El govern espanyol prohibeix les cadenes humanes al País Valencià

  • Denega les autoritzacions que havia demanat Acció Cultural del País Valencià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.09.2013 - 15:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les sots-delegacions del govern espanyol a Alacant i a Castelló han prohibit les cadenes humanes previstes demà a Guardamar i demà passat, l’Onze de Setembre, per enllaçar el Principat i el País Valencià. A principi de la setmana passada la sots-delegació del govern espanyol a Castelló havia donat permís a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per a ocupar part de la carretera N-340 al terme municipal de Vinaròs (Baix Maestrat) entre les 16.00 i les 18.00 hores del dia 11 de setembre, però ara l’hi ha denegat. 

ACPV va convocar a formar el ramal de la Via Catalana al País Valencià a la simbòlica hora de les 17.07 hores. Fonts del Ministeri de l’Interior espanyol han dit que la decisió es fonamenta en motius de seguretat viària i d’integritat dels manifestants. El govern espanyol al·lega que els recorreguts proposats són perillosos. 

La sots-delegació d’Alacant diu que ACPV va fer la petició el 6 de setembre i que això era massa tard perquè l’article 8 de la llei orgànica 9/1983 estableix que les concentracions han de ser comunicades amb un mínim de deu dies d’antelació i amb un màxim de trenta.

Tot i que la mateixa llei preveu que si hi ha causes extraordinàries i greus que justifiquin la urgència de la convocatòria es podrà fer amb una antelació mínima de vint-i-quatre hores, el govern espanyol diu que en la sol·licitud no s’expressen ni al·ludeixen aquestes causes extremes que justifiquin la urgència de la convocatòria.

En la mateixa resolució s’informa als promotors de la concentració que constituirà una infracció greu si no respecta la llei i comunica que disposa de quaranta-vuit hores per interposar un recurs contenciós-administratiu.

‘Perill per a la integritat física’

Segons la resolució a què ha tingut accés l’agència ACN la prohibició de la cadena humana del dia 11 es basa en un informe desfavorable de la Guàrdia Civil de la prefectura de Castelló que al·lega que la celebració de la ‘Cadena humana per la llengua i la llibertat’ alteraria el manteniment de la seguretat vial i ciutadana.

La subdelegació del govern espanyol comunica a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) que el lloc de la celebració de la manifestació, la N-340, és una via convencional d’un carril de circulació en cada sentit amb un revolt perillós pròxim a un tram de concentració d’accident i sense via de servei o qualsevol carril separat.

La resolució afegeix que la durada prevista (dues hores) generaria retencions obligant a buscar un desviament alternatiu per als vehicles. Segons la subdelegació, el desviament més pròxim es troba a 5,6 quilòmetres, a la N-238, amb nombrosos encreuaments i trànsit elevat de vehicles i persones en horari de final de jornada laboral.

La subdelegació afegeix que es provocarien “greus perjudicis econòmics” als negocis i “molèsties injustificables”, un fet que podria provocar “actitud hostil cap als manifestants” amb “alteracions de l’ordre públic”.

A més, afegeix la resolució, el fet que la cadena humana sigui longitudinal i contínua no permet de garantir la seguretat als participants perquè la via és plena d’encreuaments i entrades laterals. La subdelegació afegeix que si es modifica l’itinerari es perdria també l’objecte d’unir la cadena humana valenciana amb la Via Catalana.

Amb tot, el subdelegat del govern espanyol a Castelló de la Plana, David Barelles, resol la prohibició de la convocatòria en atenció a l’informe de la Guàrdia Civil i pel “perill manifest per a la integritat física dels manifestants”.

Lluís Llach i Carles Santos, enllaçant el Principat i el País Valencià

La setmana passada es feia públic que serà el cantant Lluís Llach qui obriria la Via Catalana, en el límit del terme d’Alcanar amb el de Vinaròs, i qui es donarà la mà amb el compositor vinarossenc Carles Santos, que serà, com ja era sabut, el primer participant de la Cadena Humana del País Valencià. En aquest primer tram del ramal valencià també hi haurà la família de Guillem Agulló. D’una altra banda, els organitzadors calculen que unes mil persones s’aplegaràn a Vinaròs per fer la cadena humana. 

El PP valencià s’ha oposat al ramal valencià des del començament

Diverses veus del PP valencià ja es van mostrar contràries al ramal valencià de la Via Catalana. El vice-president del govern valencià, José Ciscar, va avisar que el consell prendria ‘les mesures necessàries’. El secretari general del PPCV, Serafín Castellano, també va reclamar fermesa a tots els partits polítics valencians per a oposar-se a la celebració de la cadena humana. Castellano va instar a respectar ‘les senyes d’identitat dels valencians’. ‘Els ciutadans d’aquesta comunitat tenim molt clar quina és la nostra llengua, la nostra bandera i el nostre himne’, va dir.

Informació relacionada: 

Lluís Llach donarà la mà a Carles Santos en l’enllaç entre el Principat i el País Valencià de la Cadena Humana

Guardamar se suma a la Via Catalana amb una cadena humana per la llengua i la llibertat

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any