48H Open House Barcelona 2022: les deu propostes que no podeu passar per alt

  • El festival d'arquitectura torna a la ciutat amb un centenar de propostes i activitats per a tot el cap de setmana

VilaWeb
Redacció
17.10.2022 - 21:40
Actualització: 18.10.2022 - 20:41

Aquest cap de setmana torna el festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona. Durant dos dies, hi haurà portes obertes i visites guiades en un centenar d’edificis emblemàtics que normalment no són accessibles al públic, a més d’itineraris temàtics. Deixant de banda Barcelona, enguany hi participen municipis del Principat com ara l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Vilassar de Dalt i Sitges.

El festival 2022 és un homenatge a la dedicació dels qui materialitzen l’arquitectura, a tots els oficis. Es volen reconèixer totes les disciplines i els professionals que la fan possible, tot eliminant barreres entre dissenyadors i artesans. Per això s’ha creat la Lliga dels Oficis, amb l’objectiu que aquests professionals i artesans comparteixin els secrets dels processos de producció.

La programació del festival també destaca uns quants edificis, organitzats per seccions temàtiques. La secció Open Infraestructures convida a visitar les instal·lacions que configuren el desenvolupament de les ciutats, com ara l’antiga fàbrica Enmasa Mercedes-Benz, a Barcelona, o les cotxeres del Tram, a Sant Joan Despí. Open Social mostra l’arquitectura de la ciutat que respon als desafiaments de crear una societat igualitària, com ara el taller Top Manta, a Can Batlló, o l’espai de recursos per a dones la Ciba, a Santa Coloma de Gramenet. I la secció Open Green destaca els edificis pensats amb criteris de sostenibilitat ambiental, energètica i econòmica, com ara l’habitatge Passivhaus de Barcelona.

El 48H Open House Barcelona fa tretze anys i programa dues-centes activitats de franc, per a les quals no caldrà inscripció prèvia. Ara, n’hi haurà una trentena que sí que en requeriran. Ja es poden aconseguir, per dos euros i amb places limitades.

Tot seguit us detallem les deu propostes que no podeu deixar escapar en el festival d’enguany. És un tast de tot allò que hi podeu descobrir.

Col·legi de Notaris de Catalunya

Arquitectes: Leandre Albareda Petit (1882), Enric Sagnier i Villavecchia (1927-1929) i Josep Antoni Gimbernat Hernández (1992).

És la primera vegada que es pot visitar aquest edifici en les portes obertes del 48H Open House Barcelona. El Col·legi de Notaris de Catalunya, d’estil neoclàssic, és un edifici protegit com a Bé Cultural d’Interès Local i va ser construït als anys vuitanta. La construcció, de planta rectangular, té planta baixa i dos pisos. La façana, de composició simètrica, és centrada per un gran portal de mig punt que abasta el nivell de planta baixa i el d’entresol. Després d’unes quantes modificacions –bé per a fer-hi ampliacions, bé per a fer-hi reformes–, l’edifici ha esdevingut un diàleg entre l’estil clàssic i la modernitat.

Horari: diumenge, de 10.00 a 19.00.

Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

Torre Mapfre

Arquitectes: MBM arquitectes i Albert Puigdomènech (1985) i Íñigo Ortiz i Enrique de León (1992).

La Torre Mapfre és un dels gratacels que, juntament amb la torre veïna, marca el perfil de Barcelona. Totes dues s’han convertit en fites visuals de la ciutat. Situat a la Vila Olímpica, és un edifici de quaranta-tres plantes i cent cinquanta-quatre metres d’alçada. L’any 2016 s’hi va fer una reforma important: se’n va millorar l’eficiència energètica, s’hi van introduir espais adequats per a les noves formes de treball i s’hi van renovar els accessos i les zones comunes. Actualment és un edifici d’oficines. Per fer-hi una visita guiada, caldrà inscriure-s’hi prèviament.

Horari: dissabte, de 10.00 a 19.00.

Fotografia: Torre Mapfre.

Fundació Julio Muñoz Ramonet

Arquitectes: Enric Sagnier i Villavecchia, Jean Claude Nicolas Forestier i Joan Mirambell (1918).

Aquesta finca, que es manté pràcticament intacta de quan Sant Gervasi de Cassoles era un nucli de cases unifamiliars envoltades de jardí, conserva la casa principal, una torre i el jardí originals. La casa principal té un aspecte noble, entre modernista i classicista. A dins, fruit de transformacions en el curs dels anys, s’hi poden veure salons i espais propis d’un palau de luxe, com ara un vestíbul central presidit per una escalinata, un menjador de gala, un saló d’estil borbònic, una sala de ball i una de música. De la torre, se’n destaquen els elements clàssics en els acabats de la façana. Podreu fer una visita a la Fundació Julio Muñoz Ramonet sense inscripció prèvia.

Horari: dissabte i diumenge, de 10.00 a 19.00.

Fotografia: Pep Herrero.

Arc de Triomf

Arquitecte: Josep Vilaseca (1888).

