Joandomènec Ros: ‘Sóc independentista perquè l’estat espanyol no em deixa cap més opció’

VilaWeb
Redacció
24.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joandomènec Ros i Aragonès, president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb i que reproduïm en català.

―Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?
―Sóc independentista perquè l’estat espanyol no em deixa cap més opció: no accepta la diferència (de llengua, de cultura, de tarannà) i contínuament ens diu, directament o indirecta, que per ser espanyol cal renunciar a moltes coses a què cap català de bé no vol renunciar. Sóc independentista perquè visc físicament i mentalment en el segle XXI, i no vull que m’encotilli una societat que en el millor dels casos és ancorada en el segle XX i, en el pitjor, en el XIX. Sóc independentista perquè em considero europeu i ciutadà del món, i els meus valors no s’adiuen gens amb l’amiguisme, la corrupció, els toros, la ‘xuleria’ i més ‘valors’ que defineixen la veritable ‘marca Espanya’. Sóc independentista perquè em sento orgullós de ser català i em cau la cara de vergonya cada vegada que llegeixo el meu DNI o el meu passaport.

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?
―Catalunya ha estat i és ara el motor econòmic i industrial de l’estat espanyol. És capdavantera en recerca científica, en solidaritat (no tan sols amb els altres pobles d’Espanya, sinó amb totes les causes que ho mereixen en tot el món) i ha fet sempre de la cultura, en totes les variants, un senyal d’identitat. Tots aquests atots, i més, que ens defineixen individualment i col·lectiva, i que són la veritable ‘marca Catalunya’, pels quals som coneguts al món, continuaran creixent sense les traves que ara els posa l’estat i irradiant la seva aportació a Europa i al món des d’una Catalunya independent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any