Salvador Dalí va escriure l’any 1947 el tractat 50 secrets màgics per pintar. En aquest document, l’artista va deixar constància d’un dels seus somnis: arribar a exposar algun dia al costat de l’obra de Rafael. La Fundació Gala-Dalí acaba de fer realitat aquest desig amb la inauguració de l’exposició ‘Dalí- Rafael, un somieig prolongat‘, on el quadre L’ascensió de Santa Cecília es pot veure en una de les sales del Museu Dalí a tocar del de Rafael Verge de la Rosa.

El somni s’ha pogut complir gràcies a la cessió temporal –fins al 6 de gener– del Museo del Prado, amb motiu del bicentenari de la institució. La cessió no és casual. El director del Museo del Prado, Miguel Falomir, explica que sovint s’intenten diàlegs impossibles entre artistes del passat i pintors actuals. ‘Aquest és un diàleg real perquè Dalí va donar reiterades proves de la seva admiració per Rafael. Era legítim i necessari unir-los’, remarca.

Han escollit la peça de Rafael per qüestions logístiques de transport, però la de Dalí té un significat especial en relació amb l’artista renaixentista: és una interpretació absolutament actual que fa Dalí seguint la tècnica dels clàssics, segons que explica la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer.

Fotografies i material documental
Als dos quadres, els acompanyen tretze fotografies dels tallers de l’artista empordanès –sobretot de Portlligat–, on apareixen làmines amb obres de Rafael però també llibres de treball del pintor renaixentista que Dalí va utilitzar per elaborar algunes obres. Una és, precisament, la que hi ha a l’exposició i que va pintar a Portlligat l’any 1955. La peça L’ascensió de Santa Cecília forma part d’una sèrie en què el classicisme és molt present i on Dalí es refereix a la física nuclear i a la discontinuïtat de la matèria. A més, hi ha la interpretació que l’artista fa de la pintura Santa Caterina d’Alexandria, que data del 1507.

Activitats complementàries
Fruit de la recerca que s’ha fet per a documentar el préstec i la relació entre tots dos artistes, s’editarà una publicació divulgativa. En suport digital, també s’han creat nous continguts monogràfics, com ara una secció web dedicada a aquesta influència de Rafael en Dalí, on hi ha articles, cites de Dalí, una videoteca i un itinerari educatiu que recorre les obres del Catàleg Raonat de pintures del geni d’inspiració rafaelesca.

Un vincle històric entre el Prado i Figueres
El director del Museu del Prado recorda els vincles històrics que uneixen la institució amb Figueres. En aquest sentit, ha recordat que el castell de Sant Ferran va acollir obres seves i que aquí es va signar el conveni que va permetre l’evacuació de valuoses peces durant la guerra de 1936-39.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb