Concentració contra la censura de canals de TVC a les Illes

  • Des de dimarts ja no s'hi poden veure ni el 3/24 i ni el 33 · L'OCB diu que el govern de Bauzá actua amb intencionalitat política

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.04.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Obra Cultural Balear convoca una concentració de protesta per l’apagament del senyal del 3/24 i del 33 a les Illes. L’acció es farà al punt de migdia davant el Consolat de Mar de Palma, amb el lema ‘Per la lliure elecció de llengua, volem veure el 3/24 i el Super 3/33’. L’entitat demana la participació de tothom perquè la condemna d’aquest atac contra la llibertat d’expressió i contra els drets lingüístics sigui multitudinària. Durant l’acte se sentirà música del Club Super 3 i el president de l’OCB, Jaume Mateu, farà un discurs.

En una entrevista recent de VilaWeb, Mateu deia: ‘Em preocupa molt que tinguem un govern que posi traves a l’ús, el coneixement i el prestigi de la llengua pròpia. I això s’ha de denunciar, no es pot permetre. Un govern que ha de vetllar per tot això actua contra aquest manament estatutari perfectament explícit. Per què? No em val l’argument que tècnicament no és possible. Perquè la solució tècnica hi és, i si no la prenen he d’entendre que és perquè no volen que es vegin aquests dos canals. Incompleixen la llei de normalització i l’estatut.’

El ‘problema tècnic’

Arran de la reordenació dels canals de la TDT, que es va anunciar ja fa mig any, les televisions deixen de tenir un espai en els múltiplexs i el cedeixen als serveis de telefonia mòbil de quarta generació. A les Illes Balears, el múltiplex afectat era el que utilitzaven IB3 i IB3 HD. El govern va decidir de moure aquests dos canals al múltiplex que ocupaven TV3CAT, el 33 i el 3/24. Aquest múltiplex l’havia cedit el Ministeri d’Indústria espanyol quan n’era titular José Montilla.

Arran d’aquest moviment, el 33 i el 3/24 es van canviar de lloc, justament cap al múltiplex que ara quedarà anul·lat per a les emissions de TDT. En canvi, TV3CAT es manté on era i es podrà continuar veient.

La proposta de l’OCB consisteix a mantenir els canals 33 i 3/24 allà on són ara i fer passar l’emissió d’IB3 i d’IB3 HD pels tres múltiplexs insulars: un que depèn del Consell de Mallorca, un altre que depèn del Consell de Menorca i un tercer compartit pel Consell d’Eivissa i el de Formentera. En aquests múltiplexs dels consells insulars sí que hi ha lloc, i per això l’entitat proposa que s’hi emeti IB3. Amb això no únicament es podria mantenir la qualitat de l’emissió, sinó també fer desconnexions territorials.

 

Més informació

Entrevista a Jaume Mateu: ‘Han posat la cirereta a un pastís tòxic contra la llengua catalana’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any