canvi de situació entre els dos partits, s’haurien de llepar ferides i que per sort, ERC no és excessivament teatral, ha passat. Ha rebut qui ha rebut i cadascun se sent del dolor propi. Torra no ho mereix, però si Catalunya vol independitzar-se val més que es comenci a oblidar dels liderismes i que els partits tinguin la funció que han de tenir: complementarietat per un objectiu republicà que de tots. No només dels més rics, o d’un clan determinat.

Josep Almar
Josep Almar
15.03.2021  ·  10:12

El llegat del MHP TORRA perdurarà. Frases com ‘l’autonomia es el gran problema per la independencia’ ja no la discuteix ningú per molt que els professionals s’agafen a la cadira.
Intueixo que amb Laura Borras voldran fer el mateix. Ho permetarem? Ho veurem ben aviat.
Per cert, sense plan estratègic acordat entre Junts, ER i Cup, no necessitem cap Govern.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
15.03.2021  ·  10:20

El MHP Torra és una bona persona. És intel·ligent. És culte. Escolta i sap parlar. Té molta paciència. És honest. És empàtic. Estima el seu país. Estima als catalans. És sensible i ha sabut patir com ningú. És lluitador, però no ho fa a “la espanyola”. Com a President no tenia un discurs conjugat en primera persona del singular. No ha necessitat fer creure que és especial. No ha menyspreat ningú des del seu càrrec. No ha necessitat semblar guapo ni aparentar ser interesant. No s’ha fet fer reportatges ni entrevistes bavoses. No ha potenciat la política en negatiu (des de la crítica als altres), ans al contrari. Es va deixar assessorar i no ho va amagar.
El MHP Torra s’havia guanyat la vida bé fora de la política. Ja sabia el que era patir el “totalitarisme” i el reconeixement del “llepaculisme mediocre” a l’empresa privada. S’havia reinventat abans d’entrar a la política i ho seguirà fent desprès de sortir de la política. Perquè ho pot fer, perquè ho sap fer.
Crec que la major part de la classe política (a alt nivell) està formada per professionals, per mercenaris. Per gent que no sap fer res més. No sobreviurien ni un dia fora de la política, o no podrien seguir tenint el seu estatus (excloent, és clar, les “portes giratòries”). Només es representen a ells mateixos. I dins de la política (aquí i, crec, a tot arreu) ja no hi ha possibilitat de ser bona persona. A les altes esferes de la Política n’hi ha molt de poder (dels que mouen els fils dels polítics, que són les titelles), n’hi ha molts de diners (que no han costat gens d’aplegar) i, per tant, n’hi ha molts d’interessos. Més encara a dins d’un estat que pràcticament mai ha practicat la democràcia real i que al seu ADN està enquistat el caciquisme, el clientelisme, la corrupció sistèmica i el guerracivilisme. A la Política, en aquest estat (també a CAT), no pot arribar qualsevol a dalt.
La màfia selecciona molt bé als capos. Han de ser de confiança. Han de ser de la “família”. I quan algú deixa de tocar la partitura, se’l liquida.
Fa més de 30 anys que voto. I en poques ocasions he vist tant clara la molt baixa qualitat dels polítics catalans com durant la presidència del MHP Torra. Com a polítics i com a persones.
Mai aconseguirem la Independència amb els partits actuals i confiant en ells. Confiant, com a mínim, que no entorpeixin, que deixin fer.
Els polítics que hem tingut fins ara no han deixat fer al poble, al carrer. Ens han llençat als mossos cada cop que hem volgut aixecar la veu. Han regalat a l’enemic el nostre vot. Van llençar a les escombraries la gran victòria de l’1-Oct.
Només amb polítics com el Quim Torra (el grandíssim MHP Torra) podrem tenir el recolzament polític per arribar a ser reconeguts com qui som.
Espero i desitjo equivocar-me, tot just comença una nova legislatura d’això tant humiliant en que s’ha convertit el govern de la Generalitat, però de moment no veig rés que generi esperança.
Tenim molts Quim Torra a CAT. Tenim molta gent compromesa. Hi ha molta gent noble, valenta, generosa. Hem de superar els partits actuals. Hem de reorganitzar-nos. Guanyar la llibertat al carrer i a les institucions. Sobretot al carrer i sense entrebancs des de la Política.
Gràcies estimat Quim Torra pel teu exemple pràctic i per la lliçó a tothom. Sobretot a aquells a qui els fa tant de mal, perquè els deixa en evidència.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
15.03.2021  ·  10:21

