La Comissió Europea vol limitar el preu del gas a 275 euros MWh

  • El topall té l'objectiu d'evitar disrupcions al mercat i assegurar el subministrament · Només s'activaria en cas d'uns quants supòsits

VilaWeb
ACN
22.11.2022 - 19:44
Actualització: 23.11.2022 - 11:41

L’augment del preu del gas natural ha batut rècords. Davant d’aquest increment, la Comissió Europea ha proposat situar en 275 euros MWh el límit del preu del gas. El topall només s’activaria sota una sèrie de supòsits i es desactivaria de forma automàtica si  el mercat es tornés a normalitzar.

La comissària d’Energia, Kadri Simson, ha detallat que la iniciativa té un doble objectiu: prevenir episodis amb importants pics en els preus energètics, així com, assegurar el subministrament energètic al conjunt de la Unió Europea. El límit es podria imposar a partir de l’1 de gener de 2023 i s’establiria en la cotització a futur dins el mercat neerlandès del TTF, la referència principal del mercat europeu.

El mecanisme s’activaria únicament si es coincideixen dues condicions.  D’una banda, que el preu a futur del gas en el mercat del TTF se situï per sobre els 275 euros per MWh durant dues setmanes consecutives. D’altra banda, també seria necessari que el preu de gas al TTF se situïn almenys 58 euros per sobre l’import de referència del Gas Natural Liquat (GNL) durant deu dies consecutius.

Si aquests supòsits es compleixen, l’Agència per la Cooperació els Reguladors d’Energia (ACER) publicarà de forma immediata una correcció al Diari Oficial de la Unió Europea i informarà els diferents òrgans competents dels procediments. L’endemà mateix, el mecanisme entraria en funcionament fins que els preus al TTF tornessin a situar-se per sota els nivells establerts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any