Arenys de Munt consulta sobre la independència de Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.08.2009 - 08:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Arenys de Munt (Maresme) s’ha convertit en el primer municipi català en convocar una consulta sobre la independència de Catalunya. El 13 de setembre, els arenyencs tenen l’oportunitat de respondre a la pregunta de si estan d’acord que Catalunya es converteixi en un estat de dret independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea. Tot i que el resultat no serà vinculant, els impulsors es mostren satisfets que la gent del poble tinguin aquesta opció.L’ajuntament va aprovar, durant el ple del 4 de juliol, la celebració d’aquesta consulta popular a petició del regidor de la CUP i del Moviment Arenyenc per a l’Autodeterminació. La proposta va rebre onze vots: els d’Esquerra, CiU, la CUP i els Independents d’Arenys de Munt 2000. El PSC va ser l’únic partit que hi votà contra, al·legant que la seva opció era el federalisme i no pas la independència. El govern actual d’Arenys de Munt és format per la coalició dels Independents d’Arenys de Munt 2000, PSC i CiU. A l’oposició, hi ha Esquerra i la CUP.

Josep Manel Ximenis, regidor de la CUP a l’ajuntament, destaca que una de les característiques més importants de la consulta és que ‘no han d’intervenir els partits polítics sinó que ha de ser una iniciativa popular. Hi ha una comissió organitzadora constituida per diferents persones, i les quatre forces polítiques hi donem suport’. També explica que aquesta comissió ha fet molta feina conjunta i coordinada, de manera que conclou: ‘Podem estar força contents perquè, en política, la gent demana unitat i sembla que ho hem aconseguit’.

L’alcalde de la localitat, Carles Móra, ha explicat a VilaWeb que, amb la consulta, volen aconseguir que ‘es pugui parlar d’autodeterminació dels pobles amb normalitat i que es pugui demanar sense por ni tabús. Si el referèndum fos un èxit, seria un començament important, però no podem estar-ne segurs’. Tot i això, es mostra molt satisfet de poder oferir a la població aquesta oportunitat i afirma que la consulta ‘s’hauria de poder fer a tot arreu’.

Un primer pas cap al referèndum del 2010

La consulta no tindrà cap conseqüència més enllà del valor simbòlic, atès que no és vinculant, però pot significar un primer pas de suport a la iniciativa legislativa popular promoguda per la plataforma Catalunya Estat Lliure per a fer un referèndum el 2010. En aquest sentit, cal recordar que la plataforma Deumil.cat ja va presentar al parlament una ILP en favor de convocar un referèndum d’autodeterminació el 12 de setembre de 2010, però el parlament ni tan sols la va admetre a tràmit. Mentrestant, continua els tràmits corresponents la llei de consultes popular per via de referèndum.

Foment de la participació

Per fomentar la participació, dies abans de la celebració de la consulta es faran alguns actes, com ara el visionat de la pel·lícula ‘Cataluña Espanya‘; una conferència sota el títol ‘Tot poble té dret a l’autodeterminació’ per debatre quina ha de ser la forma d’articular Catalunya a Europa; i també hi haurà activitats de tota mena durant la Diada. El dia 13, podran participar en la consulta totes les persones majors de setze anys que estiguin empadronades al municipi.

Els veïns d’Arenys de Munt han trobat aquests dies pamflets al carrer i a les seves bústies signats per la Falange Española de las JONS criticant la consulta sobre l’autodeterminació. A l’escrit, l’organització tracta els promotors de la iniciativa ‘d’indocumentats’. El Departament d’Interior també ha fet saber a l’ajuntament que la Falange ha organitzat una manifestació per al dia 13. El regidor de la CUP no hi ha donat cap mena d’importància: ‘Encara hi ha elements que no han deixat d’existir malgrat que pensem que vivim en democràcia’.

Enllaços
Formulari que dóna suport al referèndum de la Plataforma Catalunya Estat Lliure

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any