És molt inquietant el darrer paràgraf d’aquest Editorial. Crec que aquí en Partal ha estat poc explícit i tots ens mereixem una descripció clara i detallada d’uns fets que, a priori, semblen molt greus. Primer, la font, tant la Vanguárdia com el Sr.Roberto Bermudez no em mereixen gens de credibilitat. Tots tenim experiència sobrada del que és, amb perdó, llençar merda i posar en marxa el ventilador per tal de desacreditar persones que estan en les antípodes de la línia editorial d’aquest diari i del Sr. Bermúdez, per ser qui és i què ha representat, “no hase falta desir nada más”. Segon, la notícia en sí sembla que tingui la finalitat de dividir els que van marxar dels que es van quedar i desacreditar o ridiculitzar l’independentisme. Una tàctica massa vella i massa emprada per l’estat que no ens hauria ni de sorprendre ni d’enganyar. I finalment aquesta testosterona tan espanyola d’explicar que tens l’enemic com un lacai, arrossegat pel terra, fent la feina bruta. Crec que tothom té la impressió que el President Torra ha estat, és una persona honesta, sense dependències ni hipoteques i amb el temps hem sabut que només es representava a ell mateix, el que es diu vulgarment ‘anar per lliure’ o un ‘off side’ i que la via per fer efectiu el seu ideari -que és, això si, el de la majoria de catalans independentistes- era naiff. Jo m’he sentit representat pel President Torra perquè ha posat la cara i el pit -sense els collons- de forma clara i transparent, per defensar unes idees que són les meves i d’una manera que ha posat un mirall davant dels adversaris i companys -porucs i hipotecats- de camí.

PERE SIO
PERE SIO
15.03.2021  ·  10:31

El pas del MHP Quim Torra per la política no hauria de ser estèril, hauria de servir per fer reflexionar a la ciutadania de Catalunya. Perquè la gent es pregunti les raons del perquè una persona intel·ligent, sincera, humana que fa de President ha de ser motiu de befa, escarni des de dins i fora de Catalunya des del moment que accedeix al càrrec.
L’autonomia de l’engany només ha servit en els darrers quaranta anys perquè els partits hagin creat una selva endogàmica d’interessos, d’influències i de poder. Una maquinària poderosa on només hi tenen entrada i poden conviure els que han decidit viure indefinidament de la política. Però el més trist i vergonyant és que la ciutadania compri i accepti que els seus representants han de ser cínics, mentiders, sense més ideologia ni objectius més enllà de defensar els sous, les cadires i fer gran el partit al preu que calgui. I lògicament quan hi entra algú que no accepta aquest joc, fa nosa, incomoda i ha de ser immediatament expulsat i repudiat.
La demostració que això s’ha acceptat socialment la varem veure amb de la reacció furibunda dels periodistes al FAQS a les paraules i l’actitud del MHP Torra. S’ha acceptat que per ser un bon polític s’ha de ser un poca vergonya, un mentider i una persona sense escrúpols.
El MHP Torra va dir, amb coneixement de causa, el que tots veiem des de fora. Va estar sol i abandonat tant pels deslleials socis de coalició (ERC), embogits en la seva lluita de poder, com també per bona part dels seus (PDCAT), còmodes en l’autonomia i poc soroll. I contra això un President en una coalició res pot fer més enllà de plegar o provocar un tsunami polític en plena pandèmia.
Les seves declaracions són un presagi del que pot ser la propera legislatura, un nou fracás i una repetició de la mateixa jugada. Que ningú es faci grans expectatives perquè els personatges i els partits són els mateixos, i res fa preveure que sigui diferent. Ni ERC, ni la CUP canviaran el seu estil i full de ruta, tal com anem veient en les negociacions de la marmota, presidides per l’ambigüitat, manca de lideratge, ineptitud, contradiccions i interessos personals, que afloren cada dia.
La sinceritat del MHP Torra hauria de servir a la ciutadania per destapar la putrefacció d’ERC, el joc triler de la CUP, i liquidar el PDCAT. Si volem ser lliures primer cal fer fora a tots aquests polítics de baixa estrofa.

