El sou dels alts directius de l’Íbex-35 és cent divuit vegades més alt que el dels treballadors

  • Repsol i Inditex registren les majors diferències, on el salari de la direcció multiplica per tres-cents el de la plantilla

VilaWeb
ACN
17.03.2021 - 18:50
El sou dels alts directius de l’Íbex-35 és, de mitjana,  cent divuit vegades més que els dels treballadors. Així ho corrobora l’informe ‘Evolució d’indicadors de bon govern de les empreses de l’Ibex-35’, publicat avui per Comissions Obreres (CCOO). Segons el sindicat, però, les diferències entre les empreses són força heterogènies. Repsol presenta la més accentuada, ja que el sou dels seus alts directius supera en 387,5 vegades el salari mitjà de la plantilla del grup. A continuació apareixen Inditex i Ferrovial, amb unes ràtios de 298 i 238,7, respectivament. Pel que fa a les companyies amb seu operativa a Catalunya, Naturgy presenta les diferències més grans, on el sou dels directius és 88 vegades més alt que el dels treballadors.
A l’altra banda es troben Aena i Red Eléctrica, on els màxims executius de l’empresa cobren 4,4 i 8,2 vegades més que la majoria de la plantilla, respectivament. Les dades publicades avui fan referència a l’any 2019 i presenten una diferència lleugerament superior a l’exercici anterior, quan la ràtio de les retribucions entre els primers executius i el salari mitjà era de 116.

L’informe del sindicat també inclou altres qüestions com per exemple l’escletxa salarial, que durant l’any 2019 es va situar en el 18,6% en les empreses de l’Íbex. En concret, el salari mitjà dels homes que treballen en empreses del selectiu espanyol va ser de 51.000 euros bruts anuals, mentre que la retribució de les dones va ser de 43.000 euros bruts anuals.

Per altra banda, l’estudi posa de manifest que, malgrat un  augment de la contractació de personal femení –les dones representen el 47% de les plantilles-, la seva presència als consells d’administració continua sent molt baixa. CCOO indica que el percentatge de dones a l’alta direcció de les empreses de l’Íbex es va situar en el 27,5%, lluny de l’objectiu del 40% establert per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor