Opinió

 

1/73>

Marta Rovira

09.09.2013

Marta Rovira: Hem d'enviar un senyal inequívoc al món

Necessitem imperiosament fer la consulta el 2014. Els nostres desocupats i els nostres empresaris no poden esperar més. Al parlament, a més, hi ha una majoria amb el mandat clar de convocar-la. En les democràcies avançades, com el Canadà, el Regne Unit o Dinamarca, els conflictes d'aquestes característiques es resolen civilitzadament amb una negociació que té en compte, per damunt de qualsevol altra consideració, la voluntat dels ciutadans. Tanmateix, ateses les deficiències democràtiques que l'estat espanyol mostra en tots els àmbits (extracció a gran escala dels recursos públics per a servir interessos privats, manca de reconeixement de les minories, poder judicial al servei dels partits, incapacitat de defensar efectivament els interessos dels ciutadans, mitjans de comunicació al·lèrgics al pluralisme cultural i polític, etc.), tot fa pensar que el govern espanyol es negarà a pactar la consulta. En aquest context, resulta imprescindible d'explicar-nos directament a la comunitat internacional. I d'aquí ve que la cadena humana sigui una oportunitat vital per a enviar el senyal inequívoc que els catalans volem votar.


Ens hem d'adreçar directament al món perquè el govern espanyol no pugui adduir que és un 'afer intern' que cal resoldre a les fosques, sense llums ni taquígrafs. Necessitem la claror de la Via Catalana i per això hem de fer un últim esforç per omplir-la a vessar aquests pocs dies que falten. Com més gent hi hagi, com més densa sigui la cadena humana, més inexcusable serà el referèndum. Així doncs, hem d'animar tots els nostres amics, familiars i companys de feina que encara no n'estiguin convençuts.


El període que va des d'ara fins al dia tan esperat de la independència no serà gens fàcil. Hem de tenir ben present que els contraris a la consulta intentaran fer descarrilar el procés al primer revolt que puguin, per poc pronunciat que sigui. Buscaran excuses sota les pedres, ens amenaçaran de deixar-nos fora de la UE, prediran catàstrofes econòmiques, espantaran els pensionistes, provaran de desunir els partits favorables a la consulta i maldaran per dividir una societat que, pel que fa al dret de decidir, va molt unida. Ho intentaran tot i nosaltres n'hem de ser ben conscients. És per això que els qui defensem el principi democràtic hem de mantenir-nos impertèrrits a les provocacions i a les amenaces, i continuar fent el camí amb una determinació democràtica inalterable. Hem de debatre amb arguments, i hem de dedicar els esforços a pensar el país que volem, que ha de ser més just, que ha d'oferir més oportunitats a tothom, que ha de ser més transparent i més integrador. Un país que sàpiga aprofitar el potencial de tots els catalans en benefici del conjunt. Un país que entengui que el benestar individual serà molt més sòlid i s'ampliarà a molta més gent si es distribueix correctament.


Anem tots l'Onze de Setembre a la Via Catalana per explicar al món que la consulta del 2014 és ineludible. Nosaltres, Esquerra Republicana, treballarem incansablement per complir el compromís de la consulta el 2014. Tota la nostra estratègia i tots els nostres acords aniran per aquí.


Marta Rovira, secretària general d'ERC.

Editorial