Carles Viñals
Carles Viñals
15.03.2021  ·  10:32

D’acord amb el Sr. Partal. El MHP Quim Torra està molt per damunt de la munió de nans que primer l’abandonaren davant de l’enemic i ara, amb el seu procedir abjecte, ens mostren la seva misèria moral.

A l’ANNA Mª PORTA: La base i orígen del bó i del dolent som tots i cadascun de nosaltres; no tindrem millors governants mentre nosaltres mateixos no millorem.

A TERESA PUIG: En consonància amb l’anteriorment expressat, has assenyalat el moll de la qüestió. Si avui no tenim una Laura Borràs com a presidenta en lloc d’un Pere Aragonés, no és degut només al joc brut de l’estat espanyol i a les seves potinejades electorals (que també), sinó bàsicament a l’abstenció electoral (380.000 vots, només de JxCat); el mateixos que ara ploren perquè ERC ens ha passat al davant per quatre vots mal comptats. Ja sé que això no volem sentir-ho, perquè ens enfronta a la pròpia consciència, però només podrem alçar-nos sobre la base ferma de la sinceritat.

“Ens empassem a grans glopades la mentida que ens afalaga i bevem de gota en gota l’amarga veritat” (Denis Diderot).

Agnès Buscart
Agnès Buscart
15.03.2021  ·  10:41

Sempre i quan dic sempre vull dir sempre vaig intuir que el
PRESIDENT TORRA feia la millor feina en els pitjors moments.
RESISTIR sovint és el que cal fer i cal saber-ho fer.
AGRAÏDÍSSIMA AL PRESIDENT TORRA I A TOTS ELS QUE TREBALLEN AMB ELL.
L’AUTONOMIA ÉS ESTAT ESPAÑOL…clar i català. Gràcies.

Valentí Ferran
Valentí Ferran
15.03.2021  ·  10:47

El president Torra és una persona honesta i amb principis, i dir això en aquest país de miserables és dir molt, moltíssim.

Carles Farre
Carles Farre
15.03.2021  ·  10:51

Diuen que un vegada li varen preguntar al gran matemàtic àrab Al-Juarismi (https://es.wikipedia.org/wiki/Al-Juarismi) sobre el valor del ésser humà, i així va respondre:
“Si te ètica, a les hores el seu valor es “1”.
Si a mes es intel·ligent, afegiu-l’hi un “0”, i el seu valor serà 10.
Si també es ric, sumeu-l’hi un altre “0”, i el seu valor serà 100.
I si per sobre de tot això es a mes una bella persona, afegiu-li un altre “0”, i el seu valor serà 1000.
Però si perd el “1”, que correspon a la ètica, perdrà tot el seu valor, doncs només quedaran els zeros….
El senyor Torra tenia el “1” al davant, un número que es tota una raresa entre el polític “professional”, de fet diria que ja en gran part de la població.

Dit això, caldria també no passar per alt que tenia la seva assignació econòmica com tots els altres presidents que hi han hagut, i que també tindrà la seva oficina com a expresident, i la pensió de jubilació pertinent, que no es poca cosa. molts altres, i en altres àmbits, han patit les deslleialtats del seus socis, i han acabat arruïnats econòmicament. https://www.rtve.es/noticias/20200929/retribucion-torra-como-expresident-pension-vitalicia-92000-euros-chofer-oficina/2043341.shtml….. per tant tindrà com a mínim el “zero” que representa la riquesa, o sia que tampoc es comparable al president Companys, que va morir ja no ric ni sense pensió, si no afusellat…..

