El Punto i Metro, dos locals pioners del «Gaixample», fan 15 anys

  • El local del carrer Sepúlveda va obrir les portes el novembre de 1989

VilaWeb
Redacció
21.10.2004 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al novembre farà 15 anys que es va obrir al carrer Sepúlveda Metro, un dels primers locals que van instal·lar-se als voltants de plaça Universitat per crear el que avui tothom coneix com el Gaixample . Dos mesos després va obrir el Punto, inici de l’imperi Arena.

«Quan vam obrir, per aquí només hi havia el Satanassa i l’Estebar [tots dos han tancat]. Així va començar tot. Vam aconseguir posar una pedreta per al Gaixample.» Josep Maria Coll, fundador de Metro, ja era un clàssic de la nit. Havia estat un dels propietaris de Martin’s, un dels locals representatius del que llavors era «l’ambient». Quatre mesos després de Metro, el març de 1990, va obrir el bar El Punto, al carrer Muntaner. Aladino Nespral, el seu propietari, explica el motiu de triar un local a l’Eixample: «Buscàvem locals amplis i alts, i a Gràcia i Ciutat Vella [on llavors es concentraven els locals gais] tots eren petits i amb sostres baixos. Vam apostar per posar-lo aquí perquè teníem un local ampli, i també eren amplis els carrers i no hi havia problemes d’aparcament».

Coll destaca la tolerància que sempre hi ha hagut a la zona, un aspecte que molts empresaris contactats per aquest diari han fet ressaltar: «Aquesta zona sempre ha estat molt respectuosa. Quan vam venir, ja hi havia unes llibertats que en altres llocs no existien.» Nespral també destaca la bona convivència amb el veïnat. Sense la bona acollida del barri no haurien estat possibles els sis locals que va obrir després d’El Punto per tot l’Eixample.

En quinze anys el barri ha canviat molt. Coll destaca el canvi per bé: «Llavors no era un gueto, es una paraula que no m’agrada, però… no era com avui. Es veu en la manera de vestir, per exemple. En l’actitud. Les parelles d’homes ja no tenen por d’expressar la seva afectivitat.» El barri, amb la societat, ha canviat i s’ha popularitzat, també entre el públic heterosexual. Com es controla que un local inicialment destinat a gais no acabi convertint-se en un local mixt? Molts empresaris consideren que la clau és la porta. Restringir, o prohibir, l’entrada de dones és una pràctica habitual. Coll, però, nega que sigui la solució: «El respecte és la clau. Nosaltres no neguem l’entrada a ningú, però advertim de què

va el local. Però aquí pot venir qualsevol, és un ambient distès.» Nespral és de la mateixa opinió i nega que calgui restringir l’entrada per evitar una «desnaturalització» dels locals. Tot i així, hi ha gent que ja no considera les sales d’Arena veritables locals gais i prefereix llocs com Salvation, des de fa uns anys una altra discoteca de moda de l’ambient, a la plaça Urquinaona, fora del Gaixample, que sí que restringeix l’entrada de noies.

Informa: El Punt Digital

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any