Quantes vegades heu passat per sota l’Arc de Triomf, aquest símbol de la ciutat de Barcelona? Ara teniu l’oportunitat de descobrir com és per dins l’edifici de Josep Vilaseca, construït per a l’Exposició Universal de l’any 1888. A més, podreu veure les vistes de Barcelona del terrat estant, la part més alta. S’hi faran visites guiades i no cal inscripció. Això sí, per a pujar-hi és imprescindible tenir més de divuit anys.

Horari: dissabte i diumenge, de 10.00 a 19.00.

Arc de Triomf
Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

Palau Montaner

Arquitectes: Josep Domènech i Estapà (1889); Lluís Domènech i Montaner i Antoni Maria Gallissà (1896); Marc Carbonell Pasolas i Claudio Carmona Sanz (1980).

El Palau Montaner és un edifici modernista situat al carrer de Mallorca, 278. El va començar a construir l’any 1889 l’arquitecte Josep Domènech i Estapà. Més tard se’n van fer càrrec Lluís Domènech i Montaner i Antoni Maria Gallissà, que van capitanejar el disseny dels espais interiors i el coronament de l’edifici. Van introduir-hi elements ornamentals, com la ceràmica vidriada de l’exterior i els vitralls de la claraboia que il·lumina l’ampli vestíbul interior, amb una escala imperial de pedra. És un palauet de dues plantes amb golfes, de caràcter noble. L’any 1950, l’edifici va passar a mans de l’administració i se’n va fer un canvi d’ús per a oficines. Actualment, hi ha la delegació del govern espanyol a Catalunya. Per a visitar el Palau Montaner cal inscripció prèvia.

Horari: dissabte, de 10.00 a 19.00.

 

VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: Javier Garcia Die Copo.
Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

La Model

Arquitectes: Salvador Vinyals i Josep Domènech (1904).

La Model havia de ser un exemple de reforma del sistema penitenciari de l’època. Ara, ja tancada, es pot visitar i descobrir com era una antiga presó per dins. S’hi faran visites guiades i no cal inscripció.

Horari: dissabte i diumenge, de 10.00 a 19.00.

presó model
Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

Recinte modernista de Sant Pau

Arquitecte: Lluís Domènech i Montaner (1902-1930).

L’Hospital de Sant Pau és un dels recintes modernistes més importants de la ciutat i ocupa nou illes de l’Eixample. És envoltat de jardins i té galeries subterrànies que connecten els pavellons. Del 1997 ençà és considerat patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Lluís Domènech i Montaner el va projectar el 1902 i el va acabar el seu fill, Pere Domènech i Roura, l’any 1930.

Enguany, al festival es poden visitar els edificis següents:

També es podrà fer una visita guiada al Campus Humanista –amb inscripció prèvia– dissabte, de 10.00 a 13.00.

Sant Pau
Fotografia: Marc Vila Puig.

Pis Zero

Elisava i Leve projects (2016).

A l’Open House no tot són grans edificis. També s’hi poden visitar projectes diferents, com el Pis Zero, un habitatge temporal per als sense-sostre. Per a crear-lo, van tenir en compte el caràcter i la situació dels qui hi habiten, i per això tenen aquesta estructura tan concreta i singular. Impulsat per la Fundació Arrels, la visita és una manera d’acostar aquesta realitat als ciutadans. S’hi farà una visita guiada i no cal inscripció.

Horari: diumenge, de 10.30 a 15.00.

Arrels Fundació Pis Zero
Fotografia: Juan Lemus/Fundació Arrels.

Ciutat esportiva FC Barcelona – Joan Gamper

Arquitecte: Batlle i Roig (2000).

Si voleu veure on s’entrenen els jugadors del Barça, on juga l’equip femení o on són les oficines del club, podeu visitar la Ciutat Esportiva. S’hi apleguen totes les activitats tècniques i esportives del club, tant professionals com amateurs. El complex s’organitza en dues plataformes: d’una banda, els camps d’entrenament i, d’una altra, el pavelló esportiu, un edifici amb graderia coberta, oficines, serveis mèdics, serveis tècnics i una residència per a esportistes orientada al foment de la Masia. Hi podreu fer una visita guiada sense inscripció prèvia.

Horari: dissabte, de 16.30 a 18.30 i diumenge, d’11.00 a 13.00.

Fotografia: Eva Serrats.

Torre Urquinaona

Arquitectes: Antoni Bonet Castellana i Benito Miró Llort (1966).

És una torre de setanta metres d’alçada i vint-i-dues plantes construïda l’any 1966. De planta octogonal i d’estil racionalista, és situada en un xamfrà de l’Eixample dret. Tot i tenir una alçada considerable, manté un caràcter discret perquè té un revestiment de gres fosc i una secció variable que trenca la monotonia de la façana. Actualment, aquest edifici –que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya– manté l’ús d’oficines original. A dalt de tot hi ha un mirador, amb vistes panoràmiques de la ciutat.

Horari: dissabte, de 10.00 a 19.00.

Fotografia: Antonio Navarro Wijkmark.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any