Hi hauria d’haver una autèntica revolta de la ciutadania, tant catalana com de la resta de la península, per canviar les regles del joc, regles que només afavoreixen la política “professional”, per a mi, ja es tota una anomalia que hi hagi una carrera universitària que se’n digui “ciències polítiques”, dit això, la millor forma per acabar amb la política “professional”, seria una abstenció massiva , alhora de votar, però perquè això fos efectiu, ho hauria de fer un percentatge molt alt de la ciutadania, però ja se’n en carreguen els mateixos polítics professionals, de fotre la por al cos dels ciutadans, amb allò de que si tu no votes, els del partit contrari si que ho faran, i així es perpetua aquest sistema, fins que el deteriorament arriba a tal punt, que ja no hi ha manera d’arreglar-ho de forma pacífica i civilitzada. L’únic camí son les llistes obertes i la democràcia directa.
I per cert, i ja parlant de la gestió de la pandèmia, mentre a Bolivia, la universitat UAGRM, van fer un acte fa poc, de reconeixement a Andreas Kalcker, per la seva aportació al pais amb el Diòxid de Clor, salvant vides, aquí els sàprates, per no dir alguna cosa pitjor, dels col.leguis de metges, s’han dedicat a perseguir-lo tan com han pogut, per tal de que no es difongués públicament el remei, amb la inestimable i gens desinteressada col·laboració de TOTS els mitjans de comunicació “professionals”, això si tots donant incansablement les xifres de contagiats simptomàtics i asimptomàtics, de morts i quasi morts, anunciant amb gran pompa l’arribada de vaccins, com els d’AstraZèneca, que per mes INRI, son els que mes efectes adversos estan donant, i els que aniran sortint, a part de que no serviran per gran cos alhora d’aturar el virus segons la meva opinió, excepte per haver engreixat el compte corrent de la farmacèutica.
En fi, wait and see….es actualment la meva postura oficial….

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
15.03.2021  ·  11:12

El Sr. Quim Torra des de un càrrec públic ha mostrat intel.ligència, dignitat ,generositat honestedat, cultura, bonhomia. Els miserables de torn des de les seves tribunes no ho han pogut suportar, acostumats com estan a l’astucia, la venjança, l’apropiació , l’egocentrisme entra d’altres “supremes” qualitats.

No mereixen comentaris de cap tipus opinions com les del Sr. Josep Mª Martin.

Dir als espanyols que tant l’utilitzen, que la paraula “supremacismo” no existeix pel que fa a la RAE de la llengua de moment.

jordi Rovira
jordi Rovira
15.03.2021  ·  11:13

Una de les grans animalades jurídiques i institucionals de l’aplicació del 155 és que matava mosques a canonades. Defensar Constitucions a cops de canonades deu ser un art només hispànic. De fet, tota l’arquitectura que utilitza l’estat contra el referèndum de l’1-O és endimoniada. Aquests dies en veiem la cara oposada, de com els càrrecs institucionals no es toquen; de com la justícia dóna prevalença a la convocatòria d’eleccions presidencials, davant la voluntat d’un Parlament autonòmic com el de Madrid, que volia presentar una moció de censura. Quan en fas la suma, ja no saps de què va res. O potser sí! Al capdavall, tot depèn. És un Estat de Dret discrecional, segons d’on bufi el vent! El vent de la supervivència de l’estat que sembla la raó de ser del P Espanyolista ( abans el PSOE ). Ara doncs, el vent bufa tot recordant que després d’un President deposat se’n posarà un altre. Segurament, si no els agrada en Puigdemont, en Turull,…, en vindran els Q. Torra. I en Q.Torra tenia com en Puigdemont, la llibertat de no ser del sottogoverno. Renoi! quan tens un estrip, més val cosir-lo! El senyor Torra, i tant que “apreta”. Apreta molt. Semblava que un cop apartat de la presidència, s’havia acabat el problema…
Tornem a l’hivern del 17, i es prepara un front de borrasca profund. Deixem que tots els factors atmosfèrics prenguin partida…

Jaume Miranda
Jaume Miranda
15.03.2021  ·  11:15

Estic totalment d’acord amb l’opinió del Sr. Josep Sivillà i malauradament coincideixo en el seu estat d’ànim; en el meu cas a la perplexitat cal afegir-hi tristor. A mi també em van sobtar i enrabiar molt les paraules del Sr. Quico Sallés envers el MHP Quim Torra al darrer FAQS.

Per això li agraeixo tant i especialment avui al Sr. Vicenç Partal el seu editorial. La claredat i serenor amb que descriu els fets, en uns moments on l’enuig m’ofusca.

Desitjo que aquesta podridura humana que destil.len alguns anomenats
“analistes”, juntament amb el sentiment de colonitzats que ens volen fer empassar cada dia, no ens aparti del senderi.

David Mascarella
David Mascarella
15.03.2021  ·  11:27

‘Torra ho explica de manera molt metòdica, tant que hauria d’empènyer a la reflexió col•lectiva. Hi rep, moltíssim, Pedro Sánchez. Hi rep el vice-president, i aviat president, Aragonès. Hi rep la consellera de Salut. Hi reben els sindicats i la patronal.

