Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  23.06.2014  08:50

Autor/s: ACN

Junqueras no entendria que el sí-sí necessités més del 50% més un dels vots perquè la independència fos reconeguda

'Quina raó hi ha per a establir unes regles especials que ningú no s'ha exigit a si mateix?", demana el president d'ERC

Men?ame
 

El president d'ERC, Oriol Junqueras, no creu que hi hagi raons que justifiquin que el sí-sí necessiti més del 50% més un dels vots perquè la independència de Catalunya sigui aprovada i reconeguda. 'Per què ho hauríem de fer diferent de com ho fa tothom?', es demana en una entrevista a l'ACN. Junqueras destaca que a tot el món els referèndums es guanyen si s'aconsegueix la majoria dels vots, sense establir percentatges superiors, com el 55% que apuntava recentment el portaveu de CiU al parlament, Jordi Turull. 'Quan fan un referèndum a Austràlia, a Suïssa i al Quebec, quin és el percentatge? El 50% + 1. Quina raó hi ha per a establir unes regles especials que ningú no s'ha exigit a si mateix?', diu Junqueras.

Turull va parlar d'un percentatge mínim de participació del 50% i d'un volum de sí-sí superior al 55% com a condicions per a assolir el reconeixement internacional. Són els requisits que la comunitat internacional va posar, per exemple, en el referèndum d'independència de Montenegro, el 2006. Aleshores, amb un 55,4% favorable a la independència i un 86% de participació, Montenegro va començar el camí cap a la seva independència de Sèrbia. 

'A Austràlia quan fan un referèndum quin és el percentatge? El 50% + 1. I a Suïssa? 50% + 1. I al Quebec? 50% + 1. I a Irlanda quan va proclamar la independència? 50% + 1. I a Noruega, quan va fer un referèndum per a proclamar la independència de Suècia? 50% + 1. I a Islàndia, quan van fer un referèndum per a declarar-se independents de Dinamarca? 50% + 1', recorda Junqueras. Catalunya ho hauria de fer com tothom i no exigir-se regles especials, diu.

La llei de consultes i el decret de convocatòria específic de la consulta sobiranista determinaran com s'hauran d'interpretar els resultats en cas que el 9-N els catalans decideixin si volen ser independents d'Espanya o no. Sigui com sigui, Junqueras està convençut que els resultats no oferiran cap dubte, perquè el sí-sí serà molt majoritari. 'Estic convençut que la participació a Catalunya serà alta i que els vots afirmatius seran alts. Les enquestes ho diuen i en totes les eleccions els partidaris del sí-sí guanyem per majoria absoluta', assegura, referint-se a les eleccions europees d'enguany i a les autonòmiques del 2012.

Per garantir que el 9-N hi hagi consulta, ERC pensa fer servir 'totes les eines democràtiques que serveixin per a defensar el dret de vot'. Diu que apel·laran sistemàticament als principis generals del dret per defensar-lo davant els ciutadans, davant els governs internacionals, davant la premsa nacional i estrangera i també davant els tribunals. 'Si ens diuen que la democràcia i el vot és il·legal perquè incompleixen una llei, significa que aquella llei és antidemocràtica', diu.

'Els altres hi posaran diners, mitjans de comunicació, estructures d'estat, poder i contactes de tota la vida al plat de la balança. I nosaltres hi posarem la voluntat de la gent, tota la nostra bona fe i la mobilització dels ciutadans.'

Men?ame