Els amarradors del port de Barcelona desconvoquen definitivament la vaga

  • La direcció s'avé, entre altres, a equiparar les cinc escales salarials producte de la fusió de Mooring i Cemesa

VilaWeb
Redacció
21.01.2022 - 20:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els amarradors del port de Barcelona han desconvocat definitivament la vaga iniciada el dilluns passat arran la ratificació per part de l’assemblea de treballadors del preacord dels sindicats amb la direcció de l’empresa. Amb entre un 96 i un 97% de vots a favor (a l’espera de l’escrutini definitiu), els treballadors han optat per donar per bo un acord que equipara les cinc escales salarials existents arran de la fusió de Mooring i Cemesa. També s’estableix que les noves incorporacions assoliran en quatre anys el mateix nivell de sous que la plantilla, que hi haurà un mínim de divuit persones per torn tant de dia com de nit, torns que continuaran essent de tres dies laborals i tres de descans consecutius.

Fonts sindicals han explicat que l’acord s’ha de referendar el primer de febrer a Inspecció del Treball. Si els extrems assolits no es complissin, la vaga es reprendria el dia 2. En principi, però, s’ha arribat a un acord per una “immensa majoria” a l’entorn de les millores socials i econòmiques per a tota la plantilla d’Amarres “i els nouvinguts”.

Pel que fa als nous treballadors, s’estableix que en un termini de quatre anys arribin a cobrar el mateix que una persona ja amb experiència, però partit d’una base d’un 75% de la prestació total. Si aquestes persones estan contractades de forma temporal, el temps treballat els comptarà, en cas de tornar a ser llogades, per als quatre anys necessaris per assolir l’equiparació salarial. A més, s’ha arrencat el compromís de l’empresa de contractar les persones que prèviament ja hagin exercit l’ofici.

A banda, hi haurà un mínim de divuit persones per torn davant les catorze que defensava l’empresa, tant de dia com de nit. També s’eliminen diferències que hi havia fins ara en indemnitzacions per accident o malaltia o també en prestació de triennis, entre d’altres. Un altre acord estableix una regularització del sou del 6,7%. A alguns treballadors no se’ls regularitzava des del 2012 en funció de l’IPC.

L’acostament de les dues parts ja va dur els sindicats avui a suspendre la protesta fins dissabte per donar temps a l’empresa a enllestir el redactat final de l’acord. No obstant això, aquest mati els treballadors han tirat endavant una concentració ja prevista per exigir una millora de les condicions laborals davant el World Trade Center de Barcelona. La vaga va començar dilluns a primera hora del matí amb uns serveis mínims del 70%, que els representants van titllar d'”absolutament abusius” i retards d’entre una i dues hores de mitjana en els vaixells que havien d’amarrar al port de Barcelona. Aquestes demores s’han mantingut durant les dies de la protesta i ha fet que alguns creuers i bucs de mercaderies entressin més tard del compte.

El conflicte va néixer arran de la fusió entre les empreses Mooring i Cemesa, que va desembocar en una companyia resultant, Amarres de Barcelona, que va subrogar els treballadors de les anteriors empreses i que arribaven a la nova companyia amb escales salarials diferents per a les mateixes tasques. Per això, una de les reivindicacions principals ha sigut la unificació salarial, l’actualització dels sous ja que en alguns casos estaven congelats des del 2012 i que les condicions pactades en aquest acord siguin vigents per als treballadors que s’incorporin en un futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes