Òmnium convoca pel 10 de juliol: ‘Som una nació, nosaltres decidim’

  • Muriel Casals (Òmnium): 'M'imagino el govern català desobeint el poder espanyol' · UGT i CCOO demanen unitat política per desplegar l'estatut, malgrat la sentència · Les entitats veïnals rebutgen també la 'tisorada' de l'estatut

VilaWeb
Redacció
29.06.2010 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa uns quants mesos que Òmnium Cultural prepara la resposta a la sentència. L’entitat, presidida per Muriel Casals, té el suport de tots els partits, llevat del PP, de moltes entitats, dels ex-presidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall i dels ex-presidents del parlament, Heribert Barrera i Joan Rigol, per a convocar una gran manifestació el dissabte 10 de juliol (vegeu un resum de la conferència de premsa). En aquesta entrevista amb VilaWeb, Casals parla de manifestació, de la sentència i dels passos que cal seguir a partir d’ara.

La marxa començarà a les sis de la tarda a Diagonal amb Passeig de Gràcia i compta amb el suport de tots els partits que defensen l’estatut, sindicats i entitats de la societat civil. Segons Muriel Casals ara cal buscar ‘el màxim d’adhesions’ per defensar ‘la dignitat i la voluntat del poble perquè aquesta sentència és una agressió al nostre poble’.

‘M’imagino el govern català desobeint el poder espanyol’

Respecte als passos que cal seguir a partir d’ara, un cop feta la manifestació, Casals opina que són els polítics els que han d’articular una resposta política contundent. Considera la manifestació ‘necessària però no suficient’ i no amaga que ‘l’agressió és tan flagrant’ que s’imagina ‘el govern català desobeint el poder espanyol exercint el seu poder més enllà del que li permet el poder de l’estat espanyol’. Per Òmnium, a més, no es pot oblidar que l’estatut ‘ofereix instruments fonamentals per sortir de la crisi’. I, amb la retallada del TC, es perden.

CCOO i UGT demanen unitat política per desplegar l’estatut, malgrat la sentència

Els sindicats CCOO i UGT troben ‘absolutament i radical’ injusta la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut. Tant Joan Carles Gallego com Josep Maria Àlvarez han reclamat una resposta contundent al carrer de la societat catalana i han exigit ‘unitat política per desplegar el contingut de l’estatut’, amb independència del que digui la sentència del Tribunal Constitucional. Els líders sindicals han manifestat la seva preocupació per la sentència perquè posa en qüestió ‘l’encaix constitucional de Catalunya a l’Estat espanyol i fixa uns límits constitucionals’ que impedeixen que la realitat catalana s’expressi en el marc de l’estat espanyol, cosa que ‘obligarà a repensar moltes coses’.

Les entitats veïnals rebutgen també la ‘tisorada’ de l’estatut

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha rebutjat també la ‘tisorada’ del TC ha fet a l’estatut i critiquen que aquest òrgan atempta contra la voluntat de la ciutadania: ‘Està qüestionat públicament per les seves irregularitats de funcionament i partidisme i ha mutilat la voluntat política del poble català’, han ressaltat en un comunicat. La confederació, que actua de portaveu de 653 associacions veïnals i 28 federacions, ha rebutjat la ‘mutilació’ del text estatutari perquè ‘representa un pas enrere a l’autogovern de Catalunya’.

La Cambra considera ‘lamentable’ que no s’hagi respectat la voluntat de Catalunya

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha afirmat que és ‘molt lamentable que no s’hagi respectat la voluntat de Catalunya’. Segons Valls, la Cambra sempre ha donat suport al text que va aprovar el Parlament català, ‘que és la màxima representació del poble català’ i ha recordat que el text ‘va ser ratificat pels ciutadans d’aquest país’. ‘És el moment de la unitat per la defensa del marc estatutari i no dels partidismes’, ha declarat Valls, que ha afegit que estarà ‘al costat de les decisions del govern’ català.

Montilla insisteix en la senyera

El president de la Generalitat, José Montilla, ha reiterat la voluntat d’encapçalar la manifestació però insistint que sigui al darrere d’una senyera. Els organitzadors de la marxa estudien com facilitar la presència del president però mantenint el lema a la capçalera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any