Otos inaugura la ruta-itinerari dels rellotges de sol.

VilaWeb
Redacció
08.03.2005 - 00:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte vinent, 12 de març, aquest municipi de l’ombria del Benicadell viurà intensament la inauguració de la ruta-itinerari de caràcter turístico-cultural anomenada “Otos, el poble dels rellotges de sol”. A les 11:30 h, en la plaça del Llaurador, tindrà lloc l’acte institucional que comptarà amb la presència dels artistes de reconeixement internacional que han dissenyat les obres, així com de moltes altres personalitats convidades i d’un quantiós públic assistent.

El projecte ha estat ideat i coordinat pel gnonomista otosí Joan Olivares i pel pintor albaidí Rafael Amorós. L’Ajuntament d’Otos va acceptar la proposta i ràpidament es posà a treballar per executar-la gràcies al finançament econòmic del PRODER-2 Vall d’Albaida, a més els artistes han renunciat a una part dels honoraris i Andreu Alfaro ha donat una escultura monumental d’acer inoxidable.

En el centre històric de la població s’han instal·lat dues escultures i 6 rellotges-murals sobre les façanes de vivendes, els quals s’uneixen als ja preexistents. Tots presenten un caràcter artístic innovador i funcional alhora que permet situar-nos en el temps mentre assistim a una exposició museística oberta al carrer. Com assenyala Olivares “el projecte pretén despertar l’interés de les institucions i els particulars en la conservació dels rellotges solars alhora que crear una xarxa d’itineraris gnomònics a la Vall d’Albaida, que tinguen el seu punt de partida i el seu referent principal en l’extraordinària col·lecció de què disposa el poble d’Otos. A banda de l’interés purament cultural i antropològic, el projecte presenta el valor afegit de l’originalitat, ja que en tot el País Valencià, i segurament en tot l’estat, no se’n coneix un altre com aquest, amb la qual cosa situaríem el poble i la comarca com un dels referents culturals i turístics més singulars de tot l’estat i, possiblement, de tota Europa”.

Els rellotges són obra d’Andreu Alfaro (La norma no és un dogma), fet d’acer inoxidable i situat a la redona cemtral de la plaça del Llaurador; Rafael Amorós i Joan Olivares (Venim del nord, venim del sud), fet de ceràmica esmaaltada, que es pot contemplar al pati central del Palau; Rafael Armenol (Rellotge dels pimentons), de pedra, ubicat al número 18 de la plaça del Llaurador; Arcadi Blasco (Rellotge de fang), de gres refractari cuit a 1.300 graus, situat al número 7 de la plaça del Llaurador; Manuel Boix

(Polifem), fet en marbre, posat al número 6 del carrer del Santíssim Crist; Artur Heras (Meló-Soleil), de ferro i acer, que es pot vore al número 1 del carrer de St. Josep; Elisa Martí (Unió, dedicat al ‘Gatet’), fet de gres, vernissos i òxids, ubicat al número 12 de la plaça del Llaurador; i Antoni Miró (Bici-rellotge), d’acer corten, situat enfront de l’església.

———-

+ Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Gnomònica

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any