Antifrau obre investigació a l’Ajuntament de Lleida

  • L'organisme indaga si Montse Mínguez s'hauria saltat el procediment de licitació negociat que estableix la llei per haver autoritzat el pagament d'una factura de 20.000 euros

VilaWeb
ACN
26.12.2017 - 17:23
Actualització: 27.12.2017 - 10:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha començant actuacions d’investigació contra l’Ajuntament de Lleida arran del pagament que la tinenta de batlle i regidora d’Hisenda, Montse Mínguez, va autoritzar el març del 2016 d’una factura de 20.000 euros de l’Aplec del Caragol ‘sense haver seguit el procediment de licitació negociat sense publicitat que la llei estableix per a imports superiors a 18.000 euros’, segons expliquen des del Comú de Lleida, grup municipal que va posar els fets en coneixement d’Antifrau. L’agrupació d’electors recorda que davant el consegüent reparament per part de l’Interventor municipal, Mínguez va autoritzar el pagament en base a l’article 217 de la llei d’hisendes locals però, segons el Comú, la tinenta de batlle ‘hauria contravingut’ l’esmentat article, que estableix que ‘la facultat de saltar-se un reparament d’intervenció no és delegable, perquè correspon només a l’alcalde i tan sols en pot fer ús quan hi hagi discrepàncies per dubtes en la interpretació o per urgències o força major, casuístiques que eren del tot inexistents’, segons remarquen des del Comú de Lleida.

L’expedient objecte de la presumpta il·legalitat el genera la regidoria de Participació Ciutadana que dirigeix el regidor Joan Gómez, i inclou una tramitació de despesa relacionada amb treballs d’electricitat realitzats a l’Aplec del Caragol de l’any 2015. Des del Comú remarquen que es tracta de 24.200 euros (IVA inclòs) de ‘feines efectuades durant l’Aplec 2015’, motiu pel qual ‘es tracta d’una despesa del tot prevista, amb partida pressupostària suficient, i que -per tant- necessàriament havia de passar pel preceptiu procediment negociat’, segons l’agrupació d’electors.

El Comú va advertir Ros de la possible irregularitat
El Comú de Lleida va presentar una proposta el 4 de maig del 2016 perquè des de la Paeria es revisés d’ofici l’expedient, per tal que aquesta irregularitat se solucionés sense la necessitat que hagués d’intervenir Antifrau. Però la proposta del grup municipal ‘va ser ignorada’, motiu pel qual va posar els fets en coneixement de l’Oficina Antifrau.

Segons expliquen des del Comú, Antifrau demana a l’Ajuntament de Lleida la revisió de l’expedient de contractació, tal com ja va exigir en el seu dia el Comú. A més, aquest organisme també sol·licita que la Paeria incoï procediment sancionador en el marc de la normativa de transparència i procediment de responsabilitat personal en l’àmbit de la normativa sectorial, contra els possibles responsables.

Davant els fets, el Comú de Lleida ja ha anunciat que en el pròxim Ple municipal, que se celebrarà aquest dimecres, preguntarà a l’alcalde Àngel Ros en quina data ha rebut l’Ajuntament de Lleida l’informe raonat a què fa referència l’Oficina Antifrau de Catalunya. L’agrupació d’electors també vol saber quins passos està donant Ros per revisar d’ofici l’expedient de contractació pública esmentat i per ta d’incoar el procediment sancionador contra els possibles responsables als quals fa esment l’escrit de l’Oficina Antifrau.

L’equip de govern defensa que l’empresa contractada ‘és l’única acreditada per Indústria i homologada per Fira de Lleida’ per treballar als Camps Elisis

La tinenta d’alcalde i regidora de Cultura de la Paeria, Montse Parra, ha volgut sortir al pas de la investigació iniciada per l’Oficina Antifrau i a les acusacions del Comú de Lleida en relació amb el pagament d’una factura de l’Aplec del Caragol i explicar com es va gestionar aquest tema des de l’equip de govern de la Paeria. En aquest sentit, Parra ha assenyalat que l’empresa contractada ‘és l’única acreditada pel Departament d’Indústria (Empresa i Coneixement) i homologada per Fira de Lleida per treballar en aquestes instal·lacions –el recinte dels Camps Elisis-, les quals, durant el mes de maig són utilitzades per altres esdeveniments com són els actes de la Fira d’Abril, la Festa Major i finalment per l’Aplec del Caragol’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes