Aquesta setmana el ple de l’Ajuntament de Calataiud, a l’Aragó, va tombar una proposició presentada pel PSOE per a retirar la medalla d’or que la ciutat va concedir al dictador Franco. Hi va haver deu vots contraris, vuit de regidors del PP i dos del PAR, i l’abstenció dels tres membres de Ciutadans. La moció només va tenir el vot favorable dels cinc regidors socialistes, un de la Chunta Aragonesista, un d’Aragón Sí Se Puede i un d’un regidor del PP, que va votar de manera diferent de la majoria del seu grup.

L’abstenció de Ciutadans, doncs, va facilitar que la moció no reeixís, perquè si hagués votat a favor s’hauria pogut aprovar. Avui el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que no havia pas llegit el text de la moció, però ha justificat que no s’hi donés suport, com tampoc no han votat a favor de textos semblants en més municipis de l’estat espanyol, perquè no volen participar en l’obertura ‘d’un debat sobre la memòria històrica’. Rivera ha dit, textualment: ‘Volem que la transició sigui el punt de partida, no s’han de fer esmenes a la totalitat.’ I ha afegit que la posició del seu partit era ‘acceptar la memòria de la transició, quan hi va haver un acord entre tots els espanyols’, segons el qual ‘no hi havia ni vencedors ni vençuts’.

La moció presentada pel PSOE demanava de retirar la medalla d’or de la ciutat a Franco i, a més, basant-se en la llei de memòria històrica, requeria l’anul·lació del ple de l’ajuntament en què es va concedir la distinció al dictador, el 26 de desembre del 1951. En aquell ple es va llegir un text que argumentava la decisió de condecorar Franco ‘com una mostra d’agraïment a qui va salvar la pàtria en moments de perill i continua, amb un pols serè i amb un cor bondadós, portant-la a un destí millor’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.