Hi rebem els mitjans. Hi rep el seu partit JUNTSi això no és de cap manera un detall anecdòtic.’

Reflexió col·lectiva: això ens convé, i molt! i comença per l’auocrítica… jo potser no defenso el més acertat, però no veig cap alternativa millor. El què opino és que ens necessitem i l’insult no és el millor camí

Lola Casas
Lola Casas
15.03.2021  ·  11:47

“Ben cert que mai no hauríem d’avergonyir-nos de les nostres llàgrimes, perquè són pluja damunt la pols encegadora de la terra que colga els nostres cors endurits. Vaig sentir-me més bo després d’haver plorat que no pas abans, més apenat, més despert a la meva ingratitud, més suau”.
Charles Dickens. “Grans esperances”.

Montserrat Figuera
Montserrat Figuera
15.03.2021  ·  11:49

Montserrat Figuera i Padrós
Molt Honorable i Admirat President Quim Torra,
Jo també he plorat quan he sabut que vostè plorava. Sempre, sempre he vist que seria un President fora de sèrie. No s’ha tacat amb les brutícies dels polítics malgrat estar-hi ben a prop. Ha sofert molt pels moments de pandèmia que li ha tocat viure. Ha tingut una gran resistència per suportar els atacs i les injúries com les qui en Quim Sellès va dir en el FAQS. No he mirat mai Polònia, m’ofenien ja els comentaris que sentia, però sí que he escoltat i llegit tots els seus discursos.
Ara aniré a comprar el seu llibre “Les hores greus” i penso que en regalaré tants com pugui. És coneixent-lo com l’estimarant, perquè ara és el que ens toca, fer conèixer Catalunya i que la seva gent trobin completamaent necessari la indepèndecia.
I vostè és un model molt bo perquè fa el que diu, és honest, és bo, és íntegre i amb grans conviccions. Això atrau.
No serà en va tot el que ha fet. Gràcies per tot!

JOAN RENDÉ
JOAN RENDÉ
15.03.2021  ·  12:14

Alguns no recorden o no conexeniel cas Ceaucescu, a Romania, i es pensen que al poule se li pot fer tot i indefinidament. jo, si for d’ells, no dormiria tranquil.

Josep Maria Janué
Josep Maria Janué
15.03.2021  ·  12:16

Cal fer una llei electoral catalana amb circunscripcions unipersonals per a disminuir el poder de les cúpules dels partits. Malauradament el president Torra no tenia un bon equip al seu costat, no tenia experiencia política, però si un coneixement esbiaxat de la realitat del pais.

Joan Pagès
Joan Pagès
15.03.2021  ·  13:00

Molt entenedor, Sr. Partal. Tres reflexions:
1. El procés haurà servit per tenir un primer president de l’opus.
2. El tàndem Aragonès-Artadi és l’evidència palmària del poder omnímode dels aparats de partit, que entronitzen els més mediocres i silencien qualsevol que tingui idees mínimament útils.
3. El paper de la majoria de periodistes en aquests tres anys de desori és repugnant. En lloc de donar informació i anàlisi ens ofereixen eslògans i consignes prefabricades, evidenciant la seva subordinació als aparats de partit. El faqs de dissabte va ser d’escàndol: Torra ha tingut encerts i desencerts. Malfieu-vos d’adhesions incondicionals i desqualificacions interessades. Però en qualsevol cas, vendre’ns la moto de la Realpolitik per justificar la manera com el govern en pes va deixar sol el president i es va mirar amb passivitat la mort de milers de persones és tractar-nos d’imbècils. La Realpolitik sempre s’esgrimeix per justificar l’immobilisme. I el pitjor és que sigui un periodista-bufó el qui ens vulgui ensarronar amb arguments tan tronats.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
15.03.2021  ·  13:25

President Torra ha demostrat una valentia i molt bona persona. Sap greu que no és valori la seva persona, el món politic professional és molt cruel i també injust.
Aquest llibre crec que pot ser una bona decalaració de sinceritat, que fa falta per molta gent

Maria Villarroya
Maria Villarroya
15.03.2021  ·  13:26

A la Conca d’Òdena i al Penedès
Al MHP Torra li devem la VIDA
Mercès INFINITES PRESIDENT!!
https://cotarelo.blogspot.com/2021/03/el-mhp-torra.html

Ricard Pons
Ricard Pons
15.03.2021  ·  13:43

Sempre he cregut que el MHP Quim Torrà era una persona honesta i lleial amb el seu poble i el país, el vaig coneixer ja fa uns anys i se que va aceptar el encarrec del MHP Puigdemont per amor a Catalunya i lluitar per avançar cap a la plena sobirania. La pandemìa ens ha fet molt mal a tots, però ell va volguer minimitzar els danys i no li varem deixar. Espero que la historia posi a tothom en el seu lloc, i el president Torra en te un de ben merescut. Gràcies Vicent per la editorial, i jo també em vaig enfadar molt dissabte al FAQS amb les paraules de Quico Sallès, i amb les maneres de entrevisitar de la Cristina Puig, tant com ahir, amb la vergonyosa entrevista de Vicent Sanchis a la gran MHP Laura Borràs, potser es mereixia algun comentari també en aquesta editorial. Patirem molt en aquesta propera legislatura, amb tant politic profesional que sols mira per la seva poltrona, jo seguiré lluitant des de les bases del partit per intentar canviar les coses, però serà molt i molt dificil. Espero que cada cop mes catalans s’en adonin de com ens enganyen segons quins personatges i sapiguem valorar als independents que son a la política per que volen avançar cap a la Indepèndencia, com els MHPs Puigdemont, Torra i Borràs o Joan Canadell, Josep Costa, Joan Alonso Cuevillas i tans d’altres que veurem criticats i apartats per el seus propis companys “profesionals” de la política que pensen primer en ells i no en el seu país. Perdoneu però estic molt emprenyat i decebut, i espero llegir el llibre del president Torra per emprenyar-me una mica més i agafar forçes per seguir lluitant amb encara mes ganes de guanyar! GRACIES IMMENSES PRESIDENT TORRA !!

Roser Caminals
Roser Caminals
15.03.2021  ·  15:24

Gràcies, Vicent. Un editorial necessari.
Són precisament els no professionals de la política i els polítics desprofessionalitzats per la repressió els que ens poden dur a la independència, igual que al seu moment Lech Waleca, Váklav Havel, Gandhi i Mandela van alliberar els seus països.
Tothom té por dels Presidents Puigdemont i Torra. No sols l’estat espanyol, sinó ER, el minvant PdCat i una part de la ciutadania que vol la independència sense assumir els riscs i la valentia que comporta.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
15.03.2021  ·  15:35

Bona tarda! Sr. Partal gràcies.

Un dia, no sabem quan serà, per fi sabrem què va succeir durant la legislatura passada.

Per què dins del Govern hi havia silencis, amagar informació, …. I el més greu fer el buit al MHP Quim Torra?

No només ho feien des d’ER, sinó també des de Junts. Uffff

Ja no diguem el paperot que des de Parlament (el seu President, la Mesa, els lletrats …) no defensaren al MHP Torra i permeteren que perdés l’escó i finalment se l’inhabilités.

No té explicació lògica, no.
I no deixa gairebé als components de Govern, fossin del partit que fossin.

Pensar que amb deslleialtats així podem fer via cap a la Independència és somiar, “fer volar coloms”.

Si en la legislatura que aviat començarà no actuem millor, anem malament, malament. A veure, com ho fareu? Què fareu?
Ens hi juguem molt, massa.

Joan Royo
Joan Royo
15.03.2021  ·  15:46

El president Torra va formar un govern sense un programa clar, improvisat i el resultat va ser campi qui pugui. I això no va ser responsabilitat d’ell, en aquelles circumstàncies no es podia fer res més. El pas del temps demostrà que ERC havia canviat de rumb i de cap manera no volia enfrontar-se a Espanya, al contrari, ha adoptat la política de l’antiga Convergència, autonomisme. D’altra banda el president Torra ha demostrat que és un independentista de pedra picada i que ha fet tot el que ha pogut per salvar vides en la pandèmia. Gran polític i gran persona. El que no pot tornar a passar és un desgavell de govern, sense full de ruta clar i tornar al campi qui pugui. Junts i la CUP han d’exigir a ERC una data límit perquè la taula de negociació amb el govern espanyol arribe a una conclusió. Si no s’arriba a l’amnistia i referendum acordat en la data marcada, es posarà en vigor la DUI suspesa l’octubre de 2017. Si els tres partits no arriben a aquest acord, Junts ha d’anar a l’oposició i noves eleccions. Un altre tema és el del programa de TV3 Preguntes Freqüents (jo pràcticament no el mire), el periodista Sellés va vomitar un sèrie d’insults cap a Torra que feia vergonya només de sentir-lo, un fàstic. TV3 és una tv al servei d’ERC i l’unionisme.

Francesc Contreras
Francesc Contreras
15.03.2021  ·  15:51

Un bon President al servei del país i el foten fora. Molt mala senyal. El millor que podem fer amb el Parlament es enviar una màquina de demolició perquè arrasi amb tot.

Lluis Molist
Lluis Molist
15.03.2021  ·  16:10

En Josep Maria Martin……………….parla en serio, o va borratxo….!!!

Montserrat P.
Montserrat P.
15.03.2021  ·  16:55

Gran President Torra: una gran persona, intel.ligent, culte, valent, honest, amb una gran dignitat i bonhomia i independentista de veritat. Ell i el President Puigdemont són els millors que fins ara hem tingut.
I com totes les persones que tenen molta vàlua, en aquest país, els massacren.

Gràcies Sr. Partal per l’editorial i per reivindicar la vàlua del President Quim Torra.

Ignominiós el comentari que va fer un periodista del faqs (de qui no dic el nom perquè no es mereix ni això) sobre el President Torra. Sí que dic que és un pariodista que sembla que té nòmina a faqs, amb el vistiplau i ordres del sergio sol, suposo.
Els hauria de caure la cara de vergonya.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
15.03.2021  ·  17:56

Gràcies Molt Honorable President Quim Torra! per la feina feta i per la que no li han deixat fer. Per acceptar fer de President en el moment i circumstàncies en que li van proposar, per haver fet tot el humanament possible per lluitar contra la pandèmia malgrat els entrebancs de la pròpia malaltia,(pròpia en dos sentits), i dels que no volien acceptar les seves propostes. Ha d’haver estat molt dur i em sap molt greu.
Em calia aquest article, gràcies Vicent Partal.

Enric Mauri
Enric Mauri
15.03.2021  ·  17:57

Extraordinari editorial del Sr. Partal … pocs saben interpretar, i també expressar, el sentit d’això.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
15.03.2021  ·  18:06

Que el “secretario de Estado para las Administraciones Territoriales del Gobierno de España, del Partido Popular” digui el que diu dels partits independentistes i els seus líders, tampoc deu ser gaire innocent, no creieu? No cal fer gaire cas al que puguin dir en aquests moments de formació de govern els que ens van implantar per la força l’article 155. Si voleu, pot ser que va ser que gràcies als funcionaris i els secretaris generals que estaven al capdavant dels organismes institucionals de la Generalitat la destorça va ser menor del que els “españolistas” volien. Salut MHP Quim Torra.

ernest ramos
ernest ramos
15.03.2021  ·  20:48

La pena és que no tenim cap mitjà que jugui net ,apart de, potser, ” el punt Avui ” ? ( no el segueixo i no el conec prou ).

i, per què es mira o segueix ” FAQS ” ?

Berta Carulla
Berta Carulla
15.03.2021  ·  20:49

No suporto la malagent, vagin a la descarada o dissimuladament. És fàcil acarnissar-se amb la gent de pau, amb la bona gent, la gent que no té necessitat de proclamar: “jo sóc molt bona persona, ningú pot negar que sóc una bona persona, i tothom sap que sóc molt bona persona…..”; al president Quim Torra dubto que se li acudís mai dir una cosa així, perquè el que és evident i es reflecteix com la primera llum del sol sobre la superfície de totes les coses no necessita confirmació verbal, i menys per un mateix. El president té àvia, memòria, dignitat i país. I centenars de milers de ciutadans que l’admirem i l’estimem, i és per sempre.

Maria Begoña Sanchez
Maria Begoña Sanchez
15.03.2021  ·  22:15

Molt Honorable President Quim Torra, tantes gràcies per la seva humanitat en l’exercici del seu cargo público.
Quina tristesa comprovar que les bones i honestes persones no tenen cabuda en la prostituïda política d’avui en dia.

Jaume Asens
Jaume Asens
16.03.2021  ·  00:00

Humanitat i sensibilitat al poder polític. Ja era hora!! i que poc ha durat